Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Zdjęcia kwitnących storczyków z Boliwii i Peru
Autor: wiktor
E-mail:  
Data: środa, 30 grudnia 2009 23:02:08
Załączam kolejne fotografie.Jeżeli ktoś z Was zna rośliny pokazane na foto opiszcie proszę.

Natej fotografii powinno być widać białe sobralie

Na tym zbliżeniu widać trochę owych białych sobralii

Tutaj kępa kwitnących heliconii

Tutaj widać ogrom Andów.Foto zrobiłem z okna świątyni słońca w Nachu Picchu.Storczyków jest tam mnóstwo.

Lycaste.

Andy spowite mgłą,wilgotność 100%,światło silne,zdjęcie na wysokości 3000 m nmp.

Nasi ulubieńcy rosną nawet w szczelinach murów.Mają więc sucho ale zalewa je woda z opadów.

To cudo wypatrzłem w gąszczu innych roślin.Nie mogłem niestety podejść bliżej,rosło toto na stromym wzniesieniu więc nie można było podejść.

Odontoglossum było ogromne ale również oddalone zbyt,żeby można je było lepiej sfotografować.Nie miałem statywu.Na tych wysokościach tlenu w powietrzu było tak mało,że bagaż ograniczaliśmy do minimum.

To cudo jak się nazywa?

Kolejne odontoglossum.

Konary drzew widziane z dołu oblepione niesamowitą ilością epifitów.

Paprocie w ilościach i gatunkach przyprawiających o zawróty głowy.

Na tym drzewie rozgościły się bromelie to te czerwone.

Kolejna zagadka.

Kolonia tilandsii,jedna nawet z kwiatem.

Lycaste? Piotr Markiewicz chyba rozpozna!

Całe poletko chyba epidendrum,zapach był niesamowity.

Kolejne epidendrum.Zdjęcie zrobiłem tak żeby pokazać sąsiedztwo.Roślina zwisała dosłownie z góry,była ogromna,kwiatostan około 40 cm długości.

Kolejna grupa chyba epidendrum,niestety jeszcze bez kwiatów.

Widok na wodospad,których jest tam mnóstwo,jeden piękniejszy od drugiego.

Tej rośliny również nie znam pamiętam natomiast jej zapach,piękny.Nioe została zerwana przeze mnie co może sugerować to zdjęcie.

Kolejny widok na dżunglę,na dole drzewiaste paprocie,niektóre wysokie jak drzewa.

Widok na stolicę Boliwii La Paz w drodze na Chatalajcamę wysokość około 4800 m npm.Tam nawet papierosy nie chciały się palić tak mało było tlenu w powietrzu.

A to ja w towarzystwie miejscowych orchidei w Puno nad jeziorem Tiki Taka w Peru.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl