Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  oswietlenie w orchidarium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kasia
E-mail: kasia.anielik@wp.pl
Data: czwartek, 28 kwietnia 2005 20:59:32
Witam Państwa,

Mam pytanie dotyczace oświetlenia w orchidarium. Przeczytalam wszystkie informacje z forum na temat tego zagadnienia, jednak chcialabym sie upewnic co do wyboru oswietlenia, poniewaz budowa orchidarium z calym wyposazeniem jest rozwiazaniem na tyle kosztownym ze wolalabym to zrobic raz a dobrze

Moje orchidarium bedzie miec nastepujace wymiary: dlugosc 100 cm, szerokosc 50 cm i glebokosc 60 cm. Co prawda wiekszosc osob wypowiada sie pozytywnie o swietlowkach, jednak pojawily sie tez glosy dotyczace neonow fluorescencyjnych, HQI i żarówek sodowych. Chcialabym miec oswietlenie tylko górne, bez bocznego - czy 2 swietlowki 36W (z cieplym i zimnym swiatłem) beda ok? A moze lepiej wybrac HQI, a jesli tak to dokladnie o jakiej mocy? Dodam ze orchidarium bedzie stac w dosc ciemnym pokoju w jego glebi, wiec nie moge liczyc na wieksza ilosc swiatla dziennego.

Co Państwo wybralibyście na moim miejscu? Czy moge liczyc na Państwa rady? Za wszystkie bede bardzo wdzieczna

Pozdrowienia,
Kasia

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@polbox.com
Data: piątek, 29 kwietnia 2005 20:21:26
Ja na podobnej witrynie, dłuższej tylko (160cm) mam położone cztery świetlówki po 58W (półtorametrowe), włączane na 12-14 godzin dziennie. Chyba się to sprawdza, bo co ma kwitnąć - kwitnie . Przy długości 100cm mogą być pewnie 90-centymetrowe 30W. Stateczniki koniecznie elektroniczne - nie grzeją się, a temperatura jest tu głównym wrogiem storczykarza.
Tu muszę napomknąć, że jak kiedyś (dawno) postawiłem zadanie przed firmą projektującą oświetlenie: "Oświetlić 1/2 m2, aby było tanio 30.000 lx", to mi obliczyli, że najtaniej/najprościej 2 lampy sodowe po 500W, ale będzie duuuuży problem z wysoką temperaturą.

I jeszcze:
Polecam zdejmowaną górną szybę, najlepiej dla ułatwienia dzieloną (u mnie są 3 części) - łatwo to czyścić.
Polecam też kilka nawierconych otworów "na wszelki wypadek". Ja mam trzy - na podłączenie dwóch wentylatorów i kabla grzejnego, ale jeszcze ze dwa na dodatkowe wentylatory by sie przydały.

Pzdr Jurek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl