Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Psychopsis papillio alba pana Jerzego
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: sobota, 17 czerwca 2006 11:13:56
Na stronach Forum www,storczyki.org.pl p. Jerzy pochwalil siè swoim psychopsisem papilio v.alba. Wielce ciekawa tej odmiany przeszukalam strony Orchidarium, niestety, zdjècie nie zostalo jeszcze zamieszczone . I tu moje pytanie do p. Jerzego, czy w Jego intencjach tkwi zamiar wirtualnego podzielenia siè z nami tym okazem
W oczekiwaniu na Panskà uprzejmà odpowiedz przesylam najserdeczniejsze pozdrowienia
Wanda

Data: środa, 21 czerwca 2006 09:33:05
Reakcja (alergiczna? ) p.Jerzego na mòj post to ta, ze blyskawicznie usunàl jà z dzialu Prezentacje i najuprzejmiej wrzucil do Zuupy .
W mièdzyczasie rozpoczèlam poszukiwania w internecie, niewiele znalazlam, co wskazuje na rzadkosc okazu, ale gdyby ktos z Panstwa byla ròwnie ciekawy jak ja, to proszè zajrzec tu : http://orchidee.clic.free.fr/Nouvelle_page_07_2000_psychopsis_papilio_var_alba.htm
Pozdrowienia
Wanda

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: środa, 21 czerwca 2006 18:13:53
OK, no dobrze...

Ponieważ nie było się czym dzielić (czyli nie mam fotografii), nie było tez szczególnie o czym mówić....

Natomiast TAK, w moich intencjach leży...

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 21 czerwca 2006 19:13:49
Ja jako dobra samarytanka oto dwie niezbyt piękne fotki z poznańskiej wystawy, a sama roślina, no cóż ... nie dawała mi spać przez trzy noce i jest na 1 (pierwszym) miejscu mojej listy chiejstw.

MUUUUUUSZĘ ją mieć

pozdrawiam
Sandra

Data: środa, 21 czerwca 2006 22:12:51
Dzièkujè Panstwu za odpowiedz .
Na zdjèciach oglàdanych w internecie nie wyglàdal tak wspaniale jak na Paninych, Pani Sandro . Nie dziwi mnie teraz, ze spèdza on Pani sen z oczu, (jesli siè nie mylè to ten egzemplarz kwitl nawet na dwòch pèdach kwiatowych).
Oczywiscie czekam teraz na zdjècia, ktòre zaprezentuje Pan Jerzy majàc nadziejè, ze kwitnie z takà samà czèstotliwoscià co Psychopsis papilio x Kalihi. Czy to prawda, ze ta krzyzòwka nosi rowniez nazwè Mariposa?
Serdeczne pozdrowienia
Wanda

Data: środa, 21 czerwca 2006 22:25:17
The International Orchid Register

Orchid Search Results page

Genus Psychopsis

Epithet Mariposa

Seed Parent Psychopsis papilio

Pollen Parent Psychopsis Kalihi

Registrant Ruben

Date of registration 11/1/1972

Data: środa, 21 czerwca 2006 22:39:06
No to dobrze, Panie Jerzy, bo wlasnie taki chcialam miec, a kupilam co bylo , czyli swietnie, ze bylo to co chcialam . Gdybym Panu nie sprawilo wielkiego klopotu proszè jeszcze o informacjè, czy ta krzyzòwka musi miec zawsze blyszczàce liscie, bo moja ma matowe i marmurkowe .
Pani Sandry chcialam zapytac, a wyslowic siè nie zawsze potrafiè celnie, czy na zdjèciu jest to jedna roslina o dwòch kwiatach czy tez dwie rosliny o jednym kwiecie?
Pozdrowienia
wanda

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 21 czerwca 2006 22:47:48
Mój Mariposa też ma liście skórzaste i marmurkowe, więc pewnie ten typ tak ma. Na nowe przyrosty trzeba mega mega mega uważać bo mają mega tendencje do zagniwania. Roślina na moim zdjęciu należy do Jerzego właśnie. Kwitła na dwóch pędach. Oczywiście Jerzy jako człowiek o gołębim sercu, widząc mnie śliniącą się okrutnie na widok rzeczonej rośliny wyraził chęć rozstania z tym pieknym okazem, tylko cena była ciut zaporowa .

pozdrawiam
Sandra

Autor: Grzesiek
E-mail: gbielecki@neostrada.pl
Data: środa, 21 czerwca 2006 23:00:52
W zakładce Galerie na stronie http://www.spel.dt.pl/ w zdjeciach z Orchidalii 2006 mozna znaleźć wiecej zdjec
Pozdrawiam
Grzesiek

Data: czwartek, 22 czerwca 2006 09:58:01
Pani Sandro, dzièkujè za rozwianie moich wàtpliwosci co do odmiany psychopsisa. Jesli chodzi o jego dwa przyrosty, to co tu duzo mòwic zrosilam je trzykrotnie. Wczoraj, zostalam ostrzezona ròwniez przez p.Grazynè na forum www.storczyki.org.pl w wàtku Podlac juz czy jeszcze nie. Bàdzmy dobrej mysli, bo na razie nie pozostaje mi nic innego jak czekac i obserwowac .
Pany Grzegorzowi dzièkujè za wskazanie ston, na ktòrych moglam opròcz zdjèc Piotra Balygi obejrzec wiele innych.
A teraz bèdè i ja slinic siè na prezentacjè p.Jerzego
Serdeczne pozdrawienia
Wanda

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: czwartek, 22 czerwca 2006 11:42:41
Witam,
i potwierdzam, że jest to bardzo, bardzo wrażliwa roślina - nie ma mowy o zraszaniu liści. Mam Psychopsisa papilio v. alba od ponad dwóch lat, kupiony jako malutka sadzonka z trzema listkami, rośnie bardzo wolno, ale każdy kolejny przyrost jest większy. Przez nieuwagę na początku uprawy kropla wody dostała się na centymetrowy nowy przyrost i o mały włos byłoby po roślinie... a był to lipiec i temperatura była wysoka, zimą to pewna klęska. Podlewanie rośliny tylko przez zanurzenie koszyczka w wodzie i przelanie jej przez podłoże. Zimą wyjątkowo ostrożnie!!! Wydaje mi się, że muszę uzbroić się w cierpliwość jeszcze przez jakieś dwa lata zanim pojawi się pęd kwiatowy

pozdrawiam,
Piotr

Autor: Patib
E-mail:  
Data: czwartek, 22 czerwca 2006 17:36:08
A to zdjecia, ktore zrobilam Psychopisom na wystawie w Warszawie. Jerzy moze byc dumny

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: piątek, 23 czerwca 2006 11:58:30
Tak, ale ten w tyle, Psychopsis papilio v. alba, jest własnością Manuela Ruiz Sanchez. Tak dla sprostowania.

pozdrawiam,
Piotr

Data: czwartek, 29 czerwca 2006 13:57:48
Panie Piotrze,
dziekujè za Panskie ostrzezenie, ktore zaniepokoilo mnie powaznie. Odgrzebalam dawnà prezentacjè psychopsisa papilio p.Jerzego, w ktòrej wspomina o stracie pierwszego egzemplarza przez nieostrozne podlanie i zrobilo mi siè bardzo niemilo. Warowalam wiernie przy moim przez caly tydzien kontrolujàc go co najmniej 5 razy dziennie. No i po uplywie tygodnia od trzeciego i ostatniego zraszania z calà pewnoscia mogè strwierdzic, ze jeden z przyrostòw podròsl nieznacznie i wypusza pierwszy korzonek . Drugi przyrost ani drgnie, ale tez nic zlego siè z nim nie dzieje. Mogè chyba powiedziec, ze to zraszanie uszlo im na sucho .
Zyczè Panu dalszej bezproblemowej uprawy i proszè zaprezentowac go za dwa lata
Wanda

Data: wtorek, 27 marca 2007 19:27:35
Witam serdecznie,
czy ktos z Panstwa mogl by mnie poinformowac czy v. alba jest "z natury" taka jasna, czy tez jest to modyfikacja genetyczna?
Pozdrowienia
Wanda

Data: wtorek, 27 marca 2007 19:45:43
Ja bym powiedział, że jedno i drugie. Var. alba oznacza po prostu formę albinotyczną, która (także u innych roślin, zwierząt i ludzi) jest mutacją i to zwykle niekorzystną. Nie sądzę, że można ją wywołać w jakikolwiek zaplanowany sposób, czyli takie osobniki są stosunkowo rzadkie. W zależności od częstości naturalnego występowania albinotyzmu w danym gatunku i stopnia trudności sklonowania takiego osobnika, takie rośliny są zwykle droższe, czasem nawet wielokrotnie.

Jerzy

Autor: Wamda
Data: wtorek, 27 marca 2007 21:19:46
Bardzo dziekuje
Pozdrowienia
Wanda

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl