Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Hyde Park

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Moje storczyki
Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: wtorek, 1 listopada 2005 20:43:40
Ale ekspert... po jednym kwitnieniu... Jednak wielkie dzięki Pani Sandro, nie wiem czy to odpowiedni okres aby prowokować kwitnienie
u Cattley'i warscewiczii. Ja też spróbuję... bo jest taka okazja po podziale. Zwykle (w Europie i USA) sprzyjające warunki są w zimie - lekkie ochłodzenie, przesuszenie i mniej światła. Natomiast nowe przyrosty mają dużo światła na wiosnę i w lecie. Przed powstaniem przyrostów musi być przesuszenie (2 mies. - normalnie styczeń/luty), po tym delikatne podlewanie (niepełne) aż do wielkości 10 cm. W innych przypadkach przyrosty jeśli nawet wytworzą pochewkę kwiatową to ta zasycha... - mimo usilnych nawilżań itd. U Pani - jakiej wielkości są przyrosty? Jest mała szansa aby wszystkie były tej samej wielkości i tym samym aby wszystkie mogły zakwitnąć... Chyba, że są na oddzielnych roślinach. Jeżeli nie mają 10 cm, były przesuszane i nie dostają pełnego podlewania to szanse są bardzo duże... nawet...ogromne!!! Jeśli powstanie pochewka kwiatowa w zimie, to jeszcze zwiększyłyby się szanse zakwitnięcia i jakości kwiatów przy doświetlaniu... Dlatego lepiej prowokować (podsuszać) normalnie w zimie aby osiągnąć kwitnienie latem. Pozdrawiam serdecznie, życzę wszystkim kwitnienia ... katlei Warszewicza! Andrzej.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl