Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co mam robić??
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: kasik
E-mail: kasik_mikke@o2.pl
Data: piątek, 16 stycznia 2015 21:21:53
Witam
Od jakiegoś czasu jestem zaniepokojona stanem jednego z moich storczyków. Ma plamę od słońca, jeden z liści się przerwał. Do tego jedyna łodyga uschła, więc musiałam ją odciąć. Już od kilku miesięcy nic się nie zmieniło. Nie pojawiły się nowe łodygi. Nie wiem, co mam zrobić. Bardzo proszę o pomoc.
Dodaję, że starałam się jak najbardziej dbać o kwiat od kiedy go mam i nie wiem, czy jest jeszcze do odratowania

Autor: Marta
E-mail: marta.uscienska@gmail.com
Data: niedziela, 18 stycznia 2015 17:45:21
Nikt nie odpisuje bo temat zamęczonego phalaenopsis jest już nudny. Po pierwsze pozbyć się osłonki, potem poczytać o reanimacji phalaenopsis i wdrożyć. Poza tym poczytać o uprawie . Marta

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 19 stycznia 2015 09:14:12

A dlaczego pozbyć się osłonki? Ja absolutnie wszystkie swoje storczyki uprawiam w osłonkach.

Trzeba wyciągnąć z doniczki, usunąć zgniłe korzenie, wymienić podłoże na nowe i uprawiać dalej zgodnie z instrukcją. To wszystko.

Data: poniedziałek, 19 stycznia 2015 09:15:14

Tu nie ma czego reanimować, bo duża część korzeni wygląda ewidentnie na zdrową.

Autor: Marta
E-mail: marta.uscienska@gmail.com
Data: poniedziałek, 19 stycznia 2015 14:48:47
Początkujący storczykarze podlewając, często nie potrafią właściwie ocenić dawki wody. Wtedy poziom wody sięga zbyt wysoko korzenie gniją, o przewietrzaniu nie wspominając. Oprócz tego po tempie ubywania wody ze spodka można ocenić w jakim stadium jest roślina. Gdy przechodzi okres spoczynku woda przez kilka dni stoi na spodku. Trzeba ją wylać. Natomiast gdy wznawia wzrost, wodę wypija w 2 dni. Wtedy następne podlewanie powinno być obfitsze. Marta

Data: poniedziałek, 19 stycznia 2015 15:33:17
Metody podlewania są różne i rózne bywają metody uprawy (że na przykład wspomnę semi-hydroponikę). Każdy z nas ma pewnie wypracowane własne sztuczki, niekoniecznie ogólnie przyjęte, ale które dają najlepsze wyniki w naszych szczególnych warunkach danego okna, szklarni, czy orchidarium.

Więc nie krytykuję niczyich praktyk, natomiast dla mnie jedynie słuszną metodą jest ta, polecana w cytowanej powyżej instrukcji dla początkujących.

Cytuję:

"Należy je podlewać mocno, ale odpowiednio rzadko - dorosłe rośliny w okresie wegetacji zwykle raz na 4 do 7 dni, a zimą nie częściej niż raz na tydzień."

"Zalecanym sposobem podlewania wszystkich storczyków jest wstawianie całej doniczki do naczynia z wodą (np. wiaderka), tak aby była zanurzona po brzegi, i przetrzymanie jej tak przez 15 minut do godziny. To jedyny sposób dający pewność, ze podłoże nasiąkło w całej objętości, a korzenie "powietrzne" wystające z doniczki też pobrały wodę."

Ja zamiast wiaderka używam po prostu osłonek, z których po takim podlaniu całkowicie usuwam wodę.

I to jest metoda, którą polecałbym wszystkim początkującym - nie zostawia to żadnego marginesu błędu na "ocenianie dawki wody".

Jeśli do tego stosuje się "świętą zasadę numer 2", czyli regularną całkowitą wymianę podłoża co roku lub co maksimum dwa lata, to praktycznie nie ma żadnej możliwości zalania roślin.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl