Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Hyde Park

Temat:  Moje storczyki
  Strona:    [1] 2  3  4    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 20 października 2005 00:14:17
Witam
Chciałabym przedstawic moje storczyki ,co prawda wiekszosc z nich w tym momencie juz nie kwitnie, ale chce sie podzielic ich zdjeciami
Pozdrawiam Iwona

Autor: Joasia
E-mail: jennefer4@wp.pl
Data: czwartek, 20 października 2005 08:17:09
PRześliczna kolekcja:-)W szczególności podoba mi się paphiopedilum i cymbidia. Ale wszystkie są urocze Jak je Pani mieści u siebie? Mi zaczybna brakować w wynajmowanym mieszkaniu parapetów więc chyba będę musiala ograniczyć swoją kolekcję POzdrawiam i życzę dalszych sukcesów!

Data: czwartek, 20 października 2005 10:09:15
Witam
Mam do dyspozycji 3 pokoje, ale zazwyczaj stoja one w jednym na stolikach.
Choc pomalu tez nie bede miala juz miejsca by je pomiescic
Pozdrawiam Iwona

Autor: Michał Rosa
E-mail: michalros@vp.pl
Data: czwartek, 20 października 2005 14:53:34
Piękne rośliny ! Widać , że zdrowe zadbane i "szczęśliwe" . Najbardziej podoba mi się ten czerwony Phalaenopsis i Dendrobium ( mam takie same, mam nadzieję , że jego "górki" wreszcie zamienią się na kwiaty . Ta hybryda pięknie pachnie , nieprawdaż ? Nie mogę się doczekać Jeszcze raz gratuluję kolkcji.
Pozdrawiam , Michal14

Data: czwartek, 20 października 2005 14:57:00
Szczerze mówiąc nie wyczułam żadnego zapachu u mojego dendrobium.Ale skoro Twoje pachnie to zazdroszcze, bardzo lubie zapach kwiatów.
Pozdrawiam Iwona

Data: czwartek, 27 października 2005 13:30:02
Witam
Dołanczam zdjęcie sabotka który właśnie zaczyna się rozkwitać.
Pozdrawiam Iwona

P.S Jak się rozkwitnie całkowicie to dołączę resztę zdjęć.

Autor: Bartosz Warwas
E-mail: swiatorchidei@boo.pl
Data: czwartek, 27 października 2005 18:21:47
Łądna kolekcja.Piekne paphiopedilum(to pierwsze) jakaś krzyżówka z callosym jak się domyślam.
pozdrawiam
Bartosz

Autor: Aga
E-mail:  
Data: piątek, 28 października 2005 14:31:15
Gratulacje
Piekne storczyki
Szczególnie Phalek -Mimosa,którego ja też mam-tak przyjemnie sie patrzy na znajome kwiatki-tylko że mój narazie odpoczywa
Pozdrawiam

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: piątek, 28 października 2005 22:26:07
Śliczne kwiaty - mają piękne barwy. Wspaniałe zdjęcia - wyjątkowa seria rozwijającego się sabotka. Muszą mieć orchidee u Pani bardzo sprzyjające warunki. Gratuluję, pozdrawiam, Andrzej.

Data: sobota, 29 października 2005 11:47:41
A to reszta zdjęć mojego sabotka.
Pozdrawiam Iwona

Data: sobota, 29 października 2005 12:21:18
Witam
Dziękuję Panie Andrzeju.Storczyki mają dość dobre warunki uprawy.
Katleja od Pana chyba też zaakceptowała te warunki gdyż wypuściła już nowy przyrost, który rośnie w zadziwiającym tempie.
Pozdrawiam Iwona

Autor: Bartosz Warwas
E-mail: swiatorchidei@boo.pl
Data: sobota, 29 października 2005 15:53:07
A można się dowiedzieć gdzie zakupione zostało paphiopedilum (pierwsze) i phalaenopsis - podobny do Liodoro???
pozdrawiam
Bartosz

Data: sobota, 29 października 2005 20:44:42
Paphiopedilum kupiłam po przecenie w Obi, a phalaenopsisa w tym roku po przecenie w Tesko ( w Kielcach)
Pozdrawiam Iwona

Data: niedziela, 30 października 2005 13:30:31
Moja roślina - katleja Warszewicza - też ma nowy przyrost - ale czy nam zakwitną -pod koniec zimy? I w dodatku "półroczne" rośliny? Podział rośliny matecznej i przez to podsuszenie powstałych roślin sprowokowało do wcześniejszego wytworzenia nowych pędów. Próbuję oszczędnie podlewać aby ew. uzyskać kwitnienie... Ta katleja jest wytrzymała, jest to górski gatunek, lubi ciepło w dzień i chłodniej w nocy...
Pozdrawiam serdecznie i życzę wielu wspaniałych, nowych kwitnień, Andrzej

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 31 października 2005 23:19:20
Witam !

No to może ja się poradzę eksperta Też mam Cattleyę warszewiczii, ma trzy dość spore przyrosty. Przesuszam ją, stoi w ogrodzie zimowym więc ma dość chłodno, wilgotność powietrza ok. 70%. Parapet wschodni. Czy można coś jeszcze zrobić żeby ją zmusić do zakwitnięcia ?

pozdrawiam
Sandra

Data: wtorek, 1 listopada 2005 20:43:40
Ale ekspert... po jednym kwitnieniu... Jednak wielkie dzięki Pani Sandro, nie wiem czy to odpowiedni okres aby prowokować kwitnienie
u Cattley'i warscewiczii. Ja też spróbuję... bo jest taka okazja po podziale. Zwykle (w Europie i USA) sprzyjające warunki są w zimie - lekkie ochłodzenie, przesuszenie i mniej światła. Natomiast nowe przyrosty mają dużo światła na wiosnę i w lecie. Przed powstaniem przyrostów musi być przesuszenie (2 mies. - normalnie styczeń/luty), po tym delikatne podlewanie (niepełne) aż do wielkości 10 cm. W innych przypadkach przyrosty jeśli nawet wytworzą pochewkę kwiatową to ta zasycha... - mimo usilnych nawilżań itd. U Pani - jakiej wielkości są przyrosty? Jest mała szansa aby wszystkie były tej samej wielkości i tym samym aby wszystkie mogły zakwitnąć... Chyba, że są na oddzielnych roślinach. Jeżeli nie mają 10 cm, były przesuszane i nie dostają pełnego podlewania to szanse są bardzo duże... nawet...ogromne!!! Jeśli powstanie pochewka kwiatowa w zimie, to jeszcze zwiększyłyby się szanse zakwitnięcia i jakości kwiatów przy doświetlaniu... Dlatego lepiej prowokować (podsuszać) normalnie w zimie aby osiągnąć kwitnienie latem. Pozdrawiam serdecznie, życzę wszystkim kwitnienia ... katlei Warszewicza! Andrzej.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 2 listopada 2005 19:58:47
Dzięki za wskazówki. No cóż, trzy nowe przyrosty mojej Catt. mają już ciut powyżej 10 cm, a latem stała na dworze i trudno powiedzieć czy wystarczająco się podsuszyła ... Pewnie pozostaje mi tylko czekanie i trzymanie kciuków . A jak znowu nie zakwitnie to trafi na kompost

pozdrawiam
Sandra

Data: czwartek, 3 listopada 2005 11:00:43
Ja bym dał jej jeszcze szanse i nawet jeśli nie zakwitnie nie wyrzucał. To nie jej wina... Chodzi o odpowiednie sprowokowanie jej - a właściwie danie jej odpowiednich warunków umożliwiających zakwitnięcie. Sama Pani przyznaje, że nie jest pewna czy roślina miała tak jak powinna.
Proszę o litość a będzie Pani później jeszcze bardziej się cieszyć... Andrzej.

Autor: Grzegorz
E-mail: georgewroc@interia.pl
Data: czwartek, 3 listopada 2005 20:25:23
witam, jak brzmi pelna nazwa tego zoltego oncydium?? Mam identycznego ale wiem tylko, ze to Oncydium

Data: wtorek, 8 listopada 2005 16:01:16
Witam
Niestety nie podam Panu pełnej nazwy tego oncidium bo sama jej nie znam. Oncidium kupiłam pod nazwą hybryda. Sama chciałabym znać jego nazwę.
Pozdrawiam Iwona

Autor: Paulina
E-mail: paulina.dolezko@itelligene.pl
Data: środa, 16 listopada 2005 12:00:07
Co mam zrobić żeby moje oncidium (mam takie same) tak pięknie zakwitło?? Ma kilka młodych bulw ale są one pomarszczone jak harmonijka, a stare zaczynają usychać.
Pozdrawiam

Autor: Marzena Rymin-Kozłowska
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: czwartek, 17 listopada 2005 09:34:52
Pani Iwono, piękna kolekcja.U mnie teraz kwitnie identyczne Paphiopedium. Może zna Pani jego nazwę? Nie wim równiez jak nazywa sie to dendrobium na drugim zdjęciu - to białe.

Autor: Michał Rosa
E-mail: michalros@vp.pl
Data: czwartek, 17 listopada 2005 19:54:42
Ja wiem , ja powiem !
Dendrobium nazywa się Dendrobium Nobile Spring Dream "Apollon"
Pozdrawiam , Michal14

Data: czwartek, 17 listopada 2005 21:17:14
Pani Paulino
Z tego co wiem słońce jest najważniejszym czynnikiem wywołującym kwitnienie u oncidiów.Moje latem stoi na balkonie gdzie rano do godziny 12 jest słońce.
Liscie robią się lekkawo żólte co jest wskaznikiem dostarczenia odpowiedniej ilości światła, po drugie skoro marszczą się młode bulwy to jest zbyt rzadko podlewane.Ja moje podlewam zaraz po przeschnięciu podłoża, w temperaturze 20-21 stopni naogół następuje to po 3-4 dniach.Podłoże mojego oncidium jest drobnej granulacji.Wiosną i latem nawoże intensywnie pełną dawką nawozu co każde podlewanie.Spełnienie tych warunków jest wystarczające do pobudzenia mojej roślinki do kwitnienia.
Pozdrawiam Iwona

Data: czwartek, 17 listopada 2005 21:25:08
Pani Marzeno
Niestety nie znam nazwy tych storczyków, były kupione pod nazwą orchidea mix lub hybryda.Niestety określenie ich nazwy raczej jest rzeczą niemożliwą a spekulacje nie miały by najmniejszego sensu.Istnieje wiele storczyków o bardzo podobnych kwiatach do siebie a czasami wręcz identycznych, ale jeżeli roślina nie jest oznaczona przez producenta to nigdy nie będziemy mieli pewności że nadanie naszym roślinom nazw od bardzo im podobnych będzie w 100 procentach trafne.Możemy jedynie wywnioskować z jakich roślin pochodzi nasza krzyżówka.
Jeżeli chodzi o paphiopedilum z różową warzką to myślę że ma ono coś wspólnego z Pinocchito Pink.
Pozdrawiam Iwona

Autor: Paulina
E-mail: paulina.dolezko@itelligene.pl
Data: piątek, 18 listopada 2005 08:53:42
Pani Iwono bardzo dziękuję za podpowiedź mam nadzieję że u mnie też zakwitnie. Mam równiez takie same dendrobium, ale jak narazie rozrasta się jak zielsko, a kwiatów nie widać. Co mam zrobić żeby tak pięknie zakwitło. Dodam jeszcze że wszystkie moje storczyki przez całe lato stały na dworze i do 12 były w prawie pełnym porannym słońcu.

Data: piątek, 18 listopada 2005 12:52:16
Pani Paulinko
Moje dendrobium jest już w fazie tworzenia pąków.
Stało ono przez całe lato na balkonie też w słonecznym miejscu, było podlewane zaraz po przeschnięciu podłoża, nawożone przy każdym podlewaniu, jednak już od września do połowy pażdziernika zaprzestałam podlewać, póżniej w obawie o zbyt niskie temperatury na dworzu przeniosłam je do zimnego pokoju(jeszcze nie ogrzewanego kaloryferem) i nadal nie podlewałam.Gdy włączyli ogrzewanie nad kaloryferem ustawiłam moje falki a po drugiej stronie okna ustawiłam te roślinki które muszą mieć chlodno i dodatkowo po tej stronie poluzowałam delikatnie okno by bardziej schłodzić tą częśc parapetu, tu właśnie stoi moje dendrobium i chłodzi się do oporu, choć w sumie już nie musi,gdyż wypustki już się uformowały i zaczyna wypuszczać pąki, ale nadal go nie podlewam tak mniej więcej do momentu aż pąki się dobrze uformują..
Dzięki takiemu rozwiązaniu w pokoju nadal jest ciepło falki nie marzną a dendrobium i zygopetalum mają swój zimny koncik.
Pozdrawiam Iwona

Data: sobota, 19 listopada 2005 14:47:35
Witam
Chciałabym przedstawić mój ostatni nabytek-cymbidium. Jest to moje pierwsze różowe cymbidium.Dla mnie ten kolor jest kolorem rzadko spotykanym u cymbidiów, dlatego jest ono jednym z moich najcenniejszych storczyków.
Pozdrawiam Iwona

Autor: Marzena L.
E-mail: nenka8@start.no
Data: sobota, 19 listopada 2005 15:27:48
Kupujemy i kupujemy ...Ladna roslina.
Ja mam pytanie : co to za kwiaty w tle za Cymbidium?Bardzo orginalne..

Jeszcze cos.Wlasnie kupilam identyczna rosline jak ta na Pani pierwszym zdjeciu.Urzekla mnie ta krwista czerwien.Czy zna Pani jej nazwe?

Data: sobota, 19 listopada 2005 16:08:29
To jest amarylis (hipeastrum)
Pozdrawiam Iwona

Strona:    [1] 2  3  4    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl