Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Co mam robić??
Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 19 stycznia 2015 15:33:17
Metody podlewania są różne i rózne bywają metody uprawy (że na przykład wspomnę semi-hydroponikę). Każdy z nas ma pewnie wypracowane własne sztuczki, niekoniecznie ogólnie przyjęte, ale które dają najlepsze wyniki w naszych szczególnych warunkach danego okna, szklarni, czy orchidarium.

Więc nie krytykuję niczyich praktyk, natomiast dla mnie jedynie słuszną metodą jest ta, polecana w cytowanej powyżej instrukcji dla początkujących.

Cytuję:

"Należy je podlewać mocno, ale odpowiednio rzadko - dorosłe rośliny w okresie wegetacji zwykle raz na 4 do 7 dni, a zimą nie częściej niż raz na tydzień."

"Zalecanym sposobem podlewania wszystkich storczyków jest wstawianie całej doniczki do naczynia z wodą (np. wiaderka), tak aby była zanurzona po brzegi, i przetrzymanie jej tak przez 15 minut do godziny. To jedyny sposób dający pewność, ze podłoże nasiąkło w całej objętości, a korzenie "powietrzne" wystające z doniczki też pobrały wodę."

Ja zamiast wiaderka używam po prostu osłonek, z których po takim podlaniu całkowicie usuwam wodę.

I to jest metoda, którą polecałbym wszystkim początkującym - nie zostawia to żadnego marginesu błędu na "ocenianie dawki wody".

Jeśli do tego stosuje się "świętą zasadę numer 2", czyli regularną całkowitą wymianę podłoża co roku lub co maksimum dwa lata, to praktycznie nie ma żadnej możliwości zalania roślin.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl