|
Temat: |
Restrepia condorensis |
|
Autor: |
Grażyna Siemińska |
|
E-mail: |
g.sieminska@chello.pl |
|
Data: |
niedziela, 17 października 2010 22:45:03 |
Witam,
mam nadzieję, że Prezentacje odbierane są nie tylko jako chwalenie się kwitnieniami nowości , ale wydaje mi się, że przede wszystkim powinny być zachętą do kupowania takich i podobnych ciekawostek. Informacje podawane na ogół wystarczają do oceny tego, czy potrafimy tym roślinom stworzyć warunki choć nieco imitujące ich naturalne siedliska.
Dla osób zaczynającyh swoją przygodę z tymi cudami mam jednak podstawową prośbę. Jeżeli dysponuje się tylko ograniczonymi możliwościami temperatury, światła, wilgotności, to należy najpierw poznać potrzeby rośliny, a zakupy dostosować do tych możliwości. Poznanie potrzeb rośliny po zakupie to jak musztarda po obiedzie, bo może się okazać, że koniecznych warunków nie zapewni się nigdy . Szkoda naaszego stresu, szkoda pieniędzy, szkoda roślin.
Po tym "wstępniaku" przedstawię roślinkę, która pojawia się czasem w zestawieniach kwitnień, ale prezentacji nie było .
Restrepia condorensis Luer & R.Escobar 1996 to storczyk występujący endemicznie w południowo-wschodnim Ekwadorze, w górach Cordillera del Condor (stąd nazwa). Kwitnie na ogół latem (z czego wynika, że u mnie jeszcze lato ), kwiat w kształcie łódeczki ma około 2 cm. Warunki temperaturowe uprawy od chłodnych do umiarkowanych, cień, wysoka wilgotność i ruch powietrza. U mnie rośnie w akwarium z innymi Restrepia, na parapecie północno-wschodniego okna.
No i zdjęcia :

Polecam ten rodzaj, bo to rośliny, które jak już zaczną kwinąć, to kwitną, kwitną, kwitną.... choć pojedynczy kwiat żyje około 1 tygodnia.
Pozdrawiam,
Grażyna |
|
|
|
|