Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pierwsza bida do ratowania. Pomocy!
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Katarzyna
E-mail:  
Data: niedziela, 5 maja 2013 13:51:13

Witajcie
Niedawno kupiłam w markecie storczyka. Oczywiście wcześniej poczytałam o tym jak mniej więcej należy o nie dbać. Ale wiadomo jak to początkujący, nie wie na co tak naprawdę zwrócić uwagę. To sami tyczy się kupna, więc kupiłam taki co miał sporo pąków i już, nie patrzyłam na stan liści czy korzeni....
Bida tak jak miała pąki i jeden rozwinięty kwiat ma do tej pory ( ostatnio coś zaczęło pękać).
Wpierw jej nie podlewałam bo miała parę na doniczce od środka, podlałam pierwszy raz po tygodniu (wsadzając na 40 minut do miski z odstaną przegotowaną wodą sięgającą do połowy doniczki), kolejne podlanie po około tygodniu kiedy para zniknęła znów.
Ale bida marniała.... listki zwiędły, choć od początku nie wyglądały oszałamiająco, zaczęłam patrzeć na korzonki przez doniczkę i widziałam niewiele za to wyglądały tragicznie. Od kilku dni szukałam po forach co może być przyczyną i co z tym zrobić. Wyszło mi, że kwiatek jest przelany i najlepiej wyjąć go z doniczki, zrobić porządek z korzeniami i wsadzić w nowe podłoże.
Tak też zrobiłam. Jak wyjęłam go z doniczki to się załamałam, większość korzeni była zgniła, wokół korzenie były poprzyklejane jakieś strzępki gąbki!, większość korzeni była już w podłożu luzem i gniła bo odpadła sama od rośliny. Uratowało się niewiele...
No i proszę Was teraz bardzo o radę. Da się bidę uratować? Robić z nim teraz coś jeszcze (władować w kamyki np) czy zostawić już tak jak jest i liczyć, że zawalczy?
Tak wyglądał jak go wyjęłam

tak po obcięciu

Takie ma kwiaty teraz - obciąć?

I tak po przesadzeniu

Autor: Roman Drzewniak
E-mail: drr@ufoni.cz
Data: niedziela, 5 maja 2013 14:59:35
Nie jest najgorzej,jakis korzen jeszcze jest.Tylko radze odciac caly ped kwiatowy by sie roslina niewysilala kwitnieniem.Potrzebuje nowych korzeni a nie kwiaty,bo bez korzeni niema pani za chwilke nic.Niech pani szuka temat reanimacja storczyka.

Autor: EwelinaA
E-mail: talibanka@o2.pl
Data: niedziela, 5 maja 2013 21:00:31
Obcięty pęd można wstawic do wody to jeszcze trochę nacieszy oko kwiatami.

Autor: Beata B.
E-mail: arielka186@wp.pl
Data: piątek, 23 sierpnia 2013 21:44:47
Oj, i ja miałam podobne przygody, min. przez rady typu że "storczyki wystarczy wstawić w podstawkę z wodą i same będą pić"- wieeelki błąd! Mnóstwo ludzi nie wie, że storczyki to ogromna rodzina roślin, licząca kilka tysięcy gatunków... Tak więc co gatunek, to inne wymagania.
W przypadku Phanealopsis-a- b. łatwo go zalać (ja zalałam 2-3 ). Teraz w końcu poczytałam trochę o tym rodzaju i teraz wiem już, jak podlewać swoje "falki" (mam już kilka hybrydek sklepowych, i apetyt na gatunki "oryginalne" ). "Falki" powinny być podlewane raz na 6-7 dni, w zależności od tempa schnięcia podłoża (i jego rodzaju rzecz jasna). W doniczce (plastikowej, którą można włożyć do większej osłonki- tak żeby był odstęp pomiędzy obiema doniczkami) najlepiej wyciąć otworki- w ten sposób korzenie nie zaparzają się i łatwiej schną, a więc nie gniją. Podlewać należy rano, trzeba też dbać żeby woda nie stała w podstawce. Woda do podlewania powinna być miękka- destylowana, deszczówka lub chociaż przegotowana- jak najbardziej miękka. Storczyki z rodzaju Phanealopsis można też zraszać pomiędzy podlewaniem- ale nigdy nie w pełnym słońcu, a pryskać należy spód liści.
Z gąbką w podłożu też się spotkałam- moim zdaniem należy się jej pozbyć- zatrzymuje wodę w korzeniach i utrudnia wyschnięcie do kolejnego podlania. Nie bardzo wiem czemu ma służyć taka praktyka... Ja stosuję standardowe podłoże dla storczyków- kupuję w kwiaciarni.

Roślinka ze zdjęcia mam nadzieję że została uratowana- ja ostatnio ratowaam swoją zalaną Colmonarę- była w gorszym stanie, częściowo (to storczyk sympodialny i przy wyjmowaniu go z podłoża podzieliłam go na 5 oddzielnych roślin- ocalały 3) ją uratowałam Pani roślina ma kilka zdrowych korzeni- jeśli dalej nie była zalewana i miała przewiewne podłoże (doniczkę) była moim skromnym zdaniem szansa... (Para na doniczce świadczy na zbyt wysokiej wilgotnosci w strefie korzeniowej).

Pozdrawiam serdecznie.

P.S. Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi co do sposobów uprawy Phanealopsisów, które opisałam- będę wdzięczna za podzielenie się opinią- do tego o czym piszę częściowo doszłam sama kosztem tych roślin które zalałam, teraz mam większy "ogródek" storczykowy i jeżeli coś robię nie tak, będę wdzięczna za wskazówki.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: piątek, 23 sierpnia 2013 22:01:15

Pani Beato, pozwolę sobie na kilka sprostowań:

* ocenia się, że w naturze istnieje ponad 30 tysięcy!!! gatunków
** "falki", nawet w cudzysłowie nie przystoją miłośnikowi storczyków
*** prawidłowa nazwa rodzaju, o którym Pani pisze to Phalaenopsis, a nie Phanealopsis
**** gąbka w podłożu zastępuje sphagnum, bo jest dużo tańsza.

Na tej witrynie jest wiele informacji o prawidłowej uprawie najróżniejszych hybryd (w działach: Przewodnik dla Początkujących i Ogólne informacje o uprawie), a także o uprawie konkretnych gatunków (Storczyki od A do Z).

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Beata B.
E-mail: arielka186@wp.pl
Data: sobota, 24 sierpnia 2013 14:35:36
Dziękuję Pani Grażyno za poprawienie . Jak pisałam, chociaż ze storczykami mam przyjemność obcować już jakiś czas-jestem kompletnym jak na razie laikiem, chętnym by chłonąć wiedzę-szkoda że w Polsce jest tak ubogi asortyment jeśli chodzi o literaturę (zawsze pozostaje internet, jednak wd mnie (cechę tę chyba z domu "wyniosłam"), co na papierze, to jednak inna sprawa ).
Tak więc dziękuję za podpowiedzi- w przyszłości już nie "walnę gafy" z określeniem "falki" .
Wyjaśniła się też sprawa gąbki- myślałam że to jakiś trik producentów (nie zawsze korzystny dla roślin)...
Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego dnia,
Beata Baczyńska

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl