Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Prosze o rade i oględziny!!!!
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: amelia691
E-mail: amelia691@wp.pl
Data: niedziela, 3 stycznia 2010 10:32:42
witam serdecznie

od listopada poraz pierwszy mam u siebie w domku 5 storczyków...jestem amatorką ich uprawy i opieram swoją wiedze tylko na tym co przeczytam w necie...
Trzy storczyki do dnia dzisiejszego kwitną pieknie.. zrzucaja kwiatki i wypuszczaja cały czas nowe pąki
natomiast dwa pozostałe mają sie nieco gorzej...
jeden niedawno zrzucił naraz wszystkie kwiatki, obejrzałam korzenie, powycinałam co mi sie nie podobało i spowrotem wlożyłam do tej samej ziemi dosypując trochu wegla drzewnego i kremazytu.. dzisiaj zauwazyłam kilka malutkich lepiących kropelek na liściach...ale niewiele...narazie bede go obserwowac
natomiast drugi, również nagle zrzucił kwiatki(może przekwitał) nie wiem.. oczywiscie obejrzałam korzenie, powycinałam suche i te które mi sie nie podobały i wsadziłam do zupełnie nowego podłoża i tak oto teraz wyglada!!!!! czy on jest w fatalnym stanie?????

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: niedziela, 3 stycznia 2010 11:02:17
Witam

W jaką ziemię Pani wsadziła storczyka? Na zdjęciu wygląda na jakieś miałkie podłoże, które nie nadaje się do sadzenia storczyków.
Agnieszka

Data: niedziela, 3 stycznia 2010 11:44:05
podłoże w które wsadziłam storczyka to włokno kokosowe mocno oczyszczone(sprzedawca upieral sie że nadaje sie jak najbardzij do storczyków), pomieszane z kremazytem, weglem drzewnym...

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: niedziela, 3 stycznia 2010 12:24:00
Moim zdaniem zaiwiniło tu podłoze....ma strukturę ( to rozdrobnione włókno kokosowe) jak zwykła ziemia do kwiatów!

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 3 stycznia 2010 13:45:35
Witam,

Ja tu żadnej tragedii nie widzę. Roślina ładna, zdrowa, liście z turgorem. Nie wiem jak duża jest bryła korzeniowa ale jestem pewna że roślina świetnie da sobie radę. Bordowe liście to również całkiem normalna rzecz u roślin o ciemnych kwiatach, plamy od spodu to pewnie zanik barwnika spowodowany mniejszą ilością światła. Krople spadzi również są naturalne ale trzeba obserwować czy nie przyciągają szkodników. Podłoże rzeczywiście niezbyt fortunne, najlepsza byłaby kora.

pozdrawiam
Sandra

Data: sobota, 23 stycznia 2010 11:59:53
Witam,
zrobiłam 2 tygodnie temu, ponowne ogledziny mojego storczyka... niestety wszystko powycinałam, bo korzenie były nadgnite i żółte..
Postąpiłam z nim tak jak w lekcji pogladowej, wsadziłam do kermazytu, wlałam do doniczki wody i na dzien dzisiejszy, storczyk ma bardzo wiotkie liście, jest oklapniety.. podobnie stało sie z drugim storczykiem, z którym postapiłam podobnie. Nie wiem co teraz, czy czekac? czy przenieść w bardziej nasłonecznione miejsce? temperatura i wilgotnośc jest chyba ok, bo pozostałe moje trzy storczyki puszczają nowe paki i pieknie kwitną

Autor: Michał
E-mail: misiek422@onet.eu
Data: sobota, 23 stycznia 2010 12:41:33
Skoro pani wycięła wszystkie korzenie, to normalne, że rośliny są "oklapnięte". Trzeba było zostawić te, które były zdrowe, na pewno nie wszystkie zgniły. Proszę nie wystawiać roślin na słońce, to jeszcze bardziej pogorszy sprawę. Trzeba cierpliwie czekać i zostawić storczyki w spokoju. Pozdrawiam

Data: sobota, 23 stycznia 2010 13:01:04
dziekuje
Tak to jest jak się jest amatorką ich uprawy

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl