Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Falek miniaturka, co to jest?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Adela Andrzejak
E-mail: adela17_94@o2.pl
Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 16:56:21
Od stycznia posiadam białego falka miniaturkę. Dość szybko przekwitł, później nic się z nim nie działo... W te lato wystawiłam go troszkę z innymi na dwór i niestety choć stał w cieniu trochę go przypiekło słońce. Po tych wakacjach na dworze, wypuścił z dołu liścia, który niestety zmarniał i usechł Martwiło mnie to co się z tym liściem stało i zobaczyłam jego podłoże... niestety było złe, jakieś nitki przy korzeniach chyba to był mech, wszystko wyrzuciłam, dałam nowe zaufane podłoże No i coś się wydarzyło. Zaczął znów rosnąć dolny "liść"? Właściwie nie wiem czy to jest liść czy keik, wychodzi ze stożka, korzeni tj. i wyrasta w górę... nie ma korzonków tak jak keik mieć powinien, ale już porządnie od tego czasu co go zauważyłam urósł... Ktoś może wie czy to keik czy liść? I jak mam się z nim obchodzić? Dostrzegłam że temu falkowi troszkę duży liść zmarniał więc go do wody wstawiłam...

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 17:38:42
Witam! Też mam takiego falka ale fioletowego.Dostałam go jakieś dwa tygodnie temu...niestety po tygodniu już opadły kwiaty...została zielona łodyga,która nawet nie chce uschnąc bym mogła ja obciąc....narazie stoi w miejscu....Nie wie ktoś jak taka odmiana się nazywa?? Bo nie miałam etykiety... Pozdrawiam!

Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 17:48:53
ja też nie miałam etykiety, ale proszę kogoś o odpowiedź na moje pytanie...

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 17:52:15
Niestety nie pomoge bo sama nie wiem co mam zrobić...Pozdrowienia ;>

Autor: Kuba
E-mail: jakel1@wp.pl
Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 18:22:57
Bardzo możliwe,że pojawiło się keiki,jak ja to określam typu "bliźniaka sjamskiego",co znaczy,że nowa roślinka nie wyrasta z oczka łodygi,lecz z dołu rozety liściowej.Wygląda to tak,jakby były dwie rośliny w jednej.U mojej babci falki wytwarzają ciagle keiki tego typu.Ciągle się zastanaiwam jak je oddzielic. To juz dla mnie wyższa szkoła.

Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 18:44:20
Kobo ja też się zaczynam zastanawiać może pan Jerzy coś na ten temat wie

Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 18:44:47
miało być Kubo

Autor: pepe
E-mail:  
Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 19:10:03
To tzw. basal keiki - tym hasłem można "wygooglać" informacje.

Data: sobota, 6 września 2008 01:03:08
Witam ponownie. Basal keik zaczyna wypuszczać pierwszy korzeń, ale martwię się o jego mamę ten liść na dole jej jest już cały żółty, a jeden z góry zaczyna żółknąć co mam robić? nawóz? młody mamę osłabił i to bardzo odciąć? nie iwem nawet czy zdąży wykształcić korzeń pomocy!

Data: sobota, 6 września 2008 19:48:58
Bardzo pilne! liść zaczyna coraz bardziej żółknąć!!! jeśli te dwa liście odpadną zostanie tylko 1 !!!!!!!!!!!!!!!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl