Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pytanie do p. Jerzego
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka-m@freesurf.ch
Data: czwartek, 24 lutego 2005 19:58:25
Panie Jerzy , witam serdecznie.
Pozostalych milosnikow storczykow....rowniez!
Czytalam przed chwila opis w jaki sposob uprawia Pan swoja przymocowana do kory - Renanthere. Pisze Pan, ze roslina jest podlewana w lecie codziennie a zima co drugi dzien. Moje pytanie dotyczy sposobu podlewania. Czy jest to zraszanie czy moze moczenie calej rosliny przez kilka minut w wodzie z nawozem? A moze jeszcze inaczej...?
Jesli to nie klopot, to prosze w wolnej chwili mnie oswiecic....
Uklony - Agnieszka

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: czwartek, 24 lutego 2005 20:19:55
Witam,

Wszystkie moje wiszące rośliny są zraszane (czy może raczej intensywnie oblewane) wodą z dużego spryskiwacza. Przy tej liczbie roślin nie mam alternatywy, bo zdejmowanie każdej rośliny i moczenie jej, a potem wieszanie z powrotem zajęłoby mi pewnie ze dwa dni w tygodniu. A jak wtedy rozwiązać podlewanie CODZIENNE???

Poza tym unikam w ten sposób przypadkowego obłamywania korzeni itd.

Większość znanych mi storczykarzy z większymi kolekcjami spryskuje rośliny na miejscu. A już na pewno żaden producent nie bawi się w zdejmowanie i wieszanie przy podlewaniu - załatwia to deszczownia albo pracownik z wężem ogrodowym

Jerzy

Data: czwartek, 24 lutego 2005 20:53:19
Zapytalam bo posiadam Renanthere w swojej kolekcji i....chyba jestem ciekawska..... .
Uprawiam ja w bardzo podziurkowanej doniczce ( nie potrafie zamiescic zdjecia ), w mini szklarence gdzie wilgotnosc w dzien siega 70/80% a noca spada do 40%. Temper. dnia to 32 stponie C - noc 20 st.C.
Szklarenka jest doswietlana od 6 rano-20.30 specjalnymi lampami dla roslin, choc musze przyznac,ze dla storczykow sa zbyt slabe. Zaczelam od kilku dni (bo slonce intensywnie swieci)wyciagac rosline ze szklarenki i wieszac ja w oknie ,by miala bezposrednie naslonecznienie...ale moze zle robie.....
Agnieszka

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: czwartek, 24 lutego 2005 21:19:00
Witaj Aga
Na to pytanie (ostatnie) chyba nikt nie odpowie. Nikt tak naprawdę nie zna klimatu Twojego mieszkania oprócz Ciebie samej. I Ty sama musisz zdecydować czy robisz dobrze czy źle obserwując roślinę. Wierzę w Ciebie, roślinki masz bardzo ładne co można zobaczyć na Twoich zamieszczanych zdjęciach, masz wyczucie do ich pielęgnacji i wypadałoby byś też troszkę w siebie uwierzyła .
pozdrawiam
beata

Data: czwartek, 24 lutego 2005 21:29:05
oj,Bibi....jestes kochana!
Dzieki
Agnieszka
P.S. Nie chcialam Ci zawracac glowy.....hi,hi,hi.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl