Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Hyde Park

Temat:  wszystko o keikach Phaleanopsisa
  Strona:    Poprzednia    1  2  3  4  5  [6] 7  8  9    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Dana
E-mail:  
Data: poniedziałek, 1 września 2008 20:17:23
Jeśli chodzi o zdjęcia to też mądra nie jestem, w tym specjalizuje się moja córka, no w końcu po coś kowal ma kleszcze! Najlepiej umiem robić telefonem komórkowym hi hi / ale zabytek ze mnie!/.

Autor: Adela Andrzejak
E-mail: adela17_94@o2.pl
Data: poniedziałek, 1 września 2008 20:34:08
Dano wcale nie prawda że tak łatwo robić zdjęcia telefonem, ja wczoraj odkryłam jak się robi fotki z efektem wybrałam sepię i obfotografowałam mojego kota http://www.fothost.pl/upload/08/35/b1901e66.jpg oto on a tak ogólnie to jestem posiadaczką basal keika, dziś dostałam ok 20 storczyków in vitro mam nadzieję że się przyjmą no i jutro do szkołyyy do 14.30 od 8.00 siedem lekcji, pewnie na każdej będziemy pisać regulamin jakby nie można było go skserować czy z zeszłego roku wziąć a ten co ma basal keika chce chyba zrzucić dolnego liścia mały prawdopodobnie chce korzeń wypuścić i osłabia mamę

PESTKO - WSZYTSTKIEGO NAJ NAJ I KUPĘ STORCZYKÓW CI ŻYCZĘ ;*

Data: poniedziałek, 1 września 2008 20:36:21
moje storczyki na dokładkę - dużo z nich już nie kwitnie niestety
http://www.storczyki.pl/forum/view.php3?key=1220019002&bn=storczyk_storczyki1&site=storczyk

Autor: Kuba
E-mail: jakel1@wp.pl
Data: wtorek, 2 września 2008 01:15:13
Także przeprowadziłem ranking zysków i strat...w te wakacje wyszedłem na plus...gdyż mam same zyski i zero strat!
Kolekcja obecnie liczy 30 falków.W wakacje oddzieliłem dwie keiki,dodatkowo kupiłem 4 falki.Kwitnących okazów mam w chwili obecnej 10, jeden przekwita a jeden szykuje się do kwitnienia.Roślinki mają piękne liście i korzenie...może nie sięgają do Australii,ale są równie długie.

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: wtorek, 2 września 2008 07:56:45
kurdeeee nawet nie moge otworzyc tych zdjęc ,ktorymi chcecie sie pochwalić a tam są moje dwie miłości ..KOTY I STORCZYKI...sprobuje jeszcze raz...Kubuś..no ciesze sie bardzo,ze bilans na plusie.Jak dokupujesz nowe falki? kolorystycznie czy może na zywioł?Marzy mi sie takie kwitnące okienko roznymi kolorami barw ..zeby tak wszystkie storczyki zakwitly,ale chyba to jest niemożliwe.a moze i dobrze ,bo pewnie wtedy wszystkie odpoczywaly by tez w tym samym czasie...

E-mail:  
Data: wtorek, 2 września 2008 08:18:20
A u mnie też będzie kwitło! heee! Kupiłam cattleye kwitnącą i zygopelatum w pąkach więć chałupa się ożywi kolorystycznie. Coprawda cattleya jest hybrydą ale kolorystycznie cudowna i ma olbrzymiaste kwiaty, ale niech mi nikt nie mówi, ze pies kundel jest lepszy od rasowego / mimo ze mam dwa rasowe/, chyba tylko finansowo. A ponieważ pieniądze się mnie nie trzymają, odkąd hoduje moje tyfuski więc nie ma problemu!!! Pozdrowienia dla mojej przemiłej Trójcy, szkoda że nie mieszkamy bliżej siebie! Kuba wiem gdzie mieszka, Adela też tylko Pestka gdzieś w góreczkach tak jak ja, choć moje trochę niskie.

Autor: kasia84
E-mail: kasia.kaczmarczyk@wp.pl
Data: wtorek, 2 września 2008 11:14:25
Adela obejrzałam twoja kolekcję i stwierdzam fakt, że kwiatki bardzo piękne i dobrze się chowają moje gratulacje. ja narazie nie mam się czym chwalić mam tylko białego falka takiego jak ty z żółtą ważką i 1 dendrobium, więc kolekcja bardzo skromna, ale myśle ze będzie się powiększać bo moja przygoda ze storzykami dopiero się zaczyna PESTKA wszystkiego naj i obfitych kwitnien, pozdrawiam Kasia

E-mail:  
Data: wtorek, 2 września 2008 11:20:20
...a gdzie tam w góreczkach ja z gór pochodze ,ale mieszkam w wielkopolsce.Centralnie w Puszczy Noteckiej.Wiesz Dana w tym co piszesz duzo racji jest..Odkąd moje hobby z rasowych persów przenioslo sie na Phalki jakoś mniej kasy widze w portfelu,więcej kwitnie na oknie,no i na kanapach mam więcej sierści,,niemojej,, Zeby otworzyc okno przesuwam storczyki ,a jak chce usiaść na kanapie to przesuwam koty.Widze ,ze koleżanka na łatwizne sobie poszła i kupiła coś co już kwitnie.Ja chyba wierna zostane phalaenopsisom mimo ,ze inne tez mi sie bardzo podobają.No chyba ,ze zmienie zdanie jak zobacze pierwsze kwiaty u cymbidium i cambrii(mam po jednym z nich z allegro)Faktycznie szkoda ,ze nie mozemy jakos sie bliżej realnie spotkać,ale wiem jakby to wygladało Kuba zabiłby mnie swoimi ,,ogórami w słojach,,i keikami ,a Ty pewnie swoimi cudami no i rasowymi psami

E-mail:  
Data: wtorek, 2 września 2008 11:23:58
Bardzo dziękuje Kasiu!! Kasiu u mnie sie tez zaczelo od białego falka,co prawda zmarnowałam go z niewiedzy,a raczej durnoty.Twoja kolekcja jak znam życie powiekszy sie lada chwila.Storczyki to taka dziadowska pzrypadlość jak jedzenie slonecznika Zaczniesz na jednym skończysz jak Ci język zesztywnieje(czytaj;zabraknie miejsca na parapetach)

E-mail:  
Data: wtorek, 2 września 2008 12:00:18
ttp://www.fothost.pl/upload/08/36/91fba3b9.bmp http://www.fothost.pl/upload/08/36/91fba3b9.bmp http://www.fothost.pl/upload/08/36/26f0cb73.bmp

E-mail:  
Data: wtorek, 2 września 2008 12:01:18
kurcze... myslałam ,ze bedzie widac moje 3 fotki ze storczykami jak sie kąpią...Bardzo pzrepraszam za zaśmiecanie forum.

Data: wtorek, 2 września 2008 15:22:18
Pestka,kupując falki, kieruję sie przede wszystkim barwą oraz wielkością kwiatów-szukam ciągle nowych kolorów, a jest ich tyle...mam już chyba 7 odcieni rózu,5 typów białego falka- z żółta,różowa,pomarańczowa,czerwona warżką...no ale priorytetem są zdrowe liście i bujne korzenie.

E-mail:  
Data: wtorek, 2 września 2008 15:29:22
Jenyyy!!!!!! Słuchajcie!!! Trzy cattleye będą mi kwitły! Głupieje z radości!!! Wzięłam lupe gapie się i wyłażą pąki kwiatowe, narazie maluskie, ze trudno dostrzec ale są na dwóch napewno, a trzecia ma pochewkę więc pewnie też! Przyjmuje gratulacje...

Autor: Agnieszka
E-mail:  
Data: wtorek, 2 września 2008 15:29:58
Witam serdecznie, tak sobie czytam o tych keikach i troche zazdroszczę bo u mnie phalaenopsisy keików nie mają wcale. Kupiłam nawet specjalnie phalaenopsis equestris bo czytałam że często wytwarza keiki ale jak na razie nic, choć kwitnie bardzo ładnie od 5 miesięcy. Kwiatki dodatkowo rano pachną, przeraża mnie tylko ta wciąż wydłużająca się łódyga kwiatowa, niedługo mi na nią miejsca zabraknieCzy można jakoś pobudzić roślinę do wytworzenia keików? Czy to prawda że equestris wytwarza często keiki?
Pozdrawiam

Data: wtorek, 2 września 2008 17:28:01
Dano gratuluję nie napiszę zbyt dużo padam z nóg po szkole i to dosłownie... Pestko a ja mieszkam 20km od Poznania mam ochotę iść spać no to branoc

Data: środa, 3 września 2008 00:31:34
Ja z kolei mieszkam w Warszawie. a Drogiej Danie Gratuluje!!! Też bym się cieszył na Twoim miejscu jak małe dziecko:-)
Też jestem zmęczony,tyle że po pracy...Jutro na szczęście mam wolne i już myślę,czy aby nie wybrać się do Tomaszewskiego...

Data: środa, 3 września 2008 00:33:08
Ja z kolei zauważyłem,że moje keiki się przyjeły i puszczają nowe korzonki.Tak więc oficjalnie dwa młode falki wkroczyły do mojego Orchidlandu:-)

E-mail:  
Data: środa, 3 września 2008 08:19:25
Dana ..no i Twoje narzekania pomogły falkom hihi udowodniły ,ze ZAKWITNĄ CI NA ZLOŚĆ!! Ja sie tez pochwalę a co mi tam...Wczoraj wracajac od chorurga odwiedziłam NOMI w Pile i.....jak to w zwyczaju bywa mąż mnie znalazł bardzo szybko przy stoisku ze storczykami.Zgłupialam kompletnie...myslalam ,ze sie rozplacze jak zobaczyłam te wózki z pieknymi zdrowymi i cudnymi kolorami storczyków...Widzialam duzo wam powiem ,ale takiej palety barw jeszce nigdy.To były storczyki od Tomaszewskiego...na dodatek niedrogie 24,90..były nakrapiane ,papuzie,tygrysie i jakietylko a koloryyyyyyy aż spać nie mogłam.Stałam sie wlascicielką dwóch(bo na tyle sobie mogłam pozwolić po lekarzu)falków z podwojnymi pędami kwiatowymi,mam tygryska rozowo zolto zielonego i arlekina z ciapki bialobisklupiego ,albo na odwrót Wiecie co...doszlam do wniosku ,ze to hobby bedzie mnie jeszcze bardzo dużo kosztować ,bo jest tyle barw które chciala bym jeszcze mieć w swojej kolekcji,a jeszcze trodniej zostawić je w sklepie Jak ktoś z Was kochani ma blizko do NOMI to wledźcie zobaczyć bo......jest na co popatrzec.Wszystkie takie zdrowe ,z bójnymi kwiatami i korzeniami.Ehhhhhhhh

E-mail:  
Data: środa, 3 września 2008 08:27:10
No to super Kubusiu, moje dwa, które obcinałam w tym samym czasie co Ty, też pięknie rosną. Dziś zauważyłam, że dendrobium nobile, którego przyrost bez korzeni dostałam od kuzynki i trzymałam go w kubku z wodą też puszcza korzonek. Tak więc będzie jeszcze jedno do kolekcji, coprawda nie wiem jaki kolor ale będzie tym większą niespodzianką. Najbardziej zaskoczyło mnie jednak dendr. phal. ponieważ nie sądziłam że z łysych maleńkich bulw, bez korzonków coś będzie. Posadziłam na wariackich papierach, bo nie miałam nic do stracenia a tu niespodzianka, tym większa, że wszystkie 5 się przyjęły.

E-mail:  
Data: środa, 3 września 2008 08:58:03
No prosze jakie macie rączki ,,złote,,Tylko pozazdrościć

E-mail: agnieszkamarcin1@o2.pl
Data: środa, 3 września 2008 10:06:07
Witam.Jestem opanowana chorobą storczykową od kwietnia tego roku, czyli niezbyt długo, ale niestety poważnie. Dorobiłam się 21 kwiatków.Od początku szukam pomarańczowego i z tych poszukiwań wychodzę z kwiaciarni bez pomarańczowego, ale zawsze z jakimś nowym nabytkiem(to jest autentyczny nałóg nie mogę się oprzeć)A jeszcze na dodatek pracuję obok kwiaciarni w której 2xw tygodniu są dostawy i,,jestem ugotowana,,Zdaję sobie doskonale sprawę,że to nie koniec.Nie mogę się również oderwać od stronek storczykowych w internecie,w każdej wolnej chwili je przeglądam.Cieszę się że jest miejsce w którym można porozmawiać o swojej pasji.Moi znajomi pewnie mnie mają dosyć ponieważ ja bym tylko gadała o kwiatach Pozdrawiam wszystkich pasjonatów Agnieszka

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: środa, 3 września 2008 10:38:13
Miło,że ktoś podchodzi do tego z taką radością i miłością Niestety nie mam żadnego pomarańczowego storczyka Pozdrowienia

E-mail:  
Data: środa, 3 września 2008 12:06:36
Pomarańczowego widziałam wczoraj w NOMI ale nie był czysto pomarańczowy...jeden mial centki a drugi mial paseczki....jednego nawet sobie przytargałam do domu...

E-mail: agnieszkamarcin1@o2.pl
Data: środa, 3 września 2008 16:02:28
Centki i paseczki mile widziane aby na pomarańczu Właśnie jestem po wizycie w kwiaciarmi gdzie udowodniłam sobie jaka jestem twarda i odmówiłam sobie zakupu pięknego bordowego Phal............ale chyba zaraz po niego pobiegnę i to by było tyle na temat mojej silnej woli

Data: środa, 3 września 2008 23:20:29
Droga Pestko...byłem dziś u Tomaszewskiego...i co oczywiście nie wyszedłem stamtąd z pustymi rękami.Zastanawiałem się nad Cattleyą,ale w efekcie kupiłem różowego falka- o bardzo dużych kwiatach,pieknych liściach i korzeniach...po prostu cudo!!!
A moje falki przedstawie juz niedługo w comiesięcznym przeglądzie-co kwitnie u Kuby?hehe

E-mail:  
Data: niedziela, 7 września 2008 20:38:20
Dzis zrobiłam dłuższe ogledziny moich storczyków i.....odkryłam na moim jednym storczyku przy podlozu maleńki BASAL-KEIK z (chyba)maleńką łodyżką kwiatową(wogóle to wszystko jest jeszcze maleństwem)Bardzo sie cieszę dlatego ,ze kupujac na allegro pan sprzedal mi (nieświoadomie) storczyka bez stożka wzrostu,tzn w stożku byl obciety pęd kwiatowy,a obok kolejny zdrowy.Po telefonicznej reklamacji pan stwierdził ,ze mam go wyrzucić i wysle mi innego.Nie wyrzuciłam,storczyk pieknie zakwitł rozgaleziajac sie i kwitnie tak sobie piąty miesiąc.Liczyłam na to ,ze bedzie mial sile aby sie bronić.Mam do Was kochani pytanie...Jak moge mojemu storczykowi pomóc utrzymac tą nowa roslinke aby sie rozwijała dalej,bo mam świadomosć ,ze to jest duże obciazenie dla roślinki.Nie pytam czy dzielić czy nie bo to za wcześnie...Jakie zabiegi pielegnacyjne taka roślinka potrzebuje(mama i dziecko)Ale mi prezent urodzinowy moj faluś zrobił To moj pierwszy basal -keiki.Jestem dumna z siebie i z felusia

Autor: DariaP
E-mail: igigassi@wp.pl
Data: niedziela, 7 września 2008 21:59:23
Ja równiez proszę o podpowiedz dotycząca Falka z Basal keik. Mojego kupiłam całkiem wykończonego, po reanimacji zakwitł, niestety jedna łodyga kwiatowa wyrosła w stożku wzrostu - kwitnie pięknie juz 4 tygodnie. Obok mamusi pojawiła sie maleńki, ma jeden listek i maluską łodygę kwiatową (cieniusieńka około 2 cm długości).
Nie chciałabym zaszkodzic kwiatuszkowi, więc powtarzam prośbę Pestki

Data: niedziela, 7 września 2008 23:09:46
Pestko, Dario i ja mam ten problem tyle że mój basal keiki ma już jednego liścia i zaczyna puszczać jednego korzonka, a mamusia już jednego liścia zrzuciła a teraz zaczyna zrzucać drugiego... w tym wypadku pozostanie tylko 1 liść! nie wiem co mam robić... czy odżywkę dać czy co
HELP!!!

E-mail:  
Data: poniedziałek, 8 września 2008 07:48:24
u mnie ,,mama,, ma sie świetnie(tak sądze) korzenie jedrne i zdrowe liście zielone i jedrne ,kwitnie z boczej lodygi kwiatowej ,a basel keik ma 2 malenkie listki i maluski ped kwiatowy(chyba)W każdej chwili taka sytuacja moze sie zmienic więc PODNOSZE TEMAT i tak jak koleżanki krzycze HELLLP!!!!!!!!!!

E-mail:  
Data: poniedziałek, 8 września 2008 11:24:14
PODNOSZE TEMAT!!!!!!!

Strona:    Poprzednia    1  2  3  4  5  [6] 7  8  9    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl