Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  PTMS w obronie kukułki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Magda
E-mail:  
Data: niedziela, 4 września 2011 19:30:09
PTMS wzięło się wreszcie za ochronę storczyków. Będą walczyć o uratowanie naszej rodzimej kukułki i należy chyba tylko przyklasnąć. Poczytać można też trochę o tym: http://storczykiptms.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=6&Itemid=19

Autor: Tomasz Kłys
E-mail: tomek-k175@wp.pl
Data: niedziela, 4 września 2011 19:49:00
Trzymam kciuki, ale nie wiem czy wygrają z taką wielką siecią marketów jednak próbować warto. Tomek

Autor: Tomasz Kłys
E-mail: tomek-k175@wp.pl
Data: piątek, 25 listopada 2011 18:04:42
Czy wie ktoś może czy udało się coś zdziałać z tymi kukułkami?

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: niedziela, 27 listopada 2011 12:19:48
Słuchajcie,mieszkam na Roztoczu,gdzie te storczyki można spotkać.Rosły i u mnie na łące jeszcze w ubiegłym roku.W tym roku ich nie widziałam.W innym miejscu rosną u mnie goździki Kartuzki.Zgłaszałam to wcześniej w agencji ,ale zostałam tylko ośmieszona.
Na łąkach sąsiadów kukułek rosło więcej niż u mnie,ale ludzie mówią,że to chwast.
Zresztą,kto na z.....u zwraca na to uwagę.Tu nikt nie dostrzega piękna i tego co mamy.Może to jest żałosne,może śmieszne.Już nie wiem co mam na ten temat pisać.
Ludzie posadzili sobie na tym miejscu brzózki z myślą o przyszłym paleniu.
Na kukułki tu nikt nie patrzy.
Przy szosie Susiec - Tomaszów rosło w rowie stadko kukułek,na moje to były szerokolistne.Pogłębiono te rowy.Przecież można było te kukułki podkopać z ziemią,przenieść na inne miejsce.Gdy zobaczyłam co się stało,myślałam,że serce mi pęknie.I mówią,żeby nie pozyskiwać roślin ze środowiska naturalnego.Ale ja znalazłam jedną z bardzo słabym korzonkiem.To cud,że mi się przyjęła.Więc ją mam.Rośnie u mnie w ogrodzie,inne z łąki też.
Podobna sytuacja była z paprociami Osmuda regalis.Skoro są pod ochroną,to dlaczego nikt ich nie szanuje?Podczas wyrębu lasu i zwózki mnóstwo korzeni pozostało na powierzchni.A ja je posadziłam w ogródku i mam paprocie!
U nas ludzie niczego nie szanują.A kto pracuje w lasach?Czy miłośnicy przyrody? Bo się uśmieję!Tym to na niczym nie zależy.A broń Boże coś powiedzieć,toś człowieku nawiedzony.
Myślę,że naprawdę najwyższa pora się za to zabrać.

To kukułki plamiste u mnie na skalniaku,

To,ale moim zdaniem,a ekspertem nie jestem są kukułki szerokolistne

a ta rośnie na łące .
Pozdrawiam.

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail: dfijal@gucio.um.pabianice.pl
Data: środa, 4 stycznia 2012 11:17:39
Na łąkach pod Pabianicami koło Łodzi też takich rosło nawet dużo. Miałam działkę graniczącą z tymi łąkami i u mnie na działce też się przyjęły bo ziemia ta sama. Jak się stamtąd wynosiłam to przesadziłam kilka do ogródka ale tu rosną słabiej, w poprzednim miejscu rozsiewały się jak złoto, co rok było ich więcej.A na łakach stoją dziś domy... .Więc nie mam wyrzutów sumienia, że kilka storczyków ocaliłam.

Autor: Magda
E-mail:  
Data: wtorek, 10 stycznia 2012 18:50:26
Pani Elżbieta powinna zgłosić się z tym do regionalnej RDOŚ albo do PTMS. Chociaż z tego co wiem to nawet PTMS nie udało się chyba uratować tych kukułek na podkarpaciu?

Autor: Bodek
E-mail: gobokor@wp.pl
Data: poniedziałek, 16 stycznia 2012 11:56:02
Kilka lat temu na łące przy jeziorze Kamica ( powiat Kolobrzeski0 rosło dużo stuplamków, cieszyły oczy. Jakiś czas temu temu leśnicy łąkę zaorali i posadzili las olchowy. Storczyki szlag trafił. Czy ludzie, którzy to zrobili byli rzeczywsiście nieświadomi?

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl