Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  prośba o indentyfikację :-)
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: czwartek, 20 października 2011 14:53:42
Witam serdecznie

Nie sądziłam, że na mnie to trafi, ale to chyba choroba zaraźliwa jest , zatem zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w zidentyfikowaniu mojego 'paskudka'. Dla ułatwienia dodam, że nabyłam go jako Bulbophyllum lepidum...
Na pewno lubi światło. W tym sezonie rósł obok katlejastych i zakwitł; rok temu, gdy trzymałam go półkę niżej nie dość że nie kwitł, to nie wypuścił żadnego nowego przyrostu.
Kwiaty nie są duże - skrajne wymiary pojedynczego kwiatka to około 24 x 10 mm, są wonne. Zapach jest bardzo delikatny, wyczuwalna nutka arbuza , w każdym razie woń należy do tych w odbiorze przyjemniejszych.
Poniżej zdjęcia:

Może ktoś z Państwa ma coś podobnego i oznaczonego? Będę wdzięczna za podpowiedź.

Pozdrawiam
TF

Autor: TobiSz
E-mail:  
Data: czwartek, 20 października 2011 17:07:12
Witam,
znalazłem coś takiego. Producent opisuje tę roślinę jako Bulbophyllum Lepidum Red, ile w tym prawdy nie wiem. Moim zdaniem kwiaty są bardzo podobne, poniżej link
KLIKNIJ TU

Pozdrawiam Tobiasz

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 20 października 2011 20:05:17
No cóż o Popowa Bulbophyllum jak i wiele innych roślin ma ciekawe nazwy ;-) W sumie to wszędzie bałagan... No na pewno ani Popow ani ty Tamaro nie macie lepidum, które ma mnóstwo włosków na petalach i górnej sepali, za to oboje macie bardzo ładne Bulbophyllum najprawdopodobniej to coś z kompleksu retusiusculum / tigridum, których kolorystycznie i rozmiarowo w wschodniej Azji zdaje się być bez liku. Jak napotkam jakieś nazwy dla tego to podrzucę, ale wątpię ;-) Tak czy inaczej gratuluję kolorków i świetnych zbliżeń!!!

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: czwartek, 20 października 2011 21:51:36
Dziękuję uprzejmie za podpowiedzi
Nie wykluczone, że od Popowa pochodzi moja roślina, stąd takie oznaczenie, tylko 'red' zaginęło po przekroczeniu granicy
Piotrze, dziękuję, że potwierdzasz moje wątpliwości co do poprawności nazwy mojej rośliny. Właśnie te gładkie płatki nie dają mi spokoju. Każde napotkane w necie lepidum było 'włochate'. Kształt płatków też jakby odrobinkę różnił się od mojego storczyka.
Nie twierdzę, że toto jest brzydkie, ale, ech, to kolejny kupiony przeze mnie 'kot w worku', pomimo tego, że miał przywieszkę...

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi oraz za miłe słowa

Autor: qrt
E-mail:  
Data: poniedziałek, 24 października 2011 09:47:33
Witam,

Tamaro bardzo ładne zdjęcia, napisz proszę na priv. (qrt@op.pl) jakim aparatem (obiektywem) zrobiłaś zdjęcia... z góry dziękuję

Michał

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl