Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  brak łodygi u phaleopsisa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Joanna
E-mail:  
Data: czwartek, 5 maja 2005 21:44:09
Dobry Wieczór !

Mam phaleopsisa bez łoygi, tzn, łodyga została obcięta bardzo nisko. Czy jest szansa na pojawienie się nowej łodygi ?
Jeżeli tak to może ktoś jest w stanie podać jakiś okres oczekiwania , pół roku ?
Prosze o informacje, dziękuje

Joanna

Autor: Darek
E-mail: duncan25@wp.pl
Data: czwartek, 5 maja 2005 23:19:56
Phalaenopsis jest nieprzewidywalny Mój najpierw rósł sobie przez jakieś osiem miesięcy i nawet przez myśl mu nie przeszło zakwitnąć mimo, że cały czas miał zieloną łodygę po ostatnim kwitnieniu, po czym gdzieś na początku grudnia wypuścił nową łodygę i sukcesywnie wypuszcza na niej (cały czas kwitnąc) nowe kwiatki skutkiem czego kwitnie do tej pory Może niezbyt okazale, bo najpierw były cztery kwiatki, później - zanim tamte przekwitły - pojawiły się trzy następne i obecnie są cztery kolejne kwitnące od około dwóch tygodni, ale kwitnienie non stop od grudnia robi wrażenie (przynajmniej na tak początkującym jak ja - zaraz mnie pewnie stonują bardziej doświadczeni )
Odpowiadając konkretnie na pytanie - to rośliny, które wyraźnie lubią kwitnąć, więc zapewne prędzej czy później wypuści nową łodygę (bo na starej, odpowiednio wysoko przyciętej MOŻE zakwitnąć ponownie, co nie oznacza wcale że MUSI)

Pozdrawiam

Darek

Autor: Anna
E-mail: walugan@tlen.pl
Data: piątek, 6 maja 2005 16:41:34
Witam !
Storczyki uczą nas cierpliwości.W swojej kolekcji posiadam okaz Phalaenopsis'a który zakupiłam jako prześlicznie kwitnącą roslinę i myślałam że zgodnie z opisem za jakiś czas ponownie zakwitnie.Roślina przekwitła i...przez sześć lat rosła sobie wypuszczając tylko...liście.W momencie kiedy już chciałam się jej pozbyć wypuściła dwa pędy kwiatostanowe i miała ogromne (większe niż poprzednio)kwiaty.Od tej pory podchodzę z większym dystansem do kwitnienia moich roślinek wychodząc z założenia że kiedyś przyjdzie czas i na kwiaty.
Pozdrawiam życząc wytrwałości i mniej 'upartych' okazów
Anna

Autor: Joanna
E-mail:  
Data: sobota, 7 maja 2005 07:10:26
Dziękuje za odpowiedzi.
Pozostaje mi zatem uzbroić sę w cierpliwość, choć czekać 6 lat to już poważna próba

Dziękuje,

pozdrawiam.
Joanna

Autor: kasiek
E-mail:  
Data: wtorek, 7 czerwca 2005 21:23:12
Oczywiscie, ze jest szansa a nawet pewnosc. Ja rowniez nieostroznie obcielam przekwitle lodygi falenopsisa zbyt nisko co spowodowalo ich zupelne uschniecie. Bylam przekonana, ze to juz koniec. Ale wkurzylam sie i pomyslalam "albo ja albo wy" i przez 2 miesiace urzadzalam moim dwom falenopsisom szok cieplny, a raczej zimny Codziennie na noc nosilam je do wyziebionej kuchni a na dzien wracaly na parapet w pokoju (pomimo ze wiem ze storczyki nie lubia zmian stanowiska), co dawalo roznice okolo 5-6 stopni C miedzy noca a dniem. Jednoczesnie wymienilam im podloze, w ktorym zostaly kupione na calkiem nowe, usunawszy przy okazji wszystkie martwe korzenie (jednemu zostal slownie jeden!).
Dosc szybko po tej terapii jeden ze storczykow wypuscil 2 piekne lodygi kwiatowe, obie z 2-3 rozgalezieniami. Kwiatow na razie nie ma, sa tylko paczki ale mam nadzieje ze sie kiedys rozwina. Drugi jednak ani drgnie, tylko wypuszcza nowe korzonki i liscie.
Wniosek z tego jeden - WSZYSTKO sie moze zdarzyc, a wiec i to ze Twoj storczyk wypusci nowa lodyge.
Pozdrawiam.

Autor: marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: sobota, 9 lipca 2005 10:51:40
na wyprzedaży kupiłem ph. w złym stanie. Miał pęd kwiatowy i dwa liście z których jeden już żółkł, i 1 korzeń. aby nie obciążać zbytnio rośliny usunąłem wyrastający już na starym pędzie młody kwiatostan i hormonizowałem niższe oczka z nadzieją na keiki. Jednak ten ph jest uparty - wypuścił znowu pęd kwiatowy a nie keiki. Chyba go zostawię.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl