Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  HQI i inne lampy
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jarosław J. Janeczek
E-mail: bopp@box43.pl
Data: środa, 19 marca 2003 21:18:47
Witam
a czy ktos probowal uprawy roslin pod HQI?? temperatura barw takiej lampy to 10000 kelwinow. wiem, ze ten system jest piekielnie dorgi ale mozna kupic sam zarnik i przerobic lampe i wychodzi o taniej. A moze sprawdzilyby sie lampy jazeniowe stosowane w akwarystyce do uprawy roslin?? one maja dosc szeroki zakres swiatla potrzebnego dla roslin
Jarek

Autor: Jarosław J. Janeczek
E-mail: bopp@box43.pl
Data: czwartek, 27 marca 2003 19:48:37
Witam
nie ma jak monolog wiec sam sobie odpisze
dzis kupilem flora-glo, uzywana w akwarystyce ale ma dobre swiatlo dla roslin (szeroki zakres cieplych tonow) wiec moze storczyki tez dobrze pod tym urosna o wynikach poinformuje, oczywiscie jesli nie wykoncze ich wczesniej
pozdrawiam
Jarek

Autor: Manuel Ruiz
E-mail: manuel.ruiz@orchidsklepik.pl
Data: piątek, 28 marca 2003 14:35:46
Witam Panie Jarosławie,
Ja stosuje z powodzeniem 4 żarówki po 30W w gablocie. Są to po dwie zwykły żarówki "Cool White" i "Tropical Lamp" z firmy Arcadia. Rosliny bardzo gładnie rosną i kwitną. Dzisiaj dodatkowo kupiłem nowa lampa sodowa 400W do sadzonki.

Zobaczymy co będzie

Pozdrawiam,
Manuel

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: piątek, 28 marca 2003 15:05:37
Panie Jarku, prawdopodobnie po prostu nikt (lub prawie nikt) ich nie używa i jako grupa nie mamy wystarczających doświadczeń. Literatura i źródła internetowe mówią, że HQI (czy to to samo, co HID - High Intensity Discharge???) to optymalne źródła światła dla storczyków światłolubnych, które rzadko lub wcale nie kwitną pod lampami fluorescencyjnymi (Cymbidium, Vanda, Laelia, Epidendrum). Z powodu intensywności światła są one używane głównie do doświetlania w szklarniach lub piwnicach i nie bardzo nadają się do salonu. Mój znajomy dołożył światło sodowe do zestawu świetlówek i bardzo sobie je chwali, ale to jedyne zeznanie naocznego świadka, które znam Nawet nie wiem, jak wygląda kwestia kosztów, bo w moim miejscu uprawy nie da się tego zainstalować, więc się nawet nie zainteresowałem.

Świetlówki o szerszym widmie są zawsze pożądane, tylko warto ocenić rzeczywistą konieczność ich zastosowania w świetle tego, że ich cena jest z reguły 2 do 3 razy wyższa niż zwykłych świetlówek, a różnica we wzroście masy zielonej w stosunku do standardowych świetlówek większa tylko o 5 do 25%. Ma to ewidentny sens np. w piwnicy, gdzie światło dzienne nigdy nie dociera, ale już mniej sensu na oknie, gdzie świetlówki służą tylko do sezonowego doświetlania zimą.

Jerzy

Autor: Krztsztof Gozdek
E-mail: Krzysztof021@op.pl
Data: piątek, 28 marca 2003 19:03:26
Witam
Panie Manelu, powinno być dobrze, ponieważ mój znajomy, który zawodowo i naukowo zajmuje się roślinkami (ale nie storczykami, niestety) stosuje wysokoprężne lampy sodowe 400W do właśnie młodych roślinek, ale jak powiedział mi nic nie jest w stanie zastąpić naturalnego światła.

Pozdrawiam
Krzysztof

Autor: Manuel Ruiz
E-mail: manuel.ruiz@orchidsklepik.pl
Data: piątek, 28 marca 2003 21:39:44
Witam Panie Krzysztofie,
Tak też mysle. Zgadzam się że nic nie zastąpi słonca tylko ze zimą mamy troche go za mało . W krotce bede zamotował nową lampą ale już nie mogę się doczekać aby zowaczyć efekty

Manuel

Autor: ania
E-mail: aofgreen@wp.pl
Data: sobota, 29 marca 2003 09:48:30
Witam!

Ponieważ bardzo często wykorzystuję lampamy HQI spróbuję cos dołozyc do tematu od siebie.Lampy 70W mozna kupić za około 200zł w zależnosci od firmy , mozna też kupić za 100 zł , ale zdecydowanie częśiej się po prostu palą.

Oswietlenie ze wzgledu na ilosc luksów bardzo pożadane , ale! Strumień światła jest na tyle silny , a emitowana temperatura tak wysoka , że minimalna odległośc do celu musi wynosić 50cm bez gwarancji uszczerbku na zdrowiu roslin natomiast optymalana minimalna odległosć powinna wynosic 120 - 150cm.Dla przykładu : strumien swiatła lampy 70W padajacy przypadkowo na transformator oddalony od źródła o 40cm spowodował jego spalenie!!!!

A lampy stosowane w akwarystyce?Prosze pamietac , ze sa one stosowane wyłacznie w akwarystyce morskiej , także z zaleceniem 50 cm nad lustrem wody , no i inaczej rozprasza się światło w wodzie , która z reszta pozostaje w ciągłym ruchu.

Mozna stosować różnego rodzaju odbłysniki i dyfuzory , ale nie zniweluja one emitowanego ciepła.Sama chciałam zainstalować poczatkowo HQI w orchidarium , ale nie nadazyłabym z chłodzeniem.Zostaję przy świetlówkach.

W chwili obecnej rozgryzam temat zastosowania opraw strumieniowych światłowodowych .Jesli ktoś juz próbował oswietlać rosliny światłowodami prosze o podzielenie sie doświadczeniami.

Pozdrawiam.Ania

Autor: czarek
E-mail: Czarli205@interia.pl
Data: czwartek, 17 listopada 2005 18:03:40
mam pytanie.a mianowicie.jak anzywa sie proszek zawarty w zarówkach jażeniowych.prosze o podopowiedz.z gory dziekuje

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 17 listopada 2005 22:04:34
Witam
Ja używam świetlówki typu Planta T5 firmy Aqua Medic, 24W,używanej w akwarystyce która została stworzona z myślą o akwariach holenderskich. Świetlówka ta zapewnia duży udział spektrum czerwonego oraz niebieskiego, co gwarantuje wysoką fotosyntezę, a w rezultacie wzmożony wzrost roślin.
A także żarówek typu Sun-glo,25W, i efekty są naprawdę widoczne.
Pozdrawiam Iwona

Autor: wari
E-mail:  
Data: piątek, 18 listopada 2005 01:10:22
Przede wszystkim lampy HQI (metalohalogenkowe) a dokładnie żarniki nie mają koniecznie 10 000 Kelwinów. Takie żarniki są dobre do akwarystyki morskiej, ale światło imitujące słońce powinno mieć 5200 Kelwinów.Takie żarniki należy kupować dla roślin. Cena 70 W żarnika to 60-100 zł, 150 W to 80-100 zł. Trwałość żarników jest długa, 8000 godzin. Natomiast koszt standardowej prostokątnej oprawki to 200-350 zł.

Podobnie sprawa temperatury. Mam oprawki w których są żarniki HQI gdzie w odległości 30 cm wszystko uległoby wysuszeniu i spaleniu oraz takie przy których w takiej odległości bez problemu rosną rośliny. Żarnik HQI rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury, ale wszysto zalezy od sposobu odprowadzania tego ciepła. W małych oprawkach robionych w PL przez Brilux jest fatalnie, bo oprawka bardzo się rozgrzewa, ale mam większe i cięższe oprawy do HQI włoskiej produkcji które przy 70 watowym żarniku są ledwo ciepławe. Poza tym zalezy czy transformator jest wbudowany do oprawki czy tez jest osobno, bo on też produkuje sporo ciepła.

Używam lamp tego typu w hodowli zwierząt, ale w terrariach są też rośliny. Z moich doświadczeń wynika, że to bardzo dobre światło dla roślin. W jednym z terrariów pod 70W żarnikiem rośnie trawa, która ma duże wymagania świetlne, trzyma się dobrze miesiącami. W innych mam wiele gatunków, w tym storczyków. Oczywiście intensywność i odległość trzeba wyczuć zależnie od gatunku i jego potrzeb. To zdecydowanie najlepsze światło do oświetlania roślin. Nie ma żadnego porównania z gadżetami typu reklamowane specjalnie dla roślin żarówki czy świetlówki. Światło sodowe to zupełnie co innego, też przy tym rosną rośliny, ale nie chciałbym mieć w domu takich żółto świecących lamp, nadają się co najwyżej na latarnie na ulicach.

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: piątek, 18 listopada 2005 08:34:06
Wari - cenne informacje. Dzięki.
Jednak co do świetlówek przeznaczonych do uprawy roślin (ale mówie tu o świetlówkach do uprawy roślin a nie o świetlówkach akwaryjnych) to nie mogę się zgodzić, że są niedobre. Uprawiam pod takowymi storczyki gruntowe z basenu morza śródziemnego - zimą, w ciemnej piwnicy, gdzie jest to praktycznie jedyne źródło światła - i wszystkie rosną bardzo dobrze
Pewnie na słoneczku rosły by lepiej, no ale.....

W.

Autor: wari
E-mail:  
Data: piątek, 18 listopada 2005 23:12:04
Co do świetlówek to OK. Miałem na myśli te akwarystyczne, kolega stosował i są do kitu. Natomiast żarówki do doświetlania roślin jakie się czasem spotyka w sklepach to już zupełna kicha.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl