|
Autor: |
Adela Andrzejak |
|
E-mail: |
adela17_94@o2.pl |
|
Data: |
niedziela, 24 sierpnia 2008 19:04:38 |
Witam. Ja od dwóch miesięcy posiadam orchidarium 85cm - wysokość, 1m - szerokość, 40cm głębokość, a że posiadam same falki i tylko jednego sabotka w środku mieszczę 10 storczyków. Uważam że 130cm wysokości to troszkę a dużo, światło nie będzie docierać do dna orchidarium. Ja mam założone dwie zwykłe świetlówki (60cm) ze zwykłego sklepu elektrycznego. Umieszczone są także dwa wiatraczki komputerowe i wywiercone po 3 z obu stron orchidarium 13mm otwory. Jakbym zrobiła jeszcze jakąś półkę i to wszystko zagospodarowała, to pewnie znalazło by się jeszcze wiele miejsca. W orchi stoją storczyki przekwitnięte, tylko jeden falek ma jeszcze trzy kwiaty. Polecam zakupić nawilżacz powietrza do orchi - nie będzie musiała pani tak często spryskiwać storczyki wodą. Od niedawna mam także kupiony wodospad podświetlany oraz specjale urządzenie które pokazuje ile jest w orchi temperatury oraz wilgotności. Choć, może nie jest to najlepsze orchidarium i tak bardzo nie przestrzegam tego, by storczyki były po 14 godzin naświetlane, to już widzę efekty Mój falek - ciapek wytwarza nową łodygę Już ma prawie 3 cm Może wykona pani orchidarium dłuższe, a niższe?
Moje orchidarium jest zbudowane z płyty wiórowej (12mm) więc gdy wyleje mi się woda do niego, to płyta tego nie przepuści Z przodu mam szybę - pleksi przesuwaną. Pozdrawiam. Jeśli będzie miała pani jeszcze jakieś pytania proszę pisać |
|
|