Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Cattleya
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Basia Bawej
E-mail: duszka16@op.pl
Data: środa, 26 lipca 2006 23:22:35
Witam. Nigdy sie jeszcze nie chwaliłam roślinkami, ale z tej jestem dumna, bo to pierwsza u mnie kwitnąca cattleya. Kupiłam ją na wystawie zimowej w Łodzi jako hybrydę kwitnącą na lilowo . Kolor z lekka inny, ale dla mnie piękny. Basia

Autor: Monika
E-mail:  
Data: wtorek, 15 sierpnia 2006 16:31:09
Śliczna

Autor: Romuald Kosina
E-mail: kosina@biol.uni.wroc.pl
Data: środa, 16 sierpnia 2006 15:00:00
Basiu,
identyczną kupiłem na giełdzie kwiatowej. Miała trzy pąki kwiatowe. Niestety bardzo szybko przekwitła (niecałe 2 tygodnie). Chyba miała za mało światła podczas ostatniego okresu deszczów.
Pozdrawiam!
Romek

E-mail:  
Data: środa, 16 sierpnia 2006 15:58:23
U mnie kwiaty też utrzymywały się około 2 tygodni. Widocznie "tem typ" tak ma Basia

E-mail:  
Data: środa, 16 sierpnia 2006 16:15:35
Basiu,
katleje kwitną z reguły krótko, ale pomiędzy odmianami (typami) są wyraźne różnice. Kupiona w tym samym czasie, z już rozwiniętymi kwiatami, biała z amarantowym promieniem na warżce, kwitnie nadal, czyli już ponad tydzień dłużej.
Hej!
Romek

E-mail:  
Data: czwartek, 17 sierpnia 2006 16:49:42
Basiu,
mogę dodać, że to co mamy oboje jest krzyżówką Potinara x Cattleya (zobacz w Roellke Orchideen). Potinara jest mieszańcem 4 rodzajów: Cattleya, Laelia, Brassavola i Sophronitis. Zatem nasze roślinki są bardzo złożonym mieszańcem, który ma wiele cech Cattleya, ponieważ Cattleya była tutaj dwukrotnie rodzicem.
:-)
Romek

E-mail:  
Data: czwartek, 17 sierpnia 2006 20:07:53
Romku.
Dziękuję za podanie rodowodu mojego "dzieciątka". Najwazniejsze jest, że zechciała u mnie zakwitnąć, bo katlejki wydawały mi sie takie nieosiągalne. Duma jednak rozpiera mnie coraz bardziej, bo dzisiaj zakwitł mi leptotes bicolor

E-mail: szprottka@hotmail.com
Data: czwartek, 17 sierpnia 2006 23:01:57
Pani Basiu,czy mozemy w takim razie liczyc na prezentacje tego leptotes bicolor? Baaardzo chetnie zobacze)
pozdrawiam
Monika

E-mail:  
Data: piątek, 18 sierpnia 2006 00:00:33
Jutro mogę puścić jakieś zdjęcie, bo maleństwo właśnie sie rozwija. Nie powala ilością kwiatów ( szt.1), ale za to na własnej krwi wychodowane .

Data: piątek, 18 sierpnia 2006 00:25:27
czekam niecierpliwie
pozdrawiam,
Monika

Autor: Paweł Łaciński
E-mail: pawel.lacinski@onet.eu
Data: piątek, 18 sierpnia 2006 09:58:59
Witam

Ja również chciałbym podpisać się pod prośbą Moniki
Roślina już znajduje się na liście moich zachcianek Może ją sobie sprawie w przyszłości (dalekiej lub nie w zależności od stopnia trudności uprawy i zasobności portfela)

Pozdrawiam, Paweł Łaciński

Autor: Basia bawej
E-mail:  
Data: poniedziałek, 21 sierpnia 2006 22:49:52
Obiecane zdjęcie leptotesa, niestety nie popisałam się, bo kwiatek ładny był tylko trzy dni i zaczął "się zwijać" . Może następny kwiatek będzie bardziej wytrwały. Basia

Data: poniedziałek, 21 sierpnia 2006 22:59:06
Pani Barbaro,
dziekuje ! Ogromna szkoda,ze tak slabo maluszka widac. Czy one zawsze kwitną zaledwie pare dni,czy to moze wina zmiany warunkow?

pozdrawiam,
Monika

Autor: Basia bawej
E-mail:  
Data: poniedziałek, 21 sierpnia 2006 23:04:05
Pani Moniko,
warunków mu raczej nie zmieniałam, a co do kwitnienia to przyznam, że nie wiem, nie doczytałam . Idzie następny pączek, więc tego postaram się upolować na czas. Basia

Autor: Monika Kazimierczak
Data: poniedziałek, 21 sierpnia 2006 23:06:24
rozumiem. Domyślam się, że w razie pomyślnych "łowów", podzieli sie pani zdjęciem malucha Ciekawe, jak dlugo bedzie kwitł
pozdrawiam,
Monika

p.s Monika wystarczy

E-mail:  
Data: poniedziałek, 21 sierpnia 2006 23:41:03
Moniko, oczywiście, że podzielę sie zdjęciem
PS. Wystarczy Basia

Autor: Monika Kazimierczak
Data: poniedziałek, 21 sierpnia 2006 23:46:18
W takim razie trzymam kciuki

pozdrawiam,
Monika

Autor: as
E-mail: Motylek@mysunrise.ch
Data: wtorek, 22 sierpnia 2006 08:15:39
Postanowilam zabrac glos w sprawie Leptotesa, bo da mi to jeszcze jedna mozliwosc pochwalenia sie swoim - ktory kwitl od czerwca do konca lipca tego roku. Pewnie by trwalo to jeszcze dluzej, ale w ktoryms momencie przekwitania roslina wygladala malo dekoracyjnie i ...najzwyczajniej poobcinalam wiednoce kwiaty.
Nie bardzo wiem w jakich warunkach uprawia swoja rosline p.Basia, ale jedno wiem na 100%. Jest to roslina lubiaca raczej chlodne warunki uprawy. Mi kiedys ( nim posluchalam rady p.Sieminskiej) Leptotes kwitl kilka razy w roku ale zawsze tylko jednym kwiatem. W tym sezonie, po przeniesieniu go do zimnego akwarium ....oszalal!
Opisywalam go juz tutaj, ale nie dodalam do tej prezentacji nigdy zdjec w pelnym rozkwicie wszystkich kwiatow. Co z nieukrywana duma - robie teraz ( choc fotografik ze mnie lichy.... )
Tak wiec p.Basiu, wszystko jeszcze przed Pania.Prosze tylko zapewnic swojej roslince troche wiecej chlodu i....czekamy na piekna prezentacje Pani autorstwa za czas jakis.
Pozdrawiam i zycze powodzenia
as

Autor: Paweł Łaciński
E-mail: pawel.lacinski@onet.eu
Data: wtorek, 22 sierpnia 2006 11:45:11
Witam

Pani Brabaro Kwiat rzeczywiście nieśmiały Ale może następny będzie bardziej skory do fotografowania

A czy ta roślina jest trudna w uprawie Czytałem opis i nie wygląda mi na jakąś super wymagającą

Pozdrawiam, Paweł Łaciński

P.S. tak na przyszłość Proszę się do mnie nie zwracać na Pan bo wiek 15 lat to trochę za wcześnie

E-mail:  
Data: wtorek, 22 sierpnia 2006 17:33:44
Panie Pawle,
Ja stwierdzam, że roślinka jest mało kłopotliwa,mojego leptotesa codziennie zraszam, a raz w tygodniu moczę. Fakt, było jej za ciepło bo nie mam chłodnego akwarium, ale znajomy obiecał mi, że coś pomyśli
Panie as,
No normalnie zazdrość zrzarła mnie do szpiku kości, to dopiero jest kwitnienie , dzięki za podpowiedź z tym chłodnym akwarium - kupuje pomysł.
Basia

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl