Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Hyde Park

Temat:  Moje phaleanopsisy, które tak długo nie kwitły
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kuba
E-mail: jakel1@wp.pl
Data: sobota, 24 maja 2008 14:15:52
Moje storczyki w maju.

podlewanie

Data: sobota, 24 maja 2008 14:21:24
podlewanie

Do kolekcji dołączyły dwa falki - biały,o dużych kwiatach

oraz biały w różowe plamki

Autor: Anna S.
E-mail:  
Data: sobota, 24 maja 2008 16:52:16
Wszystkie storczyki są piękne
Najbardziej podoba mi się ten ostatni, biały w różowe plamki. Po prostu pięęękny

Autor: Kanarek
E-mail: kanarska@interia.pl
Data: sobota, 24 maja 2008 18:43:27
Od 4 lat hoduję również felki ale nigdy tak nie kwitły. no poza jednym. Jestem pod niesamowitym wrażenim! Gratuluję!

Autor: Gosia
E-mail: veroart@onet.eu
Data: niedziela, 25 maja 2008 08:46:49
ehhhhhhhhhh jakie cudeńka - gratuluję tych wspaniałości

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: niedziela, 25 maja 2008 15:30:08
Piękne...Szkoda ,ze sie nie dorobiłam cyfrówki i nie moge sie pochwalic moimi okazami(ale do czasu )Kilka okazow mam takich samych,,,no i giganta bialego też ..tyle ze mój ma 13 cm kwiaty...Szczerze zazdroszcze wiśniwego i nakrapianego ,bo w mojej kolekcji sie takich nie dorobiłam....chociaz kto wie ,bo kilka kupowałam przekwitnietych storczyków.Jedno jest pewne Panie Kubo..miłość do storczykow ma Pan odwzajemnioną ,która widać w czasie kwitnienia

E-mail:  
Data: piątek, 27 czerwca 2008 09:24:50
Panie Kubo????????? Co tam w panskim ,,CZARODZIEJSKIM OGRODZIE,,sie dzieje....,?????????Prosze sie pochwalic swoimi okazami!!!!

Data: sobota, 28 czerwca 2008 02:18:12
Witam!!!

Oj długo mnie nie było,ale ostatnio miałem sporo nauki,dopiero co zakończyłem sesje.Miałem dzis ostatni egzamin.Na szczęście wszystko zaliczyłem i moge się juz oddac mojej storczykowej pasji.Postaram sie niebawem nadrobić zaległości.Szykuję nowe zdjęcia..
a jak rosną Pani storczyki???
pozdrawiam bardzo serdecznie.

Kuba

E-mail:  
Data: sobota, 28 czerwca 2008 11:13:36
,,w mojej skromnej storczykarni nareszcie ruch....ilość zwiekszyła sie do 21 okazów,,,zaczynaja pieknie wupuszczac pędy kwiatowe.Strasznie mnie to cieszy ,bo większośći kwiatów na oczy nie widziałam(bo takie kupiłam),więc radosć podwojna jesli zakwitnie kolorem jaki bym chciała.Dlugo oczekiwane dwa pedy kwiatowe pellorica ,pieknie rozgalezione z mnustwem pąkow zostaly utrącone przez moją kotke perską Zadziwia mnie mój zolty falek.Nie dość ,ze caly czas rośnie (1m 64 cm pędu kwiatowego)i nieustannie kwitnie na dwóch starych pędach ,to jeszcze sie 4 razy rozgałeził i wyposacił dwa nowe pedy kwiatowe ..czyli w jednej doniczce są cztery pędy i busz kwiatów.Jeden storczyk na jedno okno.Jestem strasznie dumna z niego Obecnie siedzą sobie falki na deszczu i zazywaja kąpieli.Dorobilam sie nowego falka krwisto czerwonego i tygrysiego ,ale jeszcze sie aklimatyzuje,wiec na kwiatki sobie poczekam troszke....Zniecierpliwością czekam na Pana fotki.Pozdrawiam serdecznie.Aldona

E-mail:  
Data: wtorek, 1 lipca 2008 16:13:01
Pani Aldono,gratuluje! Bardzo się cieszę,że powiększyła się Pani kolecja.Poza tym nie miałem jescze tak wysokiego storczyka:-)
Wreszcie uporałem się z instalacją internetu,więc przy okazji zamieszczam zdjęcia moich falkow,na dzien 1.07.2008 kolekcja kwitnących okazów wygląda nastepująco.

przesyłam pozdrowienia!!!

Kuba

E-mail:  
Data: środa, 2 lipca 2008 08:56:38
Śliczności a zdrowie bije od nich na odległość.Gratulacje!!! Co z falusiami w słojach po ogórach?

E-mail:  
Data: środa, 2 lipca 2008 11:33:11
a mają się bardzo dobrze,postaram się zamieścić ich zdjęcia także,mają sliczne korzenie i liście...jeszcze dwa lata i mam nadzieje,że wyjdą na dorodne rośliny

E-mail:  
Data: czwartek, 3 lipca 2008 10:27:04
Zgodnie z obietnicą zamieszczam fotki moich falków,które pochodzą z hodowli in vitro. Część rośnie na podłożu z kory,a druga połowa na mchu torfowcu.Mają się rewelacyjne.

pozdrawiam,życzę miłego dnia:-)

Kuba

E-mail:  
Data: czwartek, 3 lipca 2008 11:40:25
śliczneee maluchy!!!! Mi juz brakuje miejsca na parapetach a jeszcze tyle okazów ,ktore chciala bym mieć!!!

Autor: Monika D.
E-mail: monika19@tenbit.pl
Data: czwartek, 3 lipca 2008 14:48:01
W ostatnim tygodniu moja kolekcja też się powiększyła o dwa nowe osobniki
Bardzo ładny bordowy (dołączyłam do klubu :-) ) oraz taki pstrokaty różowy z mnóstwem pączków
Pozdrawiam

Autor: Nela
E-mail: nela.kosicka@wp.pl
Data: sobota, 5 lipca 2008 17:34:11
Witam wszystkich, jej jak tak czytam i oglądam wasze storczyki to aż mi dech zapiera śliczności ja mam narazie jednego którego dostałam na urodzinki ślicznie kwitł przez 3 miesiace a teraz od jakichś 3 tyg nic sie niedzieje no moze nie zupełnie bo ma coraz większe listki które były maluchami jak je dostałam. Prosze abyście zdradzili mi co mam zrobić aby mój Ortuś zaczał znowu kwitnąć. Podlewam go co dwa tyg tz kompie sie w garnuszku z wodą + nawozem do ortusi przez jakieś pół godz. nie wiem czy mam częściej go podlewać niż w zimie czy też nie no ale jest ciepło i boje sie aby nie umarł mi z pragnienia. pozdrawiam

E-mail:  
Data: niedziela, 6 lipca 2008 23:28:39
Pani Moniko,przepiękne!!! do tego mają zdrowe korzenie i liście:-)
pozdrawiam i zycze samych sukcesów:-)

E-mail:  
Data: poniedziałek, 7 lipca 2008 15:13:02
Pestka,jak mi wyrosną te wszystkie okazy ze słoika,to też będzie mi brakowało miejsca na parapetach..już teraz jest krucho z miejscem,hhe,ale ciagle coś kombinuje i jest ok

E-mail:  
Data: poniedziałek, 7 lipca 2008 18:38:58
jak już tak naprawde zabraknie miejsca to ja chętna jestem na adopcje wlacznie z podpisaniem umowy adopcyjnej hihihi

E-mail:  
Data: czwartek, 7 sierpnia 2008 11:47:24
Czas na sierpniową prezentację mojej kolekcji,która wzbogaciła sie o 3 egzemplarze.

Moje nowości:

cytrynowożółty gigant,trzypędowy

Pojawił się także storczyk o kwiatach żółtych w bordowe kropeczki,o czerwonej warżce.

Po długich poszukiwaniach udało mi się znaleźć falka o kwiatach białych w bordowe plamy.

E-mail:  
Data: czwartek, 7 sierpnia 2008 12:04:28
Oto pozostałe kwitnące okazy.

Falek o białych kwiatach,mama jednej keiki

a to jej dziecko,1,5-roczna keiki,przygotowywująca się do drugiego kwitnienia.

Kwitną też moje dwa białe giganty,o średnicy kwiatów większej niż 11cm.

różowy żyłkowany

różowy

kolekcja w całej okazałości

białe

żółte

różowe

Autor: mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: czwartek, 7 sierpnia 2008 15:32:44
Kuba......serce to masz zwlaszcza do kwiatów.Sumienia dla nas chyba mało dręcząc takimi okazami /oczywiście żart/ cudenka. Gratki.

Autor: Mała Gosia
E-mail:  
Data: piątek, 8 sierpnia 2008 10:07:35
Panie Kubo!!!! Do tej pory tylko czytałam Pana wątek i aż mi dech zapierało z wrażenia, ale teraz już nie wytrzymałam i musiałam się odezwać. Co Pan z nimi robi, że one tak pięknie Panu kwitną???!!! Bo moje to lenia niesamowite, chyba je przenawoziłam, bo tylko liście i korzenie im rosną. Teraz skorzystałam z Pana rady i przestałam leniuchy rozpieszczać nawozem. Zobaczymy co z tym zrobią)) Nie wiem tylko co zrobić z tym rzadszym podlewaniem, bo u mnie storczyki stoją na południowym oknie (innych nie mam niestety) i jak mają już sucho to liście im wiotczeją. Czy Pan też tak ma? Wilgotność chyba mają jako taką, bo stoją na tacce z keramzytem. I jak Pan podlewa te swoje pupilki, przez prysznic, czy namaczanie w tej wannie? Jestem pełna podziwu dla Pana osiągnięć )) Z niecierpliwością czekam na efekty uprawy in vitro )))

Pozdrawiam serdecznie...

P.S. I jeszcze jedno małe pytanko: gdzie Pan nabył tego ślicznego białego w bordowe plamki? Bo ja już strasznie długo takiego szukam i bez rezultatu... ((

E-mail:  
Data: piątek, 8 sierpnia 2008 13:10:01
Gosiu,myślę,że przenawoziłaś swoje falki,dlatego też bardzo dobrze zrobiłaś,odstawiająć nawóz. Zetknąłem się z tym problemem rok temu i teraz już nawoże falki wyłącznie te,które kwitną.Jak widać są tego rezultaty,bo rośliny kwitną ponownie po trzymiesiecznej przerwie,a nie jak dawniej po ponad rocznej,jak nie dwuletniej.
Moje falki rosną na północnej,wschodniej i północnej wystawie. Wszystkie mają się dobrze,choć najlepiej rosną na wschodniej wystawie.Na oknach od południowej strony mam zamontowane żaluzje,które reguluje w zależności od intensywności docierającego słońca.Falki mają sztywne liście i ładne korzenie.
Jeśli chodzi o podlewanie,to gromadzę wodę w butlach. Potem wkładam doniczki z falkami do wanny i podlewam je wodą z butli.

Falka z bordowymi plamami kupiłem u Tomaszewkiego na al Krakowskiej,były dwa egzemplarze.

Życzę sukcesów w uprawie!!!

a jak liczna jest Twoja kolekcja???

pozdrawiam

Kuba

E-mail:  
Data: piątek, 8 sierpnia 2008 13:11:39
Tearaz jak jest bardzo ciepło podlewam je troche częściej,raz na tydzień.

E-mail:  
Data: piątek, 8 sierpnia 2008 13:46:12
Hm... Jeszcze skromna ta moja kolekcja, gdyż mam dopiero 5 sztuk i jednego malutkiego, który był wsadzony w doniczce razem z rośliną mateczną. Włożyłam do mchu i czekam co będzie...
Ale szczęściara ze mnie, bo mąż mi systematycznie kolekcję powiększa... ))))

Pozdrawiam serdecznie
Gosia

Autor: mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: piątek, 8 sierpnia 2008 15:22:04
Mała Gosiu ja rowniez nabylam takiego laciatego u Tomaszewskiego w Al.Krakowskiej.

E-mail:  
Data: piątek, 8 sierpnia 2008 15:28:50
Dzięki serdeczne
Na pewno się tam przejdę...

Autor: Dana
E-mail:  
Data: piątek, 8 sierpnia 2008 18:05:44
Droga Mirko!na moje oko to Beallara Tahoma Glacier i należy ją traktować jak cambrie. Mam taką pięknie rośnie i ślicznie kwitła.

Autor: Dana
E-mail:  
Data: piątek, 8 sierpnia 2008 18:16:34
Kubuś! skarbeczku dołujesz mnie. Mam ich 20 i ...posucha...3 ostatnie kończą kwitnienie. Twój półtoraroczny falek kwitnie a mój dwuletni ani mysli. za dobrze dziad ma! już ja mu cugli przykrócę. Piękne te Twoje "słoneczka", gratuluje. A teraz pytanie do wszystkich, tylko nie odsyłajcie mnie do stron, bo naczytałam się, łebek mam 6mx9. Wyczytałam, że cattleye powinny mieć liście koloru oliwkowego. Czy to dotyczy wszystkich?, bo moje mają ciemnozielony. Od niedawna mam cattleye i jeszcze mało doświadczenia.

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl