Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Gdzie kupić storczyki we Wrocławiu
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Daria Dziąbek
E-mail: dariade@o2.pl
Data: piątek, 28 stycznia 2005 00:17:36
Proszę o radę osoby, które znają wrocławską giełdę kwiatową na Karmelkowej...
Czy warto wybrać się tam na zakupy i jeżeli tak - to czy jest jakiś wypróbowany sprzedawca? A może lepiej w OBI?
Przyznaję, że nie będę tam szukać niezwykłości (chociaż storczyki same w sobie są niezwykłe).Jak na razie poszukuję gatunku który da sobie radę z początkującym hodowcą. Swoją przygodę ze storczykami postanowiłam rozpocząć po raz drugi i mam nadzieję, że przy odrobinie szczęścia i zdecydowanie większej wiedzy (na razie teoretycznej) w końcu mi się uda. Kilka lat temu po kilku "bezkwiatowych" sezonach wysłałam na wiecznie kwitnące łąki Phalenopsisa ( wstyd się przyznać) i Cambrię. To był zły początek więc teraz może być tylko lepiej .
dziękuję za ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: piątek, 28 stycznia 2005 06:32:33
Na giełdzie nie byłem już dawno temu, mimo tego że mam do niej "rzut beretem" a to z kilku względów.
1. Gdy ostatnio tam byłem wybór roślin był niewielki,
2. Trzeba wstać o bardzo wczesnej porze, by zastać sprzedawców... o godz 7:00 nie ma tam w zasadzie już czego czukać.
Zatem najlepiej chyba w OBI, choć wybór tam nie jest oszałamiający niestety. Tylko raz zdarzyło się, że mieli kilka ciekawszych roślin na korze.

Osobiście jednak polecam zakupy w orchidsklepiku lub orchidarium - dużo większy wybór a rośliny często tańsze niż w Obi czy kwiaciarniach...

W.

Autor: gr
E-mail: GrzegorzRadka@interia.pl
Data: piątek, 28 stycznia 2005 10:45:00
Obi we Wrocławiu jest rzeczywiście kiepsko zaopatrzony. Na giełdzie nawet wcześniej niż 7 też nie ma imponującego wyboru. A jeśli nawet jest coś ciekawego, to rośliny były źle traktowane i padają. Osobiście polecam robienie zakupów w Niemczech (dla posiadaczy samochodu) np Bautzen lub kilka innych miejsc znalezionych np tu: www.orchideenforum.de/bezugsquellen_de.htm. Niektóre z nich prowadzą sprzedaż wysyłkową.

Autor: Grzegorz
E-mail: grzewoj3@poczta.onet.pl
Data: sobota, 5 lutego 2005 00:46:57
Witam
Practicer na Krzywoustego lub na Bielanach nowa dostawa a nie których ceny bardzo ale to bardzo przystępne np: 28 zł

Data: sobota, 5 lutego 2005 07:10:16
Practicer jestna Bielanach ?? W którym miejscu ??? Czyżby mnie coś ominęło ??

W.

Autor: Andrzej Lepka
E-mail: alsheri@wp.pl
Data: sobota, 5 lutego 2005 10:05:19
Zdaje mi się że jest on koło "fabryki czekolady" a przynajmniej w tamtą strone (no chyba że się mylę...)

Data: sobota, 5 lutego 2005 10:43:47
eee...chyba nie... tam jest Castorama...
Koło Ikea jest OBI a koło Auchan jest Leroi Merlin....
zatem nie mam koncepcji, gdzie miałby być ten Practicer - no ale ostatnio sporo się tam pozmieniało....

W.

Data: sobota, 5 lutego 2005 18:04:37
przepraszam za pomyłke Castorama a nie Practicer

Data: sobota, 5 lutego 2005 18:06:29
dzisiaj jeszcze raz tam byłem to znaczy w Castorama i oferta jest aktualna

Data: niedziela, 6 lutego 2005 03:11:51
nie ma za co przepraszać... w tych okolicach krajobraz zmienia się na tyle szybko, że trzeba czujnym być aby nadążać ...

W.

Autor: Daria
E-mail:  
Data: wtorek, 8 lutego 2005 10:58:00
Dziękuję wszystkim za wiadomości...
Trochę się przeraziłam, że rozpętałam dyskusję o "zagospodarowaniu przestrzennym" Bielan i w pewnym momencie myślałam, że najlepiej zapytać burmistrza Kobierzyc co tam ma...
Na razie zakupiłam Zygopetalum. Egzemplarz chyba najlepiej wyglądający z dostępnych w OBI ale nie wiem czy ten świetny wygląd nie jest spowodowany wcześniejszym przenawożeniem (czarne plamki na liściach - zazwyczaj są po jednej stronie liścia i nie przenikają na drugą stronę blaszki liściowej).
Ta największa z plam prawopodobnie powstała w czasie transportu bo liść w tym miejscu dotykał kwiatu i może zbierała się w tym miejscu woda.
Załączam zdjęcie liścia i proszę o opinię doświadczonych Kolegów i Koleżanki.
Z innych dolegliwości mojego nowego nabytku - pseudobulwy zaczynają się marszczyć (podlałam go dopiero po tygodniu od zakupu - z różnych powodów), ale staram się zapwnić większą wilgotność.
Serdecznie pozdrawiam

Autor: Agnieszka z Wrocławia
E-mail: agaitosiek@poczta.onet.pl
Data: środa, 9 lutego 2005 10:26:20
W Castoramie rzeczywiście są falki w tej cenie a ja na dodatek wypatrzyłam w Auchan cebule Bletilli Striata ( chyba dobrze napisałam) po 8,99zł BARDZO ŁADNIUŚKIE!!!

Autor: Anna Bronikowska
E-mail:  
Data: środa, 9 lutego 2005 11:56:43
Kurcze... chyba zacznę żałować, że nie mieszkam w Krakowie bo u nas nie ma marketu Auchan

Autor: Dorota
E-mail: dotakam@poczta.onet.pl
Data: środa, 23 lutego 2005 13:06:42
kłącza Bletilli Striata kupowałam przez dwa lata w "Kwiatonie". Sklep mieści się przy Kosmonautów, a drugi na Krakowskiej (w pobliżu Praktikera). Nie mogę sobie przypomnieć czy kosztowały 2,50 zł czy też 5 zł, ale na pewno nie więcej.

Autor: Andrzej Lepka
E-mail: alsheri@vp.pl
Data: środa, 23 lutego 2005 15:28:07
Witam, teraz kosztują 2,30zł (albo coś koło tego?)

Andrzej

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl