Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Restrepia condorensis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 17 października 2010 22:45:03

Witam,

mam nadzieję, że Prezentacje odbierane są nie tylko jako chwalenie się kwitnieniami nowości , ale wydaje mi się, że przede wszystkim powinny być zachętą do kupowania takich i podobnych ciekawostek. Informacje podawane na ogół wystarczają do oceny tego, czy potrafimy tym roślinom stworzyć warunki choć nieco imitujące ich naturalne siedliska.

Dla osób zaczynającyh swoją przygodę z tymi cudami mam jednak podstawową prośbę. Jeżeli dysponuje się tylko ograniczonymi możliwościami temperatury, światła, wilgotności, to należy najpierw poznać potrzeby rośliny, a zakupy dostosować do tych możliwości. Poznanie potrzeb rośliny po zakupie to jak musztarda po obiedzie, bo może się okazać, że koniecznych warunków nie zapewni się nigdy . Szkoda naaszego stresu, szkoda pieniędzy, szkoda roślin.

Po tym "wstępniaku" przedstawię roślinkę, która pojawia się czasem w zestawieniach kwitnień, ale prezentacji nie było .

Restrepia condorensis Luer & R.Escobar 1996 to storczyk występujący endemicznie w południowo-wschodnim Ekwadorze, w górach Cordillera del Condor (stąd nazwa). Kwitnie na ogół latem (z czego wynika, że u mnie jeszcze lato ), kwiat w kształcie łódeczki ma około 2 cm. Warunki temperaturowe uprawy od chłodnych do umiarkowanych, cień, wysoka wilgotność i ruch powietrza. U mnie rośnie w akwarium z innymi Restrepia, na parapecie północno-wschodniego okna.

No i zdjęcia :

Polecam ten rodzaj, bo to rośliny, które jak już zaczną kwinąć, to kwitną, kwitną, kwitną.... choć pojedynczy kwiat żyje około 1 tygodnia.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: katarzyna Judka
E-mail: katarzyna.judka@gmail.com
Data: poniedziałek, 18 października 2010 11:11:04
Witam serdecznie , Pani Grazyno jestem zachwycona Pani prezentacja wszystkich storczykow jakie Pani przedstawia na tym forum . Jest to bardzo sluszne , ze zanim kupi sie storczyka trzeba sie zastanowic czy sie podola stworzyc im odpowiednie warunki , bo mozna latwo zmarnowac biedna roslinke . Storczyk jest sliczny , ja dopiero sie ucze i moj pierwszy Botanik to Aerangis fastuosa na korku . Zastanawiam sie czy mi sie uda ? Bardzo bym chciala , ktoregos dnia zaprezentowac mojego storczyka Aerangis fastuosa .Inne storczyki mam w doniczkach , rozne . Pozdrawiam Katarzyna Judka

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: wtorek, 19 października 2010 19:48:32
Grażynko jak możesz tak pomyśleć
To co przedstawiacie w prezentacjach to mozliwości uprawy innych storczyków;
nie powiem - nie są to uprawy dla wszystkich, ale może komuś warunki ich uprawy nie sprawiają problemu
może znajdą się inni zapaleńcy
jak np Krasnal w uprawie bulbo
restepie pilnie śledzę w Waszych wątkach i w Łańcucie
Wybacz wolę oglądac niż uprawiać
Jednak gratuluję z całego serca wspaniałego kwitnienia - kwiatuszek "wielki w stosunku do reszty " i bardzo wybarwiony a te "czułki" powalają
podejrzewam, że ja z moim wzrokiem bym ich nie dostrzegła
pozdrawiam
Małgorzata

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl