Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  pęd kwiatowy i niepokojace plamy na aerangis rhodosticta
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Gosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: piątek, 26 września 2008 10:00:42
Jestem zdumiona i uradowana ponieważ zakupiony w czerwcu mój pierwszy, malutki aerangis rhodosticta chyba wypuszcza pęd kwiatowy.
Niestety przy okazji ku mojej rozpaczy zaobserwowałam u niego, że dwa najdłuższe liście pokryły się jakimiś paskudnymi plamami, które widoczne są tylko na ich spodniej stronie.
Proszę doradźcie jak go dalej pielęgnować żeby zakwitł i czym go opryskać - bo te plamy świadczą chyba o jakiejś chorobie

czyżby to był pęd kwiatowy?

paskudne plamy

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: piątek, 26 września 2008 11:21:03
To nie wygląda na żadną chorobę wirusową (oczywiście nie jestem ekspertem), bo plamki są punktowe, bez charakterystycznych koncentrycznych okręgów i wzorów. Wygląda to raczej na chorobę grzybową i środek grzybobójczy na pewno nie zaszkodzi.

A ten wyrostek to na pewno łodyga kwiatowa.

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: piątek, 26 września 2008 11:31:20
Pani Jerzy - bardzo dziękuję za szybką odpowiedź Opryskam go dzisiaj w takim razie ... tylko właśnie czym? Posiadam na obecną chwilę w domu Amistar i Biosept. Nic więcej nie zdążę kupić bo wyjeżdżam dzisiaj do Krakowa na weekend (wystawa obowiązkowa )a nie chcę czekać do poniedziałku.
Który z tych dwóch preparatów będzie skuteczniejszy?

Data: piątek, 26 września 2008 12:03:29
... zapomniałam dodać, że ewentualnie jeszcze mogę zrobić oprysk Biochikolem K-AL Z SUBSTRALA - gotowym rozcieńczonym

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@stiasny.com.pl
Data: piątek, 26 września 2008 12:08:38
Witam,
a czy tam przypadkiem nie ma przędziorków? Widać jakąś pajęczynkę na pierwszym zdjęciu. Może profilaktycznie opryskać Provado Plus?
Ja na grzyby stosuję Score - efekty są bardzo dobre, no i dodatkowo rośliny znacznie wzmacniają system korzeniowy. Różnica jest widoczna gołym okiem.

pozdrawiam,
Piotr

Data: piątek, 26 września 2008 12:38:00
Nie na 100% procent przędziorków nie ma bardzo dokładnie oglądam swoje roślinki. Na zdjęciu jest spore makro wzmocnione w photoshopie i może jakieś drobiny kurzu albo kocia sierść się gdzieś zaplatała i dało to złudzenie pajęczynki.
Dzisiaj muszę zastosować coś z tych środków które wymieniłam wcześniej, tylko nie mam pojecia co będzie z nich najlepsze?
Ale jak spotkam ten preparat o którym Pan pisze to sobie nabędę z przyjemnością.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl