Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  chora cattleya
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jaga
E-mail: nique@interia.pl
Data: niedziela, 9 września 2007 01:29:26
Witam wszystkich miłośników storczyków .
Mam problem z Cattleją. Schną mi nowe przyrosty. Do pewnego momentu wszystkie trzy rosły jak należy i nagle wszystkie zaczęły brązowieć.Nie zaobserwowałam żadnych innych niepokojących objawów, po za tym ze wydziela słodki zapach. Może powinnam ja przesadzić ? Serdecznie proszę o pomoc, bo nie wiem co robić.

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: niedziela, 9 września 2007 15:09:12
Witam !
To typowa choroba grzybowa, powodująca zamieranie młodych przyrostów u storczyków. Najczęściej wynika z "zalewania " młodych przyrostów. U roślin bardziej wrażliwych w okresie wyrastania młodych przyrostów (do wielkości 8- 10 cm) nie powinno się podlewać ani (zwłaszcza!!) zraszać roślin. Podlewanie wznawiamy kiedy u podstawy młodych pseudobulw pojawią się korzenie. Do tego czasu powinna im wystarczyć zwiększona ( ok 70%) wilgotność powietrza. A co jeżeli już zgnilizna wystąpi? Jak najszybciej opryskać roślinę środkiem grzybobójczym ( ja stosuję firmy Bayer) , wstrzymać podlewanie , dokładnie wyciąć zainfekowane fragmenty i mieć nadzieję..... .Okres wyrastania młodych przyrostów jest równie krytyczny dla rośliny jak jej przesadzanie i dlatego warto mieć pod ręką sprawdzone środki grzybobójcze , bo nawet skroplona para wodna może wywołać takie infekcje u co bardziej wrażliwych storczyków.
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Jaga
E-mail: nique@interia.pl
Data: niedziela, 9 września 2007 19:32:43
Dziękuję bardzo Panie Tomku za szybką odpowiedz.
Jestem ogromnie zobowiązana, bo nie ma nic gorszego niż siedzieć i bezczynnie patrzyć jak choruje roślinka. Zastanawiałam sie nawet nad przesadzeniem jej, ale dobrze, że nie zrobiłam tego wcześeniej. Zastosuje sie do Pańskich rad i mam nadzieje że wszystko skończy sie pomyślnie.

Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam - Jaga

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl