|
Temat: |
Dendrobium hercoglossum |
|
Autor: |
Grażyna Siemińska |
|
E-mail: |
g.sieminska@chello.pl |
|
Data: |
wtorek, 22 sierpnia 2006 19:18:14 |
Witam,
no to obiecana większa roślina, z większymi niż 1 cm kwiatami , choć należy do roślin średnich.
Dendrobium hercoglossum występuje w południowo-wschodniej Azji, od Indii po Tajlandię, Malezję, Sumatrę i Filipiny, na umiarkowanych wysokościach od 600 do 1200 m npm. Rośnie zwykle na drzewach wzdłuż strumieni, czyli lubi podwyzszoną wilgotność. Na obszarach występowania rozróżnialne są pory roku, więc i to dendrobium w okresie 2-3 miesięcy przy końcu zimy i na początku wiosny powinno przechodzić nieco bardziej suchy spoczynek, choć nie należy go totalnie zasuszać. Jak to dendrobia lubi sporo światła .
Często bywa mylone z Dendrobium linguella lub aduncum, ale łatwo je odróżnić widząc całą roślinę, bo hercoglossum ma maczugowate psb, a pozostałe mają psb wysmukłe. Kwitnie zwykle na bezlistnych.
Różowego (czyli "normalnego") Dendrobium hercoglossum Piotr Piesik poszukiwał w poście na tym Forum już w październiku 2003. Na wystawie w Łodzi w lipcu 2004 było takowe i to nawet kwitnące, więc je kupiłam i roślinę podzieliśmy . W zeszłym roku nie ponowiło kwitnienia , ale za to wypuściło mnóstwo mnóstwo nowych psb , z których najdłuższa ma teraz 50-60 cm. To jest średnia roślina?
Przy porządkach w balkonowej szklarence na początku sierpnia coś odkryłam

Radość była wieeeeelka . Pąki szybko rosły i po 2 tygodniach były już pierwsze kwiaty.

Zakwitło na 2 bezlistnych psb. Pojedynczy kwiat ma ok. 3 cm średnicy, jest nieco woskowy, Iwona Dorochowicz określiła go jako "porcelanowy"

A tak wygląda cała roślina dzisiaj. Te długaśne psb trzeba było przywiązać do palika, bo jeszcze są wiotkie, dopiero nabierają "ciała" . Chyba trzeba będzie mu przygotować takie miejsce, żeby te psb mogły swobodnie zwisać.

Do dziś czekałam z prezentacją, bo chciałam pokazać pęczek rozwiniętych już różowo-lila kwiatów. No i trochę zbliżeń

Polecam, to bezproblemowe, a śliczne dendrobium!
Pozdrawiam,
Grażyna
|
|
|
|
|