za oknami widać raczej wczesną wiosnę i teraz tylko trzeba bacznie obserwować nasze roślinki, bo nadchodzący luty i marzec to krytyczne miesiące. Czy nasze rośliny obudzą się po zimowym śnie?
Ale na pewno niektóre z nich kwitły i w styczniu .
A teraz cytat z Jerzego: "Jeśli ktoś nie wie, o co tu chodzi - już szósty rok gromadzimy informacje o puli oznaczonych, nazwanych roślin uprawianych przez amatorów i ich okresach kwitnienia. Wszystkie informacje są na bieżąco dodawane do istniejącej na witrynie Orchidarium.pl bazy danych kwitnienia "Co kwitnie w..." (http://www.orchidarium.pl/co_kwitnie/gatunki/index.php)."
20. Dendrochilum glumaceum - nie dość że 6 pędów kwiatowych, to wygrało styczniowy konkurs klubowy na najpiękniejszego storczyka
21. Scaphosepalum sp.
22. Ornithocephalus sp.
23. Pleurothallis schweinfurthii
24. Cycnoches barthiorum - tylko 2 kwiaty, ale to młoda roślina i jej pierwsze kwitnienie
Witajcie! Nie posiadam zadnych "znaczniejszych" gatunków same Phalaenopsisy, Dendrobium,Vandy i Cambrie ale mam nadzieję,ze moge je mimo wszystko pokazac?!
Coś podejrzane że tak mało kwiatów na tym Cycnoches barthiorum, ale męskie kwiaty są z tego co wiem zielone... Tak czy inaczej piękny kwiat
U mnie troche blado, Coelogyne co poniektóre w pączkach hibernują czekając na dłuższe dni, a taka lista:
1. Acronia allenii syn. Pleurothallis allenii
2. Encyclia cochleata ‘Octopus.sy’
3. Encyclia vittelina - I skończyła po chyba 3 miesięcznym kwitnieniu, a sam czubek się załamał więc może i jeszcze dłużej mogła…
4. Epidendrum pseudepidendrum alba
5. Paphiopedilum hybr
6. Paradisanthus micranthus - wciąż od 12go września i jeszcze czubkowe kwiaty się trzymają ;-)
7. Paphiopedilum hybr
8. Phalaenopsis hybr
9. Telipogon campoverdei
a u mnie zakwitnąć raczyły:
Dendrobium phalaenopsis na 3 pędach
Ludisia discolor
Phalaenopsis hybr
Burrageara Nelly Isler (jeden pęd kwitnie a kolejne dwa "idą" na innej psb) Łukasz
U mnie kwitły:
hybrydy Phalaenopsis
hybryda Zygopetalum
Paphiopedilum King Artur Aleksander
Masdevalia aquarius
Dendrobium Kingianum
Epidendrum Radicans
Epicattleya-nieoznaczona
Miltassia Degarmoara Skywalker Red Star
Z ciekawszych styczniowych kwitnień to jedynie "zakup" ze sklepiku p. Jerzego,
który po 1,5 roku raczył obdarzyć mnie swoim kwiatem
Niestety nie wygląda jak prezentowany na sklepikowym zdjęciu Vinicolor,
bardziej pasująca ( moim skromnym zdaniem) do wyglądu nazwa to:
paphiopedilum Macabre "Black Mask" x Memoria Robert Ward "Smooth Chocolate".
Nazwa trochę przydługa, ale może trafiłam ... jak sądzicie??
Jeszcze drugie zdjęcie, na wścieklicowym tle,
które lepiej prezentuje "włochatość"
poza tym kwitły: nieoznaczone hybrydy sabotków x 1,
falki x 3, oncidium x 1, dendrobium phal.x 1