Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Zdjęcia kwitnących storczyków z Boliwii i Peru
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: wiktor
E-mail:  
Data: wtorek, 29 grudnia 2009 21:05:29

Czy ktoś z Was wie co to za storczyk?

Nazwy tego zielonego niestety też nie znam

To pięknie kwitnące epidendrum nie pachniało

Zygopetalum rosło w naturze w gruncie zapach przy upale i dużej wilgotności niesamowity.Hybrydy sklepowe nijak nie mają się do tych naturalnych

To sobralie właśnie rozpoczynały kwitnienie.Dla mnie radość z ujrzenia ich w naturze była podwójna.Przed dwoma laty zamieściłem na forum foto mojej własnej,kwitnącej rośliny,co wzbudziło uznanie forumowiczów,jako,że podobno to wyjątkowo trudna do zakwitania w niewoli roślina.

To całe poletko sobralii.Rosły w pełnym słońcu,na stoku,no i oczywiście w gruncie

To moje ulubienice naskalne laelie,niestety nie kwitły w czasie mojego pobytu.Rosły sobie na otwartej przestrzeni,palone dosłownie przez słońce,na ogromnym granitowym głazie.

Odontoglossum ale jakie?

Tej rośliny niestety nie znam ?

Masdevalia w towarzystwie epidendrum,chyba epidendrum.Rosły w dużym cieniu i było tam chłodno i piekielnie mokro.

Biała Lycaste.Postaram się pokazać jeszcze inne zdjęcia.Niestety tempo w jakim szliśmy i jechaliśmy przez dżunglę było takie szybkie,że jakość zdjęc dobrze to ukazuje.Pozdrawiam Wiktor.

Autor: Czarek
E-mail: avecezar17@op.pl
Data: środa, 30 grudnia 2009 14:34:08
To nie sprawiedliwe Ja też chcę do Peru... Czekam, jak i zapewne inni na kolejne zdjęcia

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: środa, 30 grudnia 2009 17:46:31
Czekamy, czekamy. A ja sobie marzę jak chodzę po zygtopetalowych łąkach. Mam Zygopetalum mackayi i rzeczywiście hybryda Z. ,,Louisendorf,, nie umywa się do gatunku botanicznego, a tam są caaaałe łąki!!!!!!!!!!! Jaki piękny jest świat. Marta

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 30 grudnia 2009 20:26:16
super, nie ma jak natura ;-) Mam nadzieję, że kiedyś również i mi si uda wybrać gdzieś na 'polowanie' z aparatem .

E-mail:  
Data: środa, 30 grudnia 2009 23:02:08
Załączam kolejne fotografie.Jeżeli ktoś z Was zna rośliny pokazane na foto opiszcie proszę.

Natej fotografii powinno być widać białe sobralie

Na tym zbliżeniu widać trochę owych białych sobralii

Tutaj kępa kwitnących heliconii

Tutaj widać ogrom Andów.Foto zrobiłem z okna świątyni słońca w Nachu Picchu.Storczyków jest tam mnóstwo.

Lycaste.

Andy spowite mgłą,wilgotność 100%,światło silne,zdjęcie na wysokości 3000 m nmp.

Nasi ulubieńcy rosną nawet w szczelinach murów.Mają więc sucho ale zalewa je woda z opadów.

To cudo wypatrzłem w gąszczu innych roślin.Nie mogłem niestety podejść bliżej,rosło toto na stromym wzniesieniu więc nie można było podejść.

Odontoglossum było ogromne ale również oddalone zbyt,żeby można je było lepiej sfotografować.Nie miałem statywu.Na tych wysokościach tlenu w powietrzu było tak mało,że bagaż ograniczaliśmy do minimum.

To cudo jak się nazywa?

Kolejne odontoglossum.

Konary drzew widziane z dołu oblepione niesamowitą ilością epifitów.

Paprocie w ilościach i gatunkach przyprawiających o zawróty głowy.

Na tym drzewie rozgościły się bromelie to te czerwone.

Kolejna zagadka.

Kolonia tilandsii,jedna nawet z kwiatem.

Lycaste? Piotr Markiewicz chyba rozpozna!

Całe poletko chyba epidendrum,zapach był niesamowity.

Kolejne epidendrum.Zdjęcie zrobiłem tak żeby pokazać sąsiedztwo.Roślina zwisała dosłownie z góry,była ogromna,kwiatostan około 40 cm długości.

Kolejna grupa chyba epidendrum,niestety jeszcze bez kwiatów.

Widok na wodospad,których jest tam mnóstwo,jeden piękniejszy od drugiego.

Tej rośliny również nie znam pamiętam natomiast jej zapach,piękny.Nioe została zerwana przeze mnie co może sugerować to zdjęcie.

Kolejny widok na dżunglę,na dole drzewiaste paprocie,niektóre wysokie jak drzewa.

Widok na stolicę Boliwii La Paz w drodze na Chatalajcamę wysokość około 4800 m npm.Tam nawet papierosy nie chciały się palić tak mało było tlenu w powietrzu.

A to ja w towarzystwie miejscowych orchidei w Puno nad jeziorem Tiki Taka w Peru.

E-mail:  
Data: czwartek, 31 grudnia 2009 00:59:40
Pewnie by trzeba było pytać tych co byli w Peru, bo jednak nie za wiele widać tutaj…

Pierwsza to pewnie Sobralia, całkiem możliwe że Sobralia boliviensis

Drugie może? Epidendrum

Trzecie chyba przypomina Epidendrum syringothyrsus

Czerwone to tez jakieś mokre Epidendrum??

Hm fajna czerwona Masdevallia, daje sobie z 5% szans że może Masdevallia amabilis?

A białe Lycaste to może jednak Ida jakaś??

Hehe i nie Nachu tylko Machu Picchu ;-) nazwa nie łatwa jedno Bulbophyllum się nazywa machupicchuensis - ale cholera mi zdechła…
Te pomarańczówki na zbliżeniu też mi się bardzo podobają, ale kto wie co to?

No chyba ta pod koniec Lycaste to jednak macrophylla

ok, starczy tych zgadywanek...

pozdrawiam

E-mail:  
Data: czwartek, 31 grudnia 2009 07:26:50
Lapsus! miało być Machu Picchu.Dziękuję Piotrze,zdjęcia wykonywałem w b.dużej rozdzielczości,na forum wchodzą tylko poniżej 80 KB,stąd takie pomniejszenie.Pozdrawiam Wiktor.

Autor: Emilia Zygan
E-mail:  
Data: czwartek, 31 grudnia 2009 11:46:27
Wycieczka-rewelacja! Raj dla wszystkich storczykomaniaków. Tylko pozazdrościć.

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: niedziela, 17 stycznia 2010 19:53:51
Swietne zdjecia!!! To musiala byc wspaniala wyprawa dla ciala i ducha!!
Moja pomoc:
Zdjecie nr 3 "rozowe niepachnace Epidendrum" to Epidendrum capricornu
Zdjecie "pachnacego cudnie Epidendrum" ktore nie zostalo zerwane to - Epidendrum elegantissimum

JEstem zachwycona tym mokrym czerwonym epidendrum jak rowniez tym pomaranczowym cudem!!
Pozdrowienia

E-mail:  
Data: poniedziałek, 18 stycznia 2010 00:36:01
Kamila capricornu ma tez dużo ale nie az tyle i nie tworzy takich 'kul' kwiatów! choc tez wystepuje w Peru, ale nie w Boliwii ;-)

Epidendrum elegantissimum to ekwador, wiec niby bardzo podobne ale pewnie tez to nie to

Pozdrawiam

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: poniedziałek, 18 stycznia 2010 23:04:33
Eh, to ja tu nic nie pomoglam
A moze to drugie to fimbriatum?

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl