Autor: |
Piotr Piesik |
E-mail: |
piotr.piesik@.storczyki.org.pl |
Data: |
niedziela, 25 maja 2008 22:48:57 |
Panie Romualdzie!
Jeżeli nawet storczyki"wrocławskie" zasiliły Ogród Botaniczny w Krakowie, to i tak nie przekłada się to na prezentowane storczyki przy okazji wystaw krakowskich. Ogród Botaniczny w Krakowie nigdy nie udostępnił i nie zasilił roślinami wystaw organizowanych przez Klub "Orchidea" Krakowskiego Towarzystwa Ogrodniczego. Prezentowane rośliny, szczególnie te rzadsze i cenniejsze pochodzą z prywatnych kolekcji. Uzupełnieniem prezentowanych roślin prywatnych są rośliny importerów orchidei i chyba nie skłamię,jeżeli stwierdzę ,że proporcje wynoszą ok.50/50(%).
Myślę, że to ile roślin zasila wystawę zależy od determinacji klubowiczów. Sam 2 x w roku przywożę na wystawę kilkadziesiąt gatunków kwitnących roślin i niestety liczę się z tym ,że rośliny nie mają idealnych warunków do egzystencji przez te kilka dni ekspozycji.
Myślę ,że i we Wrocławiu- bardzo dużym bądź co bądź mieście jest wielu hobbystów-storczykarzy, którzy na pewno mieliby co pokazać ze swoich kolekcji.....
Może tylko trzeba do nich dotrzeć...?
Co do ilości roślin, które można przy okazji wystaw zakupić- myślę, że oferty są bardzo atrakcyjne. Mogę to powiedzieć z całą odpowiedzialnością, bowiem mam skalę porównawczą jak wyglądały możliwości zakupu roślin 15, 10 czy 5 lat temu. Naprawdę jest coraz lepiej. A dostępność roślin, mimo ich stosunkowo wysokiej ceny jest relatywnie coraz większa.
Pozdrawiam Piotr Piesik.
|
|
|