Autor: |
Ewa Iwańczyk |
E-mail: |
ewaiw@jay.au.poznan.pl |
Data: |
czwartek, 23 lutego 2006 16:51:41 |
Hmm, przeczytalam swoj pierwszy post, straszny balagan i 10 watkow na sek
Zastanawialam sie, czy woda dest - pure water, w zasadzie chemicznie czysta, nadaje sie do podlewania innych roslin w domu. Tak wyczytalam o dobroczynnym jej wplywie w dziale porady na storczyki.org. I teraz odpowiadam sobie sama. NIE. Bez odpowiedniej suplementacji nie. W ciagu paru miesiecy (jeszcze przed tym postem) doprowadzilam swoje rosliny do oplakanego stanu. Mimo dodawanego nawozu roznych producentow do kazdego podlewania, pomimo dokladnie obliczonych ppm NPK i mikro w dawce, nie przewidzialam jednego. Na polskim rynku nie ma nawozow przeznaczonych do uzytku z woda oczyszczona. Wszystko przewidziane jest na wode wodociagowa. Znalazlam moze 2 przeznaczone do upraw specjalistycznych, hmm jakis ogorkow na welnie mineralnej, czy cos, no ale to na tony sie kupuje troche glupio. I nie wiedzac o tym, spokojnie pozbawialam swoje wypielegnowane anturium i hibiskusa, fikusa itp 3 glownych makroelementow. Wapnia, magnezu i siarki. Skutkuje to po jakims czasie niedorozwojem pedow, zamieraniem wierzcholkow, czernieniem lisci, niedorozwojem kwiatow i takie tam W kwestii storczykow nie mam wielkiego doswiadczenia. Nie uprawiam botanicznych, nie trzymam jakis delikatnych odmian. Zwykle marketowe, ze sie tak wyraze, hybrydy. Choc dla mnie i tak sa super... Coz, jak do tej pory niedobory, a moze raczej niezbilansowanie i niedobory zaobserwowalam na wszystkich (!) falenopsisach i cymbidium. Reszta kolekcji nie wykazuje specjalnych odchylen. Cale szczescie mam cos takiego jak "grupa kontrolna" mozna tak powiedziec. Falenopsisy z tych samych sklepow, i tej samej serii, ktore trzyma moja mama. Podlewa tak samo, tyle ze woda przegotowana, wczesniej przefiltrowana przez Brite. Wystawa tez zachodnia. Nawozenie - tak jak i u mnie. Roznice sa nie tylko dostrzegalne golym okiem. Kwiaty sa ogromne po prostu, wieksze liscie, rosliny sa wyraznie zywotniejsze. Byc moze, ze to dotyczy tylko hybryd falenopsisow, nie wiem, nie znam sie. Ale przejrzalam kilka publikacji (Wang i in.) i wszedzie mowi sie o koniecznosci suplementacji wapnia i magnezu dla wody RO i dest. Np nawozem 13-5-13-4-0,5 NPKCaMg lub nawet do 8%Ca i 2%Mg. W naszych warunkach mozna oczywsicie mieszac czesciowo wode czysta z kranowa, stosowac okresowo dolomit, lub zapewnic postarac sie o nawoz np saletre wapniowa, super zrodlo wapnia i azotu azotanowego dla naszych storczykow.
Dziekuje za przeczytanie :-) |
|
|