Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Jak uprawiać phalaenopsisa falka?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Iwona Zajączkowska Zasiadczyk
E-mail: gwiazdeczka1968@wp.pl
Data: piątek, 28 kwietnia 2006 18:14:22
Tydzień temu kupiłam w sieci OBI storczyka i jak się później okazało jest to phalaenopsis falka.
Bardzo proszę bardziej doświadczonych hodowców o opis wymagań i potrzeb tego urokliwego kwiatka.Bardzo proszę o pomoc,bo nie darowałabym sobie, żeby się zmarnował.Kiedy przeglądam różne informacje na różnych forach to są one sprzeczne. A ponieważ jest to mój pierwszy storczyk bardzo mi zależy aby nie popełnić żadnego błędu.W dołączonej metce w wersji angielskiej przeczytałam że lubi on światło rozproszone i średnie podlewanie,ale co dalej:jak nawozić i czym bo nawozów do storczyków też jest wiele rodzajów.Poza tym w moim domu jest dość gorąco więc jak zachować odpowiednią wilgotność.Czy tego typu storczyki lubią pryskanie i jak długo kwitną?
Tydzień temu storczyk miał zielone korzenie teraz ma bielsze,czy muszę już go podlać.Z telewizji dowiedziałam się, że zdrowy storczyk musi mieć korzenie białe.
Jak widać mam sporo wątpliwości dlatego proszę pomóżcie
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Autor: Paweł Łaciński
E-mail: hunteo@wp.pl
Data: piątek, 28 kwietnia 2006 18:37:07
Witam
Ja mogę powiedzieć niewiele , ale zawsze coś
Podlewać powinna Pani po całkowitym przeschnięciu podłoża. Najlepiej sprawdzić patyczkiem lub palcem. Jeśli patyczek będzie wilgotny na końcu to należy poczekać .Jeśli będzie suchy można podlać (najlepiej zanurzając całą doniczkę w wodzie). Wskaźnikiem mogą też być właśnie korzenie. Jeśli są zielone to nie podlewać bo są mokre. Jeśli są białe (lub szare) można podlać, choć ja wole sprawdzać patyczkiem tak dla całkowitej peności .
Co do nawozu to większość hodowców poleca POKON do storczyków.
Storczyki najlepiej uprawiać na oknie wschodnim . Na południowym i zachodnim oknie należy je cieniować aby nie poparzyć liści (np. żaluzją).
Wolgotność może Pani podnieść stawiając storczyka na tacce z keramzytem (dostanie go Pani np. w OBI ). Warstwa keramzytu powinna mieć jakieś 2-3cm grubości i powinna być zalana wodą. Dno doniczki nie powinno jednak dotykać wody i najlepiej jak postawi Pani na keramzycie odwróconą do góry nogami podstawkę pod doniczkę i dopiero na niej ustawi falka

Niech Pani poczyta jeszcze na tej stronie w dziale Przewodnik dla początkujących.
To chyba wszystko co mogę powiedzieć ponieważ storczyki mam dopiero od miesiąca i tyle wiem.
Życzę powodzenia w uprawie
Pozdrawiam Paweł

Autor: Łukasz
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: piątek, 28 kwietnia 2006 22:00:44
Pani Iwono,
mam pytanie, czy Pani jest z Olkusza, czy to tylko zbieżność nazwisk
Łukasz

Autor: Jola
E-mail: ania.ewa@op.pl
Data: sobota, 29 kwietnia 2006 08:15:10
Na tej stronie troszkę niżej jest temat ; korzenie . Proszę zerknąc na pewno zdjęcia troszkę pomogą . Z nawożeniem proszę poczekac z dwa miesiące , niech sobie odpocznie .

Data: poniedziałek, 8 maja 2006 13:15:47

Oto jego zdjęcie

Data: poniedziałek, 8 maja 2006 13:17:15

Oto jego zdjęcie

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl