Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Datury i storczyki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mlaczek
E-mail:  
Data: wtorek, 28 kwietnia 2009 14:51:52
Mam pytanie odnośnie wystawienia datur i storczyków na dwór. Ponieważ jest ciepło myślę czy ich już nie dać na świeże powietrze. Jak myślicie? Jestem z śląska dokładnie Jaworzno.

Autor: Ania Łotowska
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: wtorek, 28 kwietnia 2009 15:25:21
U mnie na balkonie mieszka od tygodnia Cymbidium Z innymi jeszcze nie próbowałam, ale temu jednemu nic się nie dzieje
A na daturach się nie znam.... :/

Autor: Krzysztof
E-mail:  
Data: wtorek, 28 kwietnia 2009 15:57:41
Osobiście doradzam wystawianie roślin po "ogrodnikach" i "zimnej Zośce" oczywiście po uprzednim ich hartowaniu. W słoneczne dni nie należy zapominać o cieniowaniu roślin.

Autor: mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: wtorek, 28 kwietnia 2009 20:58:25
Moje stoja na balkonie od tygodnia i jak narazie sa "zadowolone"{.W razie przymrozkow zabiore do pokoju.

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@aqua.com.pl
Data: środa, 29 kwietnia 2009 10:35:04
Datury wytrzymuję lekkie przymrozki do ok. -3 stopni Celsjusza, więc ja je już wystawiłem do ogrodu ze 2 tygodnie temu, natomiast ze storczykami jest różnie i tu warto sięgnąć do arkuszy uprawowych gdzie p. Grażynka Siemińska precyzyjnie opisuje min. temp. jakie notowane są u poszczególnych gatunków orchidei. Przekroczenie tej temperatury w dół to najczęściej utrata rośliny więc zalecam selektywne i ostrożne podejście.

E-mail:  
Data: środa, 29 kwietnia 2009 14:57:43
A czy można już datury wkopać do ziemi??

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@aqua.com.pl
Data: czwartek, 30 kwietnia 2009 12:56:35
Myślę, że w Polsce południowej na pewno tak.

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: JAeuterpe@interia.eu
Data: wtorek, 5 maja 2009 22:08:02
Witam.
U mnie stały na dworze wszystkie,jednak po ostatniej nocy Zygopetalum mackaii,które jest chłodnolubne dostało plam na najmłodszym przyroście.Co ciekawe-ciepłolubne Phalaenopsisy i Paphiopedila znoszą to rewelacyjnie,ale są zahartowane.Nawet pąk kwiatowy rośnie szybciej.Cattleye rosną na dworze również o wiele szybciej.
Mieszkam na Roztoczu,gdzie dnie są gorące,ale noce,niestety zimne.
Podczas lata wynoszę wszystkie na zewnątrz.Jak najwcześniej a zabieram jak najpóźniej.Bywało,że spędziły noc w temp.4 st.bez uszczerbku na zdrowiu,nie mam żadnych robali.
Tę metodę wprowadziłam przyzwyczajając ciepłolubne stopniowo.
Pozdrawiam serdecznie.

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: wtorek, 5 maja 2009 22:55:31
Pani Elżbieto czy ja dobrze zrozumiałam, że wynosi Pani ciepłolubne phalaenopsisy na dwór i stoją tam nawet jak bywa tylko ze 4 stopnie ciepła, bez większej dla nich szkody?

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: JAeuterpe@interia.eu
Data: piątek, 8 maja 2009 21:22:41
Witam.
Właśnie tak jest.Starałam się tego nie robić.Od pana Jerzego wiem,że ciepłolubne znoszą 5 st.latem nocą na dworze.Właśnie to mnie uspokoiło.Gdy zaczynałam ze storczykami,to biegałam jak głupia wnosząc je do domu,gdy temp.spadała do 12 st.Potem widziałam,że nic się nie dzieje.Turgor się poprawia,puszczają pędy kwiatowe itd.
Niebezpieczeństwem mogą być długotrwałe chłody i zimne deszcze,gdy storczyki mają mokro.Na tych bardziej wrażliwych pojawiają się kropki,plamki.Ale ja swoje trzymam pod daszkami.U nas właśnie w nocy lubią padać zimne deszcze,więc wolę podlać je sama.
Tak je sobie wychowałam.Zawsze znajdzie się jakaś czarna owca z humorami,nie tylko na dworze,ale to tam storczyki właśnie odzyskują siły.
Pozdrawiam

Data: piątek, 8 maja 2009 21:54:05
...a czarną owcę zawsze można trochę zastraszyć i zmusić do przystosowania się do warunków
Pozdrawiam

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: sobota, 9 maja 2009 08:01:01
To naprawdę ciekawy eksperyment - do tego jak Pani pisze udany.
Ja swoje wyniosłam już w kwietniu do cieplarki ale niestety po dwóch tygodniach wróciły bo było jednak jeszcze za zimno. Zostało tam tylko cymbidium i coelogyne. Teraz stwierdziłam, że wystawie je już po "ogrodnikach" bo latanie z 30 egzemplarzami mi jakoś nie podchodzi.

E-mail:  
Data: sobota, 9 maja 2009 15:47:32
Ja mam zamiar wystawić storczyki na dwór po 15 maja. Mam w ogrodzie domek i chce je ustawić pod dachem. Jest tam dosyć jasno ale niegdy nie pada bezpośrednio słońce. Mam Cymbidium, Cattleye, Oncidium, Ascocende, Dendrobium nobile, jakąś Cambrię, bo Falenopsisów nie wystawiam. Prosze o komentarz czy to dobry pomysł. Storczyki uprawiam od 2 lat i jeszcze nie były na dworze.

Autor: kamill
E-mail:  
Data: sobota, 9 maja 2009 16:22:11
datur nie posiadam a storczyki nosze codzien na dwor i na noc zabieram bo za zimno jeszcze.

Data: sobota, 9 maja 2009 18:22:58
Kamil- gratuluję cierpliwości! Mnie by chyba "coś" trafiło jakbym je miała tak nosić... Moim jakoś nie zimno (a mieszkam na polskim biegunie- podlasie )
Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl