Temat: |
Przydomowe na orchidarium |
Autor: |
ajania |
E-mail: |
ajania@autograf.pl |
Data: |
poniedziałek, 6 maja 2013 14:34:15 |
Witam, stałam się posiadaczką pomieszczenia, które w całości planuję zagospodarować na orchidarium. Chciałabym prosić o pomoc w zagospodarowaniu lokum. Chodzi mi głównie o to jakie gatunki czułyby się u mnie dobrze. Oczywiście od pewnego czasu uprawiam storczyki, orientuję się w ogólnych wymaganiach. Jednak chciałabym prosić o rady jak to w praktyce wygląda, biorąc pod uwagę konkretne warunki jakie jestem w stanie zapewnić roślinom. Postaram się pokrótce opisać "co tam mam". Tak jak już napisałam jest to pmieszczenie przydomowe, o wymiarach 3mx4m. Dwa duże okna o wystawie zachodniej. Odległość od okien do przeciwległej ściany to wspomniane 3 metry. Przy nieco mniejszym oknie z boku po lewej stronie mam takie "schodki",na których mogę postawić od 9 do 12 doniczek z roślinami. Wiadomo, pełne słońce sięga wtedy roślin w godzinach popołudniowych. Temperatura panująca w pomieszczeniu jest dość zróżnicowana, ponieważ w okresie poza grzewczym waha się w granicach 20-36 st.w dzień w zależności od temperatury na dworze do 15-22st. w nocy. Wilgotności nie określałam jeszcze ponieważ nie mam higrometru (w najbliższym czasie nabędę) ale drzwi wychodzą bezpośrednio na dwór i w czas ciepły są otwarte. Mam możliwość zawieszenia doniczek do sufitu, poustawiania ich na kwietnikach, parapetach itd. Zimą pomieszczenie było ogrzewane przez energooszczędny grzejnik elektryczny, więc w pewnym stopniu można to regulować. Nie wykluczone, że uda nam się do zimy zainstalować tam centralne ogrzewanie.
Bardzo proszę o pomoc w doborze gatunków/rodzajów, którym te warunki będą odpowiadać oraz o podanie ich lokalizacji w tych konkretnych warunkach. Wbrew pozorom nie jest to takie proste. Dodam jeszcze dwie rzeczy. Otóż po pierwsze, pomieszczenie ma spełniać bardziej warunki praktyczne (rośliny mają się czuć dobrze) a dopiero w drugiej kolejności ozdobne. Po drugie mają się też znaleźć tam inne rośliny typu paprocie, difenbachie ale w zdecydowanej mniejszości.
Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc. W razie potrzeby mogę wstawić zdjęcia.
Po milionie edycji udało mi się w końcu zamieścić wiadomość |
|
|
|