Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  BARDZO PROSZĘ O POMOC :( dodatkowe zdjęcia
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka_gal@wp.pl
Data: środa, 9 lipca 2008 10:28:45

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 9 lipca 2008 11:28:31
Te korzenie co wida wygládajá calkiem przyzwoicie.

Najprawdopodobniej o ile to roslina nie ze specjalistycznego zródla jest to jakas hybryda Masdevallia. Raczej nie lubi poludniowego slonca, a nejlepsze byloby tu polnocno - wchodnie okno, lubi wilgoc, wiele z nich nie lubi upalow - a raczej umiarkowane - chlodne warunki, no ale to nie regula, i nie zalewac teraz. Specjalista nie jestem w tym rodzaju ale choc tyle, reszte prosze poszukac.

Pozdrawiam

PM

Data: środa, 9 lipca 2008 11:49:31
Bardzo dziękuję Panie Piotrze.
W związku z tym, że korzenie wg Pana nie wyglądają aż tak źle, przesadzę go do mieszanki kora + czipsy kokosowe (na dole doniczki zostawię warstwę keramzytu), mam nadzieję, że to będzie mu bardziej służyć niż sam keramzyt. Dostosuję się do Pana sugestii (północno - wschodnie okno).
Jeszcze raz serdecznie Panu dziękuję.
Pozdrawiam,
Agnieszka

Data: środa, 9 lipca 2008 12:26:32
jednak nie daje mi spokoju jeszcze jedna rzecz.. wygląd liści śmiem ponownie prosić o Państwa pomoc..

Autor: Dana
E-mail: kanarska@interia.pl
Data: środa, 9 lipca 2008 17:12:32
Ja bym ją jeszcze prysnęła środkiem przeciwgrzybicznym. Czort wie od czego te plamy na liściach.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 10 lipca 2008 11:19:52
Plamy, zmarszczki na liściach i ich gubienie spowodowane są u Masdevalii zbyt wysokimi temperaturami. Roślina nie powinna wyrażnie przesychać pomiędzy jednym podlewaniem a drugim i musi stać w jak najchłodniejszym miejscu.

życzę sukcesu
Sandra

Data: czwartek, 10 lipca 2008 11:56:48
Przestawiłam ją na północny parapet, jednak on znajduje się w kuchni i niestety nie jest to najchłodniejsze miejsce w mieszkaniu. Pozostałe okna znajdują sie od strony południowej (pokoje) i tam klimaty są bardzo słoneczne, więc z dwojga złego... mam nadzieję, że klimat kuchenny jej nie dobije
Bardzo Paniom dziękuję za pomoc
Pozdrawiam,
Agnieszka

Autor: kasia
E-mail: ksiuncha@interia.pl
Data: piątek, 11 lipca 2008 10:59:27
niestety kuchnia nie jest odpowiednim miejscem dla storczyków, opary gazu są dla nich zabójcze. proponuje przenieść gdzieś do pokoju ale pozostawić np. na szafce obok okna w jasnym miejscu.

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: piątek, 11 lipca 2008 14:25:14
Wszystko zależy od rozmiarów takiej kuchni. Jeżeli jest to maleńka kuchenka, to owszem, może się nie nadawać.
U mnie w kuchni (rozmiaru 4x4m) o oknie na południe storczyki pięknie rosną i kwitną, ponieważ jest tam większa wilgotność(z gotujących się potraw czy wody w czajniku)niż w pozostałych pokojach.

Autor: Mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: piątek, 11 lipca 2008 18:56:41
Witam.Chciałam powiedzieć,że mam w kuchni na oknie 6 storczykow i mają sie nieżle.Nie moge wkleić fotki bo ma za duzy wymiar a nie potafie zminiejszyć.Mirka

Data: piątek, 11 lipca 2008 19:04:09

Ops...........udało się.Pozdrwiam.

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: piątek, 11 lipca 2008 20:11:05
...podpisuje sie przy wypowiedziach koleżanek! Wmojej małej kuchni tez swietnie rosną storczyki i maja sie bardzo dobrze..kwitną i wypuszczają nowe pędy kwiatowe przez caly rok.

Data: piątek, 11 lipca 2008 20:11:37
Widzę, że moja kuchnia wywołała małą dyskusję
Storczyk ze zdjęć nadal stoi na kuchennym, północnym parapecie. Jest to najmniej słoneczne miejsce. Przez kilka pierwszych dni stał na parapecie południowym, bardzo słonecznym, co spowodowało powstanie i bardzo szybkie powiększanie się plamek (zdjęcia). Pomysł Pani Kasi niestety nie sprawdzi się w moim przypadku, bo w tych słonecznych pokojach jest baaardzo ciepło - nawet z dala od okien, a przecież on nie lubi ciepełka (może w okresie jesienno - zimowym, kiedy słonko nie będzie już tak dogrzewać pokoi, na półce będzie mu faktycznie lepiej niż w kuchni ).
Po tych kilku dniach w kuchni jego plamki "stanęły w miejscu", czyli - akurat w moim przypadku - kuchnia jest lepszym rozwiązaniem. Dodam, że mam niewielką kuchnię. Staram się, aby okno było jak najczęściej otwarte, dzięki temu storczyk ma ciągły powiew świeżego powietrza (nie robiąc przy tym przeciągów). A tak na marginesie - na moim kuchennym parapecie stoją jeszcze dwa Phalaenopsis. Dostałam je w bardzo kiepskim stanie.. Jednak każdy z nich wypuścił niedawno pęd kwiatowy
Serdecznie Państwu dziękuję za wszelkie sugestie
Pozdrawiam,
Agnieszka

Data: piątek, 11 lipca 2008 20:16:54
Zapomniałam dodać,że moje kuchenne okno jest północne.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl