Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  REANIMACJA W WORKU - SUKCES
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Roma
E-mail: paraplu@tlen.pl
Data: poniedziałek, 13 czerwca 2005 22:50:24
Oto wynagrodzenie za cierpliwość "OFIARY" otrzymałam kilka miesięcy temu z przeznaczeniem "na kompost", stan opłakany, to co widać na pierwszej fotce to i tak wersja optymistyczna. Wszystkie korzenie i tak w końcu poszły pod skalpel

Później kilka dziurek ekstra i do worka

Wszystko spryskiwane deszczówką, co jakiś czas wietrzone, ale żeby bardzo systematycznie to nie powiem.
Najpierw zaczęły się pojawiać listki, ku mojej rozpaczy, bo przecież nie o to mi chodziło, ale może to jest jak z chorym pacjentem, jak chce wyzdrowieć to mu nawet żaden lekarz nie przeszkodzi .
Przyszła pora i na korzenie trzeba mieć po prostu wiarę
Te długo oczekiwane jak widać:

No, a teraz dać towarzystwu trochę czasu i prawie dzungla potem pozostaje sie tylko cieszyć, że jednak nie na kompost.
Pozdrawiam
Roma
P.S. Zapomniałam dodać, że to wszystko na wschodnim okienku, pod osłoną żaluzji.

Autor: Mariola Rolczyńska
E-mail: rolnik37@op.pl
Data: wtorek, 14 czerwca 2005 18:29:33
Chciałam Panią zapytać o Phalaenopsis z pędem kwiatowym,czy udało się go uratować?A może niedługo zakwitnie?

Pozdrawiam,Mariola Rolczyńska

Data: wtorek, 14 czerwca 2005 18:53:22
zdjęcia powiedzą wszystko, same za siebie, ale jak to wszystko przeżyje ,

Kondycja liści delikatnie mówiąc taka sobie, ale pączki, całkiem, całkiem, niech będzie co ma być

Pozdrawiam serdecznie i dziekuję za pamięć
Roma

P.S. Dołączam jeszcze zdjęcie korzeni, na tym to rośnie..........

Autor: Mariola Rolczyńska
E-mail: rolnik37@op.pl
Data: środa, 15 czerwca 2005 21:13:01
Mam nadzieję, że po przekwitnięciu roślina wypuści nowe listki i korzenie.
To się Pani należy!!!!

Pozdrawiam,
Mariola Rolczyńska

Data: środa, 15 czerwca 2005 21:29:59
Jak dotąd Pani wróżby się sprawdziły, więc mam nadzieję, że i tym razem tak będzie. Dam znać o sukcesach lub o pora..... lepiej nie zapeszać.
Pozdrawiam
Roma

Data: sobota, 1 października 2005 18:08:44
Z radoscia donosze, ze ten okaz ktory jakoby mial zakwitnac po raz ostatni ma sie niezle i wypuscil kolejne lodygi z kwiatami , pokazal sie nawet jeden maluteniunienki listeczek , ale w systemie korzeniowym zadnych zmian . Podlewam czesciej, bo skads musi brac wode, ale co to bedzie dalej, kto wie

Ten nadgryziony kwiatuszek na poczatku mnie zmylil, myslalam, ze mutant jakis, ale jak tego samego popoludnia zobaczylam, ze "znika w oczach" zagladnelam pod platek i ujrzalam ogromna, utuczona moim marniutkim, prawie umierajacym phalkiem
Pozdrawiam z kraju gdzie w kwiaciarni phalki, jednolodygowe cymbidia i oncidia bywaja, a wlasnie sa: po 3.98 euro
Roma

Autor: chrom`ek
E-mail: chrom@linart.pl
Data: sobota, 1 października 2005 19:22:30
Witam,
troszkę za małe zdjęcia i nie widać w jakim podłożu Pani reanimowała te ofiary. Wygląda to jak trociny.
Tak na marginesie reanimacji, ja dostałem do reanimacji coś podobnego do cambri, liście są w dobrym stanie, korzeni praktycznie brak, pseudobulwy są zbrązowiałe ale twarde. Wylądowały w worku, na wilgotnym mchu, ale nie wiem czy dobrze zrobiłem i czy coś z tego będzie...

Pozdrawiam,

Krystian

Data: niedziela, 2 października 2005 10:09:12
Nie, trociny to to nie były, choć przyznam, że takie to może sprawiać wrazenie na zdjęciu. To było spagnum. Dziś sprawa ma sie zupełnie inaczej korzenie, liście, może nawet keiki .

Pozdrawiam
Roma

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl