Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  korzenie powietrzne
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: gosia
E-mail:  
Data: czwartek, 3 sierpnia 2006 11:17:41
Witam wszystkich!!!
Mam problem z phalenopsisem!! Nie wiem dlaczego,ale ma bardzo wysuszone/ chore??? korzenie powietrzne i nie wiem jak mam mu pomóc... (co prawda ma też kilka(2) zdrowe korzenie) zakupiłam delikwenta około 2tygodnie temu i muszę przyznać że od początku mi się niezbyt podobały te korzenie... czy można mu jakoś pomóc??? dodam tylko, że stoi na dość dużej podstawce z mokrym keramzytem( oczywiście nie bezpośrednio we wodzie ) bardzo prosze o pomoc co z tym fantem zrobić???
Pozdrawiam gorąco
Gosia

Ps: na zdjęciu jest ten w najgorszym stanie

src="http://www.orchidarium.pl/forum/upload/P8031107.JPG">

E-mail:  
Data: czwartek, 3 sierpnia 2006 11:18:45
coś mi zdjęcie nie wyszło...

Autor: Mona
E-mail:  
Data: sobota, 5 sierpnia 2006 19:33:31
Witam
Widze ze nikt nie odpowiada ale nie dziwi mnie to tez zbytnio....wszyscy maja juz dosc pytan o Phalaenopsisy.......
Tym bardziej ze odp. jest kilka postow nizej
Nie wiem w jakim stanie jest roslina ogolnie ale polecam poczytac tu...
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989
Pozdrawiam

Autor: iwona
E-mail: imk@tlen.pl
Data: sobota, 5 sierpnia 2006 21:26:55
Witam, ja także zauważyłam u mojego storczyka takie korzenie, mój narazie kwitnie wiec nic z nim nie robie, ale czy powinnam go przesadzić po przekwitnięciu, a czy Pani , pani gosiu przesadziła, i jak sie ma rtorczyk ??

E-mail:  
Data: niedziela, 6 sierpnia 2006 11:33:17
Pani Iwono!!!
Ja swojego falka na razie zostawiłam w spokoju, ponieważ obficie kwitnie i puszcza nowe pąki... ale myślę, że nie będę z nim nic kombinowała bo czytałam,że najważniejsze są te korzenie w ziemi, a te powietrzne mogą robić się suche z różnych przyczyn(min. za mała wilgotność powietrza)i jeśli tylko korzenie w ziemi są ładne i zdrowe to radziłabym zostawić falka w spokoju i ewentualnie zwiększyć wilgotność a już napewno ich nie obcinać!!!!
Pozdrawiam
Gosia

Autor: iwona
E-mail: imk@tlen.pl
Data: niedziela, 6 sierpnia 2006 21:21:52
Witam , dziekuje Pani Gosiu, zostawiam wiec falka w spokoju ... widze że wypuszcza nowy pęd , wiec chyba jest mu dobrze
Pozdrawiam

Autor: Romuald Kosina
E-mail: kosina@biol.uni.wroc.pl
Data: środa, 9 sierpnia 2006 17:15:58
Gosiu, te brązowe korzenie są martwe i mogą być tylko źródłem infekcji. Obciąć. To, że roślina kwitnie, wcale nie oznacza, że jest zdrowa. Może te jej kwiaty, to jej ostatni łabędzi śpiew. Potem może już nic nie móc. Dopóki liście są jędrne, OK. Jeśli nie, wyjąć z doniczki, obciąć wszystkie martwe korzenie, obcięte miejsca zmoczyć roztworem Citroseptu przeciw grzybom (takim, jaki pijemy) i wsadzić w nowe podłoże (jeśli stare, to je wysterylizować - nie wiem: zagotować i wysuszyć, wygrzać w piekarniku - tylko nie spalić!). Na błędach się uczymy i to też w naszych zainteresowaniach jest bardzo fajne.
Powodzenia!!!
Romek

Autor: Gosia
E-mail:  
Data: środa, 9 sierpnia 2006 18:30:16
Panie Romku, dziękuje za rade... niewiele myśląc zastosowałam się do porad i.... poucinałam korzenie - miał Pan rację po wyjęciu z doniczki głęboko w podłożu kryły się żółte korzenie, a więc poobcinałam mojego falka z korzeni i.... prawie nic nie zostało mamy chyba ze dwa małe korzonki w ziemi i kilka zdrowych powietrznych.. i teraz zastanawiam się co ja najlepszego narobiłam, bo przecież tak ładnie kwitł!!! a jak się zmarnuje i mu kwiatki poopadają????? co robić????? Pomocy!!!!!!

Data: sobota, 12 sierpnia 2006 19:44:13
Gosiu, ale się uśmiałem z Twojego przerażenia! Przepraszam, że dopiero teraz reaguję, ale akurat mam moc innych obowiązków i nie zaglądałem do forum. Nie gniewaj się na swoją roślinkę lub na mnie. Prawdopodobnie ktoś, w "dystrybucji kwiatowej", dogodził jej wodą. Dalsza rada, której nie udzieliłem wcześniej, ale chyba inni o niej pisali, to obcięcie kwiatostanu. Kwiaty taką słabą roślinkę jeszcze bardziej wyczerpują. Musisz wiedzieć, że u roślin rozmnażanie generatywne (kwiaty), to najbardziej "energochłonny" proces. Nie żałuj kwiatów, one i tak zwiędną, a obcinając je teraz nad oczkiem pod dolnym kwiatem, wspomagasz roślinę. Pozostały pęd nadal asymiluje i wzmacnia roślinę. Problemem jest izolacja obcinanych miejsc po korzeniach. Tutaj pomógłby ogrodnik-praktyk. Sądzę, że jakieś maści ogrodnicze są używane do tego. Ja użyłem przeciwgrzybowej pasty, którą się zasmarowuje obcięte gałęzie drzew owocowych i na razie rośliny żyją (od kilku miesięcy) - sprawa dotyczy Miltoniopsis. Roztwór Citroseptu również działa przeciwgrzybiczo. Rany po obcięciu powinny nieco przeschnąć. Sam mam kilka Phalaenopsis reanimowanych w tej chwili i to trochę tak wygląda, jakby na krawędzi życia i śmierci.
Pamiętaj jednak Gosiu, że w tym momencie zyskujesz coś bardzo cennego, doświadczenie!!! Następna roślinka zapewne będzie Ci rosła zdecydowanie lepiej.
Spójrz optymistycznie na to!
Pozdrawiam!!!!!!
Romek

Data: sobota, 12 sierpnia 2006 19:55:14
Gosiu, muszę jeszcze coś dodać, bo być może pochopnie Ci radziłem. W sumie w Twoim poście nie było nic o dolegliwościach tej roślinki, a jedynie o tych korzeniach, które widać na zdjęciu. Takie korzenie ma większość roślin, bo jedne korzenie się tworzą, a inne umierają, i to jest norma. Ja założyłem, że większość korzeni jest taka, jak na zdjęciu. Usunięcie martwych korzeni i przesadzenie rośliny nie powinno jej zaszkodzić. Jeśli kwiaty są jędrne, to znaczy, że roślina daje sobie radę z istniejącymi korzeniami. Więc na razie nie obcinaj kwiatów i ciesz się nimi. Obciąć, jeśli zaczną więdnąć, ale może to być też ich naturalny kres. Pamiętaj Gosiu, że takie rady mają pewną wadę, radzący nie widzi rośliny.
Miłego zapiątku!!! (to jest piękne polskie określenie weekendu)
Romek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl