|
Temat: |
Re: Jak uprawiać phalaenopsisa falka? |
|
Autor: |
Paweł Łaciński |
|
E-mail: |
hunteo@wp.pl |
|
Data: |
piątek, 28 kwietnia 2006 18:37:07 |
Witam
Ja mogę powiedzieć niewiele , ale zawsze coś
Podlewać powinna Pani po całkowitym przeschnięciu podłoża. Najlepiej sprawdzić patyczkiem lub palcem. Jeśli patyczek będzie wilgotny na końcu to należy poczekać .Jeśli będzie suchy można podlać (najlepiej zanurzając całą doniczkę w wodzie). Wskaźnikiem mogą też być właśnie korzenie. Jeśli są zielone to nie podlewać bo są mokre. Jeśli są białe (lub szare) można podlać, choć ja wole sprawdzać patyczkiem tak dla całkowitej peności .
Co do nawozu to większość hodowców poleca POKON do storczyków.
Storczyki najlepiej uprawiać na oknie wschodnim . Na południowym i zachodnim oknie należy je cieniować aby nie poparzyć liści (np. żaluzją).
Wolgotność może Pani podnieść stawiając storczyka na tacce z keramzytem (dostanie go Pani np. w OBI ). Warstwa keramzytu powinna mieć jakieś 2-3cm grubości i powinna być zalana wodą. Dno doniczki nie powinno jednak dotykać wody i najlepiej jak postawi Pani na keramzycie odwróconą do góry nogami podstawkę pod doniczkę i dopiero na niej ustawi falka
Niech Pani poczyta jeszcze na tej stronie w dziale Przewodnik dla początkujących.
To chyba wszystko co mogę powiedzieć ponieważ storczyki mam dopiero od miesiąca i tyle wiem.
Życzę powodzenia w uprawie
Pozdrawiam Paweł |
|
|
|
|