Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Paphinia herrerae
  Strona:    Poprzednia    1  2  3  [4] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: piątek, 6 października 2006 13:57:34
Gratulacje Grażynko !!!
- wspaniałe kwitnienie !!! - pozdr.ciepło - Jarek

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 17 października 2010 23:21:25
W tamtym roku na innym rzadszym gatunku (neudeckeri) zagnił mi pęd, a potem niemal cała roślina ;-( Powoli jednak jedyna odratowana bulwa daje oznaki dalszej współpracy - nowy przyrost. W międzyczasie młoda roślina też już ponad rok u mnie postanowiła na pocieszenie może skromnym kwitnieniem, ale niezmiernie mnie ucieszyć. Pączki do bardzo późnego stadium były czysto białe i już myślałem że jakieś alba wyjdzie, ale jednka wszystko się wybarwiło jak należy:

Pozdrawiam

Piotr

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: wtorek, 19 października 2010 19:13:37
Ciekawy i niezmiernie trudny - sądząc z opisu i kłopotów w uprawie
Bardzo pięknie kwitnie
Gratuluję wszystkim uprawiającym i tym z sukcesami i tym próbującym
pozdrawiam
Małgorzata
p.s
jak Wy to robicie, że tak pięknie rzęski na warżce sa uchwycone
Brakuje mi jednak w prezentacji Twojej Piotrze przedstawienia całego wyglądu rośliny - wraz z jakimś odniesieniem do jej wielkości
Gratuluję kwitnienia i pięknych zdjęć

E-mail:  
Data: czwartek, 21 października 2010 00:56:05
Już było tyle fotek ze chyba nie trzeba więcej, patrz na Grażyny zdjęcia. Pare fotek i na któryms zawsze jest coś tam ostrzej.

Ok jedno więcej z mojej strony, normalnie oczywiści kwiatostan zwisa w dół, liści było więcej na kwitnącej bulwie ale wszystkie spadły w czasie tworzenia pędu niestety... Moja ma doniczkę 6cm

E-mail:  
Data: czwartek, 21 października 2010 19:35:25
Ale piękna
proporcja kwiat do całości rośliny to prawie jak Goliat do Dawida
dziękuję Piotrze daje mi to już duże pojęcie o roślinie. Twraz trzeba się doszkolić i kto wie, kto wie
pozdrawiam
Małgorzata

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: czwartek, 21 października 2010 19:55:59
Witam,

moja roślina niestety padła, zazdroszczę. Jest się czym chwalić. Mogę się natomiast pochwalić inaczej. Widziałam ją w naturze.

Prywatny Ogród Botaniczny Omara Tello, jest odtworzony sztucznie. Spory kawałek lasu został kiedyś oczyszczony, jak to bywa w Ekwadorze i nie tylko tam, przy pomocy piły i ognia. Omar odkupił ten spory kawał pola i... Ten niezwykły człowiek ma już naśladowców w sąsiedztwie. Jakieś trzydzieści lat temu, państwo Ekwador szukało oszczędności. Zwalniano ludzi z państwowych etatów, dając im wielokrotność pensji. Omar będąc księgowym, zgodził się. Zrealizował swoje marzenie... jakie?, można poczytać na jego stronie http://www.orchidconservationcoalition.org/pr/jblo.html

Zdjęcie raczej kiepskie, z fleszem, ale w tym lesie panowały raczej mroki i było mokro. W Ekwadorze też się chwalą Paphinia herrerae.

Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję.
ewka

E-mail:  
Data: piątek, 22 października 2010 12:53:36
Super!, zobaczyc na drzewie i to krotko kwitnacy storczyk to duze szczescie , chyba troche mniejsze kwiaty od tych hodowlanych, ktore pewnie sa wieksze niz powinny w sumie

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: piątek, 22 października 2010 21:44:56
Witam,
Też gratuluję doprowdzenia tej rośliny do kwitnienia. Ona jest wredna U nas drugi pęd zrzucił kwiaty. Niestety, z tym jajkiem to dobre porównanie.
Widziałam kiedyś kwiaty P. cristata, które były zdecydowanie ciemniejsze i mniejsze od Paphinia herrerae.
Wygrzebałam Małgosiu dla Ciebie zdjęcie z liśćmi.

Pozdrawiam,
Danka

E-mail:  
Data: sobota, 23 października 2010 20:19:42
Dziękuję za wszystkie informacje i wszystkie zdjęcia
Storczyk to niesamowity i cudny
ale na uprawę w moich obecnych warunkach niestety nie nadaje się
będę śledziła Wasze osiągnięcia i sukcesy i porażki - oczywiście jeśli o nich napiszecie
pozdrawiam
Małgorzata

E-mail:  
Data: sobota, 23 października 2010 20:24:10
Dziękuję za wszystkie informacje i wszystkie zdjęcia
Storczyk to niesamowity i cudny
ale na uprawę w moich obecnych warunkach niestety nie nadaje się
będę śledziła Wasze osiągnięcia i sukcesy i porażki - oczywiście jeśli o nich napiszecie
pozdrawiam
Małgorzata

Strona:    Poprzednia    1  2  3  [4] 

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl