Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: sprzedaż gatunków sciśle chronionch
Autor: Gosia
E-mail: veroart@onet.eu
Data: wtorek, 27 maja 2008 23:53:10
Moja kochana bez obawy - nie o Ciebie chodziło - zwykła zbieżność sytuacji Przeglądałam aukcje na jednym z portali i tam natrafiłam na ofertę Storczyka Polskiego. Zgłosiłam zastrzeżenia do administarcji, ale najwyraźniej bez odzewu
W mojej rodzinnej okolicy mam u siebie nad stawem naturalnie występującego storczyka. Co roku czekam z zapartym tchem czy zakwitnie. Pojawił się tam ni z tego ni z owego jakieś 3 lata temu. Fakt niedaleko stawu, dosłownie za ogrodzeniem są spore podmokłe łąki
W ogóle zaobserwowałam w swoich okolicach też sporo tego gatunku. O co bym nie podejrzewała tutejszej natury Po udanej mam nadzieje sesji fotograficznej, ponieważ przedwczoraj jeszcze był nie rozwinięty, zademonstruje to co naturalnie sobie wyrosło na mojej łące.
Mnie też jest bardzo żal postępującej degradacji i zagłady takich cudów natury, poprzez ekspansje człowieka. I szlak mnie trafia jak natykam sie na takich, którzy sobie żerują, w brutalny sposób wykopując te zagrożone roślinki, po to aby zarobić. Najczęściej pewno te kwiaty i tak nie maja szans by przetrwać wsadzone w obcą sobie ziemię
To tak jak by ich nazrywać i wywalić zaraz na śmietnik Nie rozumiem ludzi, nabywających też te rośliny w takim szarostrefowym handlu, przecież jest tyle pięknych storczyków w kwiaciarniach.
Na co komu taki niepozorny rodzimy maluch łąkowy, z którego zazwyczaj i tak nic nie będzie? Ludzka bezmyślność i ślepa chęć posiadania "zakazanego owocu" mnie zasmuca i przeraża.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl