Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium hercoglossum
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 22 sierpnia 2006 19:18:14

Witam,

no to obiecana większa roślina, z większymi niż 1 cm kwiatami , choć należy do roślin średnich.

Dendrobium hercoglossum występuje w południowo-wschodniej Azji, od Indii po Tajlandię, Malezję, Sumatrę i Filipiny, na umiarkowanych wysokościach od 600 do 1200 m npm. Rośnie zwykle na drzewach wzdłuż strumieni, czyli lubi podwyzszoną wilgotność. Na obszarach występowania rozróżnialne są pory roku, więc i to dendrobium w okresie 2-3 miesięcy przy końcu zimy i na początku wiosny powinno przechodzić nieco bardziej suchy spoczynek, choć nie należy go totalnie zasuszać. Jak to dendrobia lubi sporo światła .

Często bywa mylone z Dendrobium linguella lub aduncum, ale łatwo je odróżnić widząc całą roślinę, bo hercoglossum ma maczugowate psb, a pozostałe mają psb wysmukłe. Kwitnie zwykle na bezlistnych.

Różowego (czyli "normalnego") Dendrobium hercoglossum Piotr Piesik poszukiwał w poście na tym Forum już w październiku 2003. Na wystawie w Łodzi w lipcu 2004 było takowe i to nawet kwitnące, więc je kupiłam i roślinę podzieliśmy . W zeszłym roku nie ponowiło kwitnienia , ale za to wypuściło mnóstwo mnóstwo nowych psb , z których najdłuższa ma teraz 50-60 cm. To jest średnia roślina?

Przy porządkach w balkonowej szklarence na początku sierpnia coś odkryłam

Radość była wieeeeelka . Pąki szybko rosły i po 2 tygodniach były już pierwsze kwiaty.

Zakwitło na 2 bezlistnych psb. Pojedynczy kwiat ma ok. 3 cm średnicy, jest nieco woskowy, Iwona Dorochowicz określiła go jako "porcelanowy"

A tak wygląda cała roślina dzisiaj. Te długaśne psb trzeba było przywiązać do palika, bo jeszcze są wiotkie, dopiero nabierają "ciała" . Chyba trzeba będzie mu przygotować takie miejsce, żeby te psb mogły swobodnie zwisać.

Do dziś czekałam z prezentacją, bo chciałam pokazać pęczek rozwiniętych już różowo-lila kwiatów. No i trochę zbliżeń

Polecam, to bezproblemowe, a śliczne dendrobium!

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Paweł Łaciński
E-mail: pawel.lacinski@onet.eu
Data: wtorek, 22 sierpnia 2006 19:51:37
Witam

No rzeczywiście kwiaty super. Niby takie mało ciekawe "badylki" a mają się czym pochwalić

Jak ja bym chciał mieć tak bogatą kolekcję jak Pani Może kiedyś

Pozdrawiam, Paweł Łaciński

P.S. Proszę się do mnie nie zwracać na Pan, bo mam dopiero 15 lat

Autor: beata
E-mail:  
Data: wtorek, 22 sierpnia 2006 19:53:56
Jest piękne ale... łaaaa .... nie pachnie.
Jak zrobisz jako wiszące to dopiero będzie kaskada kwiatów przy następnym kwitnieniu (jak go nie pociachasz na sprzdaż )
pozdrawiam
beata

Data: wtorek, 22 sierpnia 2006 20:03:47

Pociacham ewentualnie dopiero wtedy, gdy będzie ze 3 razy więcej psb...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Basia Bawej
E-mail:  
Data: wtorek, 22 sierpnia 2006 23:14:29
Bardzo ciekawa roślinka, a że od pewnego czasu zaczynam doceniać dendrobia, to ta tym bardziej mi sie podoba. Zaczynam Pani Grażyno popadać w kompleksy oglądając Pani prezentacje . Pozdrawiam Basia

Data: wtorek, 22 sierpnia 2006 23:25:53

No nie!!! jakie kompleksy??? Prentacje są po to, żeby pomóc w ewentualnym wyborze kolejnej rośliny, itp.

A że przy okazji jest to możliwość pokazania czasem bardzo ciekawych roślin i kwiatów...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: środa, 23 sierpnia 2006 07:02:58
Witam,
Niesamowite są te kleksy na prętosłupach . Zwyczajowo takie ozdoby są na warżkach, a tu odwrotnie .
Pozdrawiam,
Lidia Aniśkowicz

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: środa, 23 sierpnia 2006 08:54:21
Witam,
piękne kwiaty o subtelnej kolorystyce,a te plamki na prętosłupie to jak przysłowiowa kropka nad i. Prześliczne . Widok piękny, a co będzie jak zakwitną te "średniej " długości przyrosty, które dopiero nabierają masy!
Proszę się też wtedy pochwalić, miło będzie pooglądać.
Pozdrawiam, Anna
PS. Ta bezproblemowość uprawy jest mocno kusząca...

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail: cabenitta@yahoo.de
Data: środa, 23 sierpnia 2006 10:01:16
Grażyna, ja tam mam średniej wielkości to dendrobium, ale u Ciebie zawsze rosną giganty .Psb mają od wielu lat około 20 cm.Kwiaty lekko pachną w południe ale trzeba się dobrze wwąchać.
Ja swoją uprawiam w formie wiszącej, zimąw piwnicy w chłodnych wrunkach 11-13 stopni latem na balkonie w szklarence.
Również polecam tą roślinę, bo jest bardzo prosta w uprawie i wdzięczna w kwitnieniu i świetnie rośnie.
Pozdrawiam, Beata

Data: środa, 23 sierpnia 2006 10:08:01

Beata, chyba ją zbyt schładzasz zimą i potem dłużej dochodzi do siebie, dlatego może masz mniejsze psb...

Pozdrawiam,
Grażyna

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl