Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  sprzedaż gatunków sciśle chronionch
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Gosia
E-mail: veroart@onet.eu
Data: wtorek, 27 maja 2008 08:41:29
Witam!

Spotkałam sie dzisiaj na jednym z portali z ofertą sprzedaży Storczyka Polskiego Stoplamka Czy taka oferta jest legalna?
Moim zdaniem powinno to być zakazane! Reguluje to zresztą odpowiednia ustawa.
Może wypowie się tu ktoś bardziej fachowo znający sie na tym temacie.
Jeśli każdy będzie mógł tak sobie sprzedawać jak to mówią "na słowo", że niby własna hodowla itd. ...
Zresztą czy można takie ściśle chronione gatunki hodować w ogródku bez stosownych zezwoleń?
Za moment z resztek naszych naturalnych, roślin (min. storczyków) czynnie chronionych nie za wiele pozostanie.
O ile ściga się np. ludzi przywożących dajmy na to elementy rafy koralowej (też podlegającej ścisłej ochronie)
To czemu w Polsce proceder sprzedaży gatunków zagrożonych wyginięciem jakoś, mam wrażenie specjalnie nikogo nie obchodzi?

Autor: Kash
E-mail:  
Data: wtorek, 27 maja 2008 11:29:54
Ustawa o ochronie przyrody z dnia 16 kwietnia 2004 r. - postanowienia ogólne
-------------------------------------------------------------------
Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 9 lipca 2004 r.
w sprawie gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną. - nieco konkretniej:

ZAŁĄCZNIK Nr 1
GATUNKI DZIKO WYSTĘPUJĄCYCH ROŚLIN OBJĘTYCH OCHRONĄ ŚCISŁĄ, Z WYSZCZEGÓLNIENIEM GATUNKÓW WYMAGAJĄCYCH OCHRONY CZYNNEJ*
storczykowate Orchidaceae
377 buławnik - wszystkie gatunki
378 dwulistnik muszy (2)
379 gnieźnik leśny
380 gołek białawy
381 gółka długoostrogowa (2)
382 gółka wonna
383 kręczynka jesienna (1) (2)
384 kruszczyk - wszystkie gatunki
385 kukuczka kapturkowata
386 kukułka (storczyk) - wszystkie gatunki (2)
387 lipiennik Loesela (1) (2)
388 listera jajowata
389 listera sercowata
390 miodokwiat krzyżowy (1)
391 obuwik pospolity (1) (2)
392 ozorka zielona (2)
393 podkolan biały
394 podkolan zielonawy
395 potrostek alpejski
396 storczyca kulista (2)
397 storczyk - wszystkie gatunki (2)
398 storzan bezlistny
399 tajęża jednostronna
400 wątlik błotny
401 wyblin jednolistny
402 żłobik koralowy

(1) - gatunki, dla których nie stosuje się określonych w § 7 rozporządzenia odstępstw od zakazów.
(2) - gatunki wymagające ochrony czynnej.

ZAŁĄCZNIK Nr 4
GATUNKI DZIKO WYSTĘPUJĄCYCH ROŚLIN WYMAGAJĄCYCH USTALENIA STREF OCHRONY ICH OSTOI LUB STANOWISK*

storczykowate Orchidaceae
8 kukuczka kapturkowata Neottianthe cucullata w promieniu 100 m od granic stanowiska
9 miodokwiat krzyżowy Herminium monorchis całe torfowisko, na którym występuje

W innych załącznikach nie występuje rodzina Orchidaceae. Na początku rozporządzenia określone są czynności jakie można wykonywać w stosunku do roślin z poszczególnych załączników.

Treść rozporządzenia:
http://www.salamandra.org.pl/prawo/Ochrona_gatunkowa_roslin-2004.html

Zachęcam do lektury.

E-mail:  
Data: wtorek, 27 maja 2008 11:36:07
Zapomniałem dodać Stoplamek- to Kukułka:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuku%C5%82ka_(ro%C5%9Blina)

Data: wtorek, 27 maja 2008 15:10:35
Swoje wnioski (nie wiem nadal czy słuszne)wysnułam właśnie po przeczytaniu tej ustawy, która zresztą podaje w innym wątku jak i określenie kukułka.

E-mail:  
Data: wtorek, 27 maja 2008 15:56:00
Rzeczywiście- nie przeczytałem tamtego wątku zanim zamieściłem post. Co do tematu łąki to może warto byłoby się skontaktować z pobliskim uniwersytetem- zapewne działa tam wydział biologii/ochrony środowiska i znajdą się tam osoby, które wiedzą co można zrobić i według jakich procedur.

Data: wtorek, 27 maja 2008 21:48:04
Też jestem tego zdania ale chyba trzeba by podpowiedzieć założycielce tamtego wątku

Autor: monika w.
E-mail:  
Data: wtorek, 27 maja 2008 22:19:17
Dzięki za rady, czytam ten post więc nie ma problemu - informacja dotarła. Mam kontakt z osobami, które się tym zajmują. Moje pytanie o przesadzanie tych storczyków wywołało pewnie ten wątek, więc i tu wyjaśniam, że chodziło mi o informacje, jakie jest prawdopodobieństwo, że stroczyki się przyjmą po przesadzeniu. Oglądałam reportaż o takim przesadzaniu w Polsce, nie pamiętam już dokładnie, gdzie to było. Ciekawe, czy te storczyki przetrwały w nowych warunkach... Dodam jeszcze, że to nie ja oferuję "gdzieś tam" te stoplamki...

Jak można wykopać coś takiego... w żadnym ogródku nie będzie tak pięknie wyglądał...!!!

E-mail:  
Data: wtorek, 27 maja 2008 23:04:30
To czy się przyjmą zależy chyba głównie od tego na ile zbliżone warunki reprezentuje nowy teren w stosunku do poprzedniego- światło, skład gleby i pH, sąsiedztwo innych gatunków itp.
Mam nadzieję, że uda się je uratować, bo są urzekające.

Autor: monika w.
E-mail:  
Data: wtorek, 27 maja 2008 23:44:20
Mogę jedynie obiecać, że będę często odwiedzała tę łąkę...

Data: wtorek, 27 maja 2008 23:53:10
Moja kochana bez obawy - nie o Ciebie chodziło - zwykła zbieżność sytuacji Przeglądałam aukcje na jednym z portali i tam natrafiłam na ofertę Storczyka Polskiego. Zgłosiłam zastrzeżenia do administarcji, ale najwyraźniej bez odzewu
W mojej rodzinnej okolicy mam u siebie nad stawem naturalnie występującego storczyka. Co roku czekam z zapartym tchem czy zakwitnie. Pojawił się tam ni z tego ni z owego jakieś 3 lata temu. Fakt niedaleko stawu, dosłownie za ogrodzeniem są spore podmokłe łąki
W ogóle zaobserwowałam w swoich okolicach też sporo tego gatunku. O co bym nie podejrzewała tutejszej natury Po udanej mam nadzieje sesji fotograficznej, ponieważ przedwczoraj jeszcze był nie rozwinięty, zademonstruje to co naturalnie sobie wyrosło na mojej łące.
Mnie też jest bardzo żal postępującej degradacji i zagłady takich cudów natury, poprzez ekspansje człowieka. I szlak mnie trafia jak natykam sie na takich, którzy sobie żerują, w brutalny sposób wykopując te zagrożone roślinki, po to aby zarobić. Najczęściej pewno te kwiaty i tak nie maja szans by przetrwać wsadzone w obcą sobie ziemię
To tak jak by ich nazrywać i wywalić zaraz na śmietnik Nie rozumiem ludzi, nabywających też te rośliny w takim szarostrefowym handlu, przecież jest tyle pięknych storczyków w kwiaciarniach.
Na co komu taki niepozorny rodzimy maluch łąkowy, z którego zazwyczaj i tak nic nie będzie? Ludzka bezmyślność i ślepa chęć posiadania "zakazanego owocu" mnie zasmuca i przeraża.

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: środa, 28 maja 2008 07:20:14
Witam,

Jeśli chodzi o Dactylorhiza majalis, to można go nabyć w wielu miejscach legalnie.
Przytoczona ustawa dotyczy (co zostało zaznaczone w pierwszym zdaniu) roślin "dzikich", czyli występujących w naturze.
Osoby które je sprzedają, powinny posiadać dokumenty potwierdzające legalność sprzedawanych roślin, a kupujący powinni się domagać ich kopii lub rachunków z odpowiednim oświadczeniem sprzedawcy.
Oczywiście - zdarza się że sprzedawane są też rośliny pobrane nielegalnie z natury i to oczywiście należy zgłaszać.
Generalnie - temat jest dużo szerszy i bardziej złożony...

Zapraszam na stronę PTS Orchis http://www.pts-orchis.pl/ i forum poświęcone naszym storczykom http://terrorchid.pl/

Pozdrawiam
W.

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: środa, 10 sierpnia 2011 19:07:12
Witam,
Właśnie znalazłem storczyka (podkolan biały) do kupienia na allegro.
Z tego co się orientuje jest to roślina objęta ścisłą ochroną gatunkową.
Nasuwa mi się pytanie, czy są osoby kontrolujące taką sprzedaż?
pozdrawiam

Autor: m.siwik
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: czwartek, 11 sierpnia 2011 15:29:21
Pawle. Podkolan o tej porze roku jest nie do znalezienia w stanowisku naturalnym. Dawno przekwitł i kończy powoli wegetację. Gdyby ogłoszenie było w czerwcu podczas kwitnienia to można by mieć podejrzenia ale raczej nie teraz. Zresztą najprościej zadzwonić i spytać sprzedającego...

Autor: paweł
E-mail:  
Data: czwartek, 11 sierpnia 2011 16:21:01
Osobiście nie widzę problemu, wystarczy zaznaczyć miejsca w maju/czerwcu...Sprzedawcy na allegro oferują obecnie takie odmiany jak: podkolan, stoplamek, kruszczyk, buławik.
Wysłałem wiadomości do sprzedawców, tyylko jeden odp:

"Witam Pana,
rośliny rosną na działce na której ma powstać budowa obiektu.
Więc jeśli chodzi o ochronę tych roślin to chyba będzie tak dla nich lepiej. "

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: czwartek, 11 sierpnia 2011 17:18:47
Sprzedawca wycofał sprzedaż

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl