Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Listopadowe kwiatki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: niedziela, 14 listopada 2010 22:23:56
Ten listopad jest wyjątkowy, przynajmniej na południu Polski, stosunkowo ciepło i słonecznie niemal jak w lecie, tylko trochę wieje, no może więcej niż trochę.
W tych warunkach u mnie zaczyna dosyć dużo roślinek kwitnąć, oto niektóre z nich, które utrwaliłem bo np. Leptotes unicolor nie zdążyłem. Nagle rokwitł i po 2 dobach odpadł z szypułki. Ale za to inne jak np. Cochlioda reosea czy cymbidium kanran kwitną już niemal 2 miesiące non stop. Krótko kwitną restrepie ale one co kilka dni wypuszczają nowe kwiatki.

Cochlioda rosea

Dendrobium kanran

Cymbidium mastersii

Dendrobium curtbethsonii

Swego czasu zakupiona w sklepie gady gady jako laelia fidelensis. Tylko ta warżka trochę odmienna od typu. Chyba jednak jest to jakaś inna laelia lub krzyzrówka z laelia alaorii. Kwiat jednak ze dwa razy większy niż u tej ostatniej.

Restrepia brachypus z Ekwadoru (od Pana Jerzego).

Restrepia gutulata z Kolumbii . Prawdziwy gigant. Kwiat ma wielkość 68 mm.

Restrepia landsbergii, najmniejsza bo tylko 22 mm ale za to jaka barwna. Biało-czerwona i na dodatek rozpoczęła kwitnienie w dniu 11 listopada. Dla mnie bomba. dlatego jeszcze udostępniam zbliżenie.

Od przodu

I z boku.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 15 listopada 2010 01:13:19
Z tą pogodą to chyba wszędzie tak dziwacznie, były już w UK dawno temu prawie mrozy w nocy a potem było i ciepłe słonko i tak np dwie z moich Dactylorhiz i jedno z Trilium (trzymane cały rok w ogródku) wypuściły znów liście, choć teraz raczej nie skoro im do dalszego wzrostu bo znów się ochładza.

Bardzo sympatyczna ta ostania Restrepia super by wyglądała obok mojej muscifery hm muszę pomyśleć ;-) Inne też wielkością imponują. A mi właśnie tylko ten maluch (muscifera) na podkładce kwitnie za to non stop już z rok jak nie dłużej, te w doniczkach wcale nie i to też już z rok...

Pozdrawiam

Autor: Leokadia
E-mail: lodzia_krawiec@o2.pl
Data: poniedziałek, 15 listopada 2010 17:13:38
Panie Kazimierzu kwiaty piękne i bardzo orginalne. Gratuluję
Pozdrawiam
Leokadia

Autor: sapuła
E-mail: mawi@mawi.pl
Data: środa, 17 listopada 2010 09:43:15
piękne kwitnienia!
a jak w całości wygląda ta rest. gutulata?
pozdrawiam,
dorota

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: środa, 17 listopada 2010 13:22:11
Hm!
Dzięki Grażynce Siemińskiej teraz już wiem, że Restrepia guttulata może mieć kwiaty nawet o wielkości 10cm, oczywiscie po wyprostowaniu. Tak więc to co u mnie kwitnie po prostu mieści się w normie i to w jej dolnej granicy. Więcej przeczytasz tutaj: http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl