Witam! Chciałabym podzielić się z szerszym gronem zdjęciem Cattlei, która właśnie dzisiaj rozkwitła u mojego przyjaciela Enjoy Pozdrawiam serdecznie, Katarzyna S.
Piękne zdjęcie i kwiat.
Ale, jeśli to możliwe, to ciekawe jakie są warunki hodowli (długość kwitnienia i inne dane do prezentacji...) i jak wygląda cała roślina. Pozdrawiam serdecznie - szczególnie, że uwielbiam katleje, Andrzej.
Cattleya była kupiona pod koniec listopada 2005 i od tego czasu wypuściła dwa pedy (pseudobulwy?) Jeden z jednym liściem i jeden z dwoma i pochewką kwiatową.
To co ciekawego (?) zauważyłem to ze pęd kwiatowy miał zaskakująco szybkie przyrosty - potrafił w ciagu doby powiększyć sie o prawie 1 cm.
Roślina stoi na wschodnim parapecie. Co dziennie rano przez ok 0,5-2 godzin pada na nią bezpośrednio świało słoneczne. Troche sie nagrzewa ale nie zauważyłem żeby jej to szkodziło Nie oszczędałem jej nawet w ostatnie bardzo upalne dni.
Cattleya była namaczana przez kilkanaście minut w wodzie raz na 7-12 dni, zależnie od tego czy mi sie chciało, albo czy pamietałem, ewentualnie czy Kaśka mnie męczyła żebym w końcu dał troche wody biednej roślinie.
Czasami spryskiwałem korzenie.
Do namaczania używałem wody z akwarium lub kranowej lub kranowej wzbogaconej o bioflorin - zależnie od tego co miałem pod ręką. Twardość ogolna wody o 5-6 a węglanowa 4-5, w zime analogicznie 13 i 12.
Przy okazji pochwale sie drugim storczykiem który u mnie zakwitł - dendrobium loddigesii. Niestety wytworzył sie tylko jeden kwiat bo jak zrzucał liście to spanikowałem i zabrałem go z chłodnego pokoju. Z tego co widziałem realnie mogło zakwtnąć 4-5 kwiatów.
A tak ogolnie to chciałbym powiedzieć, że oba storczyki to były prezenty a to czym sie na prawde zajmuje to akwarystyka
pozdrawiam i zapraszam do mojej małej akwarystyczno-storczykowej galerii http://www.butcher.home.pl/cvahoo
Ładnie wygląda . Piękne są te rośliny. Bardzo mi się podobają. Ładnie są skomponowane Rozpoznałem je po czarnym tle . Tylko ten szczegół zapamiętałem z opisu akwarii holenderskich .
Mam do Ciebie małą prośbę . Możesz mi podać jakąś stronkę (polecaną przez Ciebie ) spisem/atlasem roślin akwariowych z realnymi zdjęciami tutaj bądź na mój adres e-mailowy (bio44@wp.pl)? Chciałbym kiedyś zrobić akwarium, ale nie znam dużo roślin .
Pozdrawiam, powodzenia w wprowadzeniu akwarium - Michał
Bardzo dziękuję za opis hodowli katlei.
Można podsumować, że nie wszystkie kwiatki "tego rodzaju" są bardzo wymagające i niechętne w kwitnieniu...
Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam, Andrzej.