Od stycznia posiadam białego falka miniaturkę. Dość szybko przekwitł, później nic się z nim nie działo... W te lato wystawiłam go troszkę z innymi na dwór i niestety choć stał w cieniu trochę go przypiekło słońce. Po tych wakacjach na dworze, wypuścił z dołu liścia, który niestety zmarniał i usechł Martwiło mnie to co się z tym liściem stało i zobaczyłam jego podłoże... niestety było złe, jakieś nitki przy korzeniach chyba to był mech, wszystko wyrzuciłam, dałam nowe zaufane podłoże No i coś się wydarzyło. Zaczął znów rosnąć dolny "liść"? Właściwie nie wiem czy to jest liść czy keik, wychodzi ze stożka, korzeni tj. i wyrasta w górę... nie ma korzonków tak jak keik mieć powinien, ale już porządnie od tego czasu co go zauważyłam urósł... Ktoś może wie czy to keik czy liść? I jak mam się z nim obchodzić? Dostrzegłam że temu falkowi troszkę duży liść zmarniał więc go do wody wstawiłam...
Witam! Też mam takiego falka ale fioletowego.Dostałam go jakieś dwa tygodnie temu...niestety po tygodniu już opadły kwiaty...została zielona łodyga,która nawet nie chce uschnąc bym mogła ja obciąc....narazie stoi w miejscu....Nie wie ktoś jak taka odmiana się nazywa?? Bo nie miałam etykiety... Pozdrawiam!
Bardzo możliwe,że pojawiło się keiki,jak ja to określam typu "bliźniaka sjamskiego",co znaczy,że nowa roślinka nie wyrasta z oczka łodygi,lecz z dołu rozety liściowej.Wygląda to tak,jakby były dwie rośliny w jednej.U mojej babci falki wytwarzają ciagle keiki tego typu.Ciągle się zastanaiwam jak je oddzielic. To juz dla mnie wyższa szkoła.
Witam ponownie. Basal keik zaczyna wypuszczać pierwszy korzeń, ale martwię się o jego mamę ten liść na dole jej jest już cały żółty, a jeden z góry zaczyna żółknąć co mam robić? nawóz? młody mamę osłabił i to bardzo odciąć? nie iwem nawet czy zdąży wykształcić korzeń pomocy!