Autor: |
Dorota Fijałkowska |
E-mail: |
|
Data: |
poniedziałek, 6 maja 2013 20:59:42 |
Dysponuję podobnym "pokoikiem" tylko mój jest na piętrze. Wystawa jest południowo-zachodnia i latem robi się bardzo gorąco w dzień, dlatego założyłam na oknach żaluzje i staram się cieniować w najgorętsze dni. To samo jest w słoneczne dni w innych porach roku. Ale za to światła rośliny mają pod dostatkiem.Gorzej jest z wilgotnościa, która bardzo spada wraz ze wzrostem temperatury, ale od czego nawilżacz powietrza. W tych warunkach dobrze rosną u mnie katleje, cymbidia (ale wystawiam je latem do ogrodu), falenopsisy - z dala od okna, oraz wanilia i angraecum. Eksperymentuję też z innymi gatunkami, jak wandy - na razie rosną ale nie kwitły jeszcze, różne dendrobia, dobrze rośnie i kwitnie dendrobium falenopsis i hybrydy dendrobium jakie można nabyć często w hipermarketach. O innych gatunkach się nie wypowiadam, bo mam je za krótka, żeby coś konkretnego wiedzieć. Chciałam zaznaczyć,że na zimę mam tam zainstalowane centralne ogrzewanie więc temperatura przy oknie nawet w duże mrozy nie jest niższa niż 12- 15 stopni, oczywiście wewnątrz pomieszczenia jest więcej ok. 19-20, a jak słońce przygrzeje to i pod 30 ale krótko. Myślę że duże, stare rośliny powinny się przystosować ( u mnie tak było po przeprowadzce) a później można stopniowo wprowadzać inne. Pozdrawiam, Dorota. |
|
|