|
Temat: |
Re: projekt orchidarium |
|
Autor: |
Gosia |
|
E-mail: |
veroart@onet.eu |
|
Data: |
niedziela, 24 sierpnia 2008 20:16:07 |
To znaczy jeśli chodzi o system zraszania, wiatraki, otwory , szybę zabezpieczająca świetlówki i wilgotnościomierz z termometrem - mam to już rozpracowane i zakupione. Do zraszania będą zamontowane 4 dysze ze specjalną pompą (tym wszystkim zajął się mój maż. Najwięcej kłopotów przysparza jednak dobór wielkości i oświetlenia. Cały czas się zastanawiamy jak to rozgryźć najbardziej optymalnie. Posiadam już sporą ilość storczyków (Bulbophyllum, Aerangisa, 2 Leptotesy, 4 Paphiopedila, Zygopelatum i 5 Phalaenopsisów do tego 2 Colmanary, 1 Burrageara i 6 cattley - a niedługo przyjedzie kolejnych 5 sztuk od Pana Jerzego ))) i jeszcze mam zestaw tillandsii.
Wszystkie rośliny się jak na razie pięknie rozwijają i rosną, ale nie długo do domu wrócą te storczyki, które spędzają lato na dworze i też będą chciały mieć swoje miejsce i dobre warunki 
Na razie to wszystko albo jest na dworze w ogrodzie (cattleye) albo w specjalnych szklanych pojemnikach z keramzytem i mchem na parapecie.
W orchidarium planujemy zbudować pień epifityczny, dla tego nie może być zbyt niskie. I cały czas mam wątpliwości jakich świetlówek użyć i jak je rozmieścić?
to co zostało w domu wygląda mniej więcej tak jak na zdjęciach poniżej.

|
|
|
|
|