|
Temat: |
Re: HQI i inne lampy |
|
Autor: |
wari |
|
E-mail: |
|
|
Data: |
piątek, 18 listopada 2005 01:10:22 |
Przede wszystkim lampy HQI (metalohalogenkowe) a dokładnie żarniki nie mają koniecznie 10 000 Kelwinów. Takie żarniki są dobre do akwarystyki morskiej, ale światło imitujące słońce powinno mieć 5200 Kelwinów.Takie żarniki należy kupować dla roślin. Cena 70 W żarnika to 60-100 zł, 150 W to 80-100 zł. Trwałość żarników jest długa, 8000 godzin. Natomiast koszt standardowej prostokątnej oprawki to 200-350 zł.
Podobnie sprawa temperatury. Mam oprawki w których są żarniki HQI gdzie w odległości 30 cm wszystko uległoby wysuszeniu i spaleniu oraz takie przy których w takiej odległości bez problemu rosną rośliny. Żarnik HQI rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury, ale wszysto zalezy od sposobu odprowadzania tego ciepła. W małych oprawkach robionych w PL przez Brilux jest fatalnie, bo oprawka bardzo się rozgrzewa, ale mam większe i cięższe oprawy do HQI włoskiej produkcji które przy 70 watowym żarniku są ledwo ciepławe. Poza tym zalezy czy transformator jest wbudowany do oprawki czy tez jest osobno, bo on też produkuje sporo ciepła.
Używam lamp tego typu w hodowli zwierząt, ale w terrariach są też rośliny. Z moich doświadczeń wynika, że to bardzo dobre światło dla roślin. W jednym z terrariów pod 70W żarnikiem rośnie trawa, która ma duże wymagania świetlne, trzyma się dobrze miesiącami. W innych mam wiele gatunków, w tym storczyków. Oczywiście intensywność i odległość trzeba wyczuć zależnie od gatunku i jego potrzeb. To zdecydowanie najlepsze światło do oświetlania roślin. Nie ma żadnego porównania z gadżetami typu reklamowane specjalnie dla roślin żarówki czy świetlówki. Światło sodowe to zupełnie co innego, też przy tym rosną rośliny, ale nie chciałbym mieć w domu takich żółto świecących lamp, nadają się co najwyżej na latarnie na ulicach. |
|
|
|
|