Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Hyde Park

Temat:  Moje storczyki
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3  4    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: sobota, 19 listopada 2005 16:10:28
Co do tego czerwonego to wiem że jest to cambria,czyli jakiś mieszaniec, ale jakich ma rodziców nie mam pojęcia.

Autor: Kamila Irie
E-mail: kamilase@yahoo.com
Data: poniedziałek, 21 listopada 2005 20:26:19
He he he, a ten amaryllis to chyba byl "szczerze" podlewany!! Zeby sie nim nacieszyc trzeba na palcach stanac ?! One nie wymagaja prawie wcale wody. Wszystko co im potrzebne, maja juz w cebuli.

Pozdrowienia

Kamila

Autor: Marzena L.
E-mail: nenka8@start.no
Data: poniedziałek, 21 listopada 2005 20:34:52
Pani Iwono-znalazlam cos.To czerwone na pierwszym zdjeciu to(typuje po obejrzeniu zdjec) ODONTONIA czy ODONTIODA..

Amarylis ladny,nietypowe kwiaty.

Autor: BB
E-mail:  
Data: poniedziałek, 21 listopada 2005 22:30:09
Pani Iwonko, a ja chyba ide skoczyć do studni, bo nigdy nie dochowam sie takiej kolekcji . Basia

Autor: Piotr
E-mail: piotr@o2.pl
Data: poniedziałek, 21 listopada 2005 23:35:30
Pani Basiu
Proszę się nie martwić ta kolekcja nie zawsze była taka okazała, najbardziej powiększyła sie w tym roku. Wszystko jeszcze przed Panią, napewno już za jakiś czas i Pani umieści na tej stronie mały album ze zdjęciami.

A co do mojego amarylisa to on powinien w tym momęcie odpoczywać.Przypadkiem odkryłam że zerwał się z zimowego snu i wypuścił pęd kwiatowy,
hmm... chyba tak skoczył do góry z powodu zachłanności na światło, bo tam gdzie wcześniej odpoczywał nie było go wogóle.
Pozdrawiam Iwona

Autor: iwona
Data: poniedziałek, 21 listopada 2005 23:39:56
No i znowu się podpisałam pod danymi mojego chłopaka, zazwyczaj nie zapominam zmieniać maila i imienia ale czasami zdarzy mi się zapomnieć za co bardzo przepraszam

Autor: Andrzej Przygoda
E-mail:  
Data: środa, 23 listopada 2005 00:30:44
Witam.Co do amarylisa ,to chyba przypadku tu nie ma.Cały jego roczny cykl wygląda następująco : dojrzałą cebulę sadzimy w doniczkę jesienią ,najlepiej tak aby 1/2 cebuli była ponad powierzchnią ziemi.Podlewamy bardzo skąpo.Wybijają pędy kwiatowe a po przekwitnięciu liście.Podlewamy już obficie i nawozimy.Tak mniej więcej do końca sierpnia.Ograniczamy stopniowo podlewanie ,a we wrześniu kiedy opadną liście ,wyjmujemy cebulę z ziemi i najlepiej w chłodnym, suchym miejscu trzymamy aż nam się zechce ją wsadzić w nową ziemię.
Termin uzależniamy od pory w której chcemy żeby zakwitła.
I tak jak mówiła moja babcia - w koło Wojtek.
Pozdrawiam Andrzej.

Autor: iwona
Data: środa, 23 listopada 2005 10:59:29
Panie Piotrze
ten amarylis zazwyczaj sam ponawiał kwitnienie w lutym, pierwsze co wypuszczał to pęd kwiatowy.W tym roku kwitnie bardzo obficie to jest już jego 4 ponowne kwitnienie, jak tylko próbuję go zasuszyć to on jak na złośc wypuszcza nadal nowe liście i za jakiś czas pęd kwiatowy.Miął dopiero miesiąc odpoczynku po wcześniejszym kwitnieniu i dlatego napisałam że urwał się ze spoczynku, wydaje mi się że tu amarylis przejął inicjatywe i to on dyktuje kiedy będzie kwitł a kiedy nie bo uparcie robi mi nowe niespodzianki i niedaje sie zasuszyć.
Pozdrawiam Iwona

Data: środa, 21 grudnia 2005 20:42:54
Witam
Przedstawiam mojego następnego storczyka cymbidium.

Pozdrawiam Iwona

Autor: Basia Bawej
E-mail: duszka16@op.pl
Data: środa, 21 grudnia 2005 22:13:06
Sliczne roślinki, zwłaszcza ten falk w paseczki. Moje cymbidium tez zakwitło, ale zrzuci kilka pączków . Pozdrawiam Basia

Data: środa, 21 grudnia 2005 22:18:26
Pani Basiu proszę zamieścić zdjęcie pani cymbidium, oczywiście jeżeli to nie problem. Chciałabym zobaczyć jego kwiaty.
Pozdrawiam Iwona

Data: poniedziałek, 9 stycznia 2006 12:42:43
Witam
Przedstawiam moje dendrobium nobile, choć ma jak narazie dwa kwiatuszki, to i tak jestem dumna z niego gdyż jest to moje pierwsze doprowadzenie tego storczyka do kwitnienia.
Pozdrawiam Iwona

Autor: Joanna Nowak
E-mail: nowakmj@o2.pl
Data: poniedziałek, 9 stycznia 2006 16:09:02
Bardzo proszę o szczegóły uprawy - gdzie, temperatura itd. Na razie nie mam żadnego d.nobile, ale mam zamiar- bardzo mi się podobają - wydaje się, że mam odpowiednie ku temu warunki, ale porównać nie zaszkodzi. Pozdrawiam, Asia

Data: poniedziałek, 9 stycznia 2006 16:20:03
Właśnie zauważyłam, że przegapiłam Pani listopadowe "sprawozdanie" na temat przygotowań dendrobium do kwitnienia. Ale tak dla ścisłości jaka temperatura może być teraz zimą tam gdzie stoi dendrobium?. Asia

Data: poniedziałek, 9 stycznia 2006 18:21:48
Po przeniesieniu do domu w połowie pazdziernika stało jakiś miesiąc w pokoju gdzie nie działały kaloryfery a temperatura przy otwartym non stop oknie spadała do 10 stopni.Teraz temperatura wacha się od 18- 22 stopni, stoi ono na tej części parapetu pod którą nie ma kaloryfera, a kaloryfer przez długi czas jest na jedynce. Zwiększam czasami na maksa gdy temperatura w pokoju obniżała się do 15 stopni(działa tak kilka godzin a póżniej znowy na 1) w obawie o inne rośliny, jest to wystawa zachodnia gdzie cyklameny perskie hodują się jak narazie znakomicie i dendrobium tez nie narzeka tak jak i większość cymbidiów i 2 vandy też tu zimują bez uszczerbku na zdrowiu.W tym roku takie prowadzenie rośliny do kwitnienia było dla mnie eksperymentalne ale z dobrym skutkiem, bo nawet cymbidium dobrze zareagowało a już myślałam że nie zakwitnie. Ponieważ mieszkam od pewnego czasu w nowym mieszkaniu więc świat storczyków i doprowadzanie do kwitnienia poznaję na nowo z racji innej wystawy niż wcześniejsze, dużo ciemniejszej i z kaloryferami czego nie miałam w poprzednim mieszkaniu.
Pozdrawiam Iwona

Data: poniedziałek, 9 stycznia 2006 20:06:30
Dziękuję za odpowiedź. Ja umyśliłam sobie trzymać je na zabudowanym balkonie bez ogrzewania jak dotąd spadek temp. do- chyba! (całą noc nie czuwam) 13 stopni, południowa strona. Myślę, że mogłoby być im tam dobrze. Jak będę mieć to się okaże...Asia

Autor: Eda
E-mail: eda1983@tlen.pl
Data: wtorek, 10 stycznia 2006 08:59:58
Podziwiam i podziwiam wasze śliczne storczyki...

ja też jestem fanką dendriobium
a to moje dendrobium nobile: 1 zdjęcie zrobione w 2004 roku a 2zdjęcie zrobione całkiem niedawno....

a to jeszcze jedno moje maleństwo

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: wtorek, 10 stycznia 2006 09:23:10
Pani Iwono i Pani Eda - mam prawie takie samo Dendrobium, tylko różni się wielkością kwiatów, liści oraz pseudobulw. Kwiaty u rośliny Pani Iwony są większe i mniej fioletowe (co do mojej rośliny), liście mają inny kształt, to samo dotyczy pseudobulw. Na to wychodzi, że moje Dendronium jest najbardzoej podobne do storczyka Pani Edy, tylko że warżka u mojej orchidei jest bardziej osadzona w środku kwiatu.
Ps: Czy Wasze Dendrobia drogie Panie pachną? Moje pachniało mocą 12 kwiatów najintensywniej o 12:00 .

Data: wtorek, 10 stycznia 2006 09:24:01
Zapomniałem dodać, że te wszystkie kwiaty były na jednej pseudobulwie.

Data: wtorek, 10 stycznia 2006 10:02:30
Pani Edo - suuupeeer. Jak na drożdżach, no i te kolorki. Bardzo mi się podobają. Jakby było ich już zdecydowanie za dużo to chętnie kupiłabym jakąś szczepkę. Bardzo proszę... Asia

Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: wtorek, 10 stycznia 2006 13:25:56
I ja też. Malutką szczepkę tego pomarańczowego. Przepiękne. A może coś w zamian?
Jeśli będzie można to bardzo proszę.
pozdrawiam
Marzena

Data: wtorek, 10 stycznia 2006 20:24:04
Witam
Naprawdę Pani Edo Pani dendrobia są zachwycające, to pomarańczowe raczej niespotykane. Gratuluję przepiękne storczyki.

Michale moje dendrobium niestety nie pachnie.

Pozdrawiam Iwona

Data: wtorek, 10 stycznia 2006 21:05:00
Muszę przyznać, że to pomarańczowe Dendrobium też mi się podoba, ale mogę nic zaoferować w zamian za sadzonkę . Poza tym widzę, że nie jest rozrośnięte, więc chyba Pani Eda nie będzie skora do podziału rośliny .
Pozdrawiam wszystkich - Michał.

Data: wtorek, 10 stycznia 2006 21:36:32
My tu dzielimy i dzielimy, a Pani Edy jak nie ma tak nie ma...Co do pomarańczowego (czy to d. unicum?)- to będziemy cierpliwie czekać. Ja tego białego też nie mam, więc czekając na pomarańczowe może kupię lub wymienię to białe na "coś" . Pani Edo proszę pisać zanim chętnych na te storczyki nie zrobi się straszna ilość! Czekamy niecierpliwie czy nam coś skapnie.Asia

Data: wtorek, 10 stycznia 2006 21:40:00
Chyba jednak nie d. unicum, ale i tak piękne!

Autor: Eda
E-mail: eda1983@tlen.pl
Data: środa, 11 stycznia 2006 08:57:04
Dziękuję za wszystkie komplementy.
Nie odpisywałam bo nie wiedziałam że moje storczyki wzbudzą takie zainteresowanie i dopiero dzisiaj zajrzałam na stronę orchidarium. A jeśli chodzi o młode roślinki to pierwsze dendrobium nobile- białe (niestety leciutko pachnie) wypuściło 2 kleiki ale nie mają jeszcze korzonków wiec muszę poczekać.
A jeśli chodzi o tego pomarańczowego – to nie jest to dendrobium unicum ( może to jeden z rodziców) zakupiłam, go w 2004 roku na wystawie warszawskiej, mam także sadzonki takiego samego tylko żółtego. Storczyk się jeszcze nie rozrósł ale mam maciupkie sadzonki – to co widać na zdjęciu (ale w tej chwil zgubiły prawie wszystkie listki i zostały tylko 2)
Jeśli chodzi o wymianę to jestem zainteresowana – i najchętniej na inne dendrobium, bo jak juz wspominałam jestem fanka dendrobium. Ale co do wymiany to trzeba zaczekać do wiosny gdyż mam złe doświadczenia z wymanianą w zimę.
Edyta

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: środa, 11 stycznia 2006 12:17:09
Witam i gratuluję!

To pomarańczowe to Dendrobium Stardust "Firebird". Mam takie, tylko żółte - Dendrobium Stardust "Chiyomi". Obecnie nie ma już liści, tylko długie, patyczkowate, zwieszone pseudobulwy i czekam na kwitnienie - coś tam się kluje w miejscach gdzie rosły liście. W zeszłym roku bardzo ładnie się rozrosło wypuszczając mnóstwo keiki, ale kwiatów nie było :-(, może pierwszy rok po zakupie (mam je już dwa lata) to okres aklimatyzacji i odpoczynku po pędzeniu przez producenta???

pozdrawiam,
Piotr

Data: środa, 11 stycznia 2006 13:56:48
Pani Edo w takim razie czekam do wiosny , w tym czasie coś przygotuję do wymiany. Bardzo proszę o zarezerwowanie dla mnie tego pomarańczowego, a biały o podhodowanie
Pozdrawiam , Asia

Data: czwartek, 9 marca 2006 19:54:21
Witam
Przedstawiam dwa storczyki które kwitną u mnie od niedawna i jeden który jest jeszcze w pąkach.

Pozdrawiam Iwona

Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: piątek, 10 marca 2006 10:10:11
Piękna kolekcja Pani Iwono.Te Pani roślinki są pełne życia, dorodne i ładnie wybarwione. Czy mogłaby Pani zdradzić tajemnicę i napisać jaką wodą Pani je podlewa i czym nawozi?
Pozdrawiam Marzena

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3  4    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl