Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Korzenie u Oncidium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: aagusia@gmail.com
Data: piątek, 24 sierpnia 2007 17:35:14
Witam
Miesiąc temu kupiłam przecenione Oncidium, od tego czasu wciąż kwitnie, ale widziałam, ze wszystkie korzenie są puste, wszystkie bulwy, nawet te najmniejsze są pomarszczone.. Co powinnam zrobiC?

Autor: Barbara Janda
E-mail:  
Data: sobota, 25 sierpnia 2007 14:31:17
Witaj, Agnieszko!
Nie przerażaj się stanem swojego oncidium Pomarszczone pseudobulwy, korzenie zgniłe - to jeszcze nie powód do wielkiego zmartwienia, storczyka da się uratować. Miałam dokładnie taki sam przypadek. Kupiłam oncidium z przeceny, z pustymi korzeniami, pomarszczonymi pseudobulwami. Obcięłam wiec wszystkie martwe korzenie i wsadziłam do doniczki wypełnionej miesznką (kora sosnowa zmieszana z torfem i podłożem kokosowym). Po jakimś miesiącu zauważyłam, że zaczyna wyrastać młody przyrost. Stare pseudobulwy jakoś wegetują, nie zmienia się ich stan, natomiast przyrościk ma już około 7 cm i trzy zdrowe, młode korzonki. Spróbuj też w ten sposób potraktować swoją roślinę. Życzę sukcesu!!

Autor: Agnieszka
E-mail: aagusia@gmail.com
Data: sobota, 25 sierpnia 2007 15:29:49
dziękuję za odpowiedź a czy powinnam obciąc pęd kwiatowy? bo on wciąż kwitnie

E-mail:  
Data: sobota, 25 sierpnia 2007 17:53:56
Ja nie obcinałam od razu pędu kwiatowego, który i tak już przekwitał. Poczekałam trochę i sam wkrótce zrzucił wszystkie kwiaty i usechł, naturalną koleją rzeczy. Dołączam dwa zdjęcia mojego oncidium - podłoże jest mokre, bo świeżo podlewane)

E-mail:  
Data: sobota, 25 sierpnia 2007 18:00:08
I kolejne zdjęcie - widok bardziej "z lotu ptaka"
Myślę, że nie trzeba obcinać pędu kwiatowego, skoro roślina kupiona z przeceny, prawdopodobnie szybko przekwitnie i zacznie "inwestować" w młody przyrost. Czego Ci Agnieszko serdecznie życzę! Powodzenia!!

E-mail:  
Data: sobota, 25 sierpnia 2007 18:06:06
Oczywiście życzę serdecznie szybkiego rozrostu roślinki i powrotu do pełnego zdrowia, a nie przekwitnięcia Mała gafa, to z pośpiechu.. Kwitnięcie może się utrzymywać z dwóch powowdów: albo roślina ma jeszcze na tyle sił, albo już ich nie ma i liczy na przetrwanie poprzez zapylenie. Czy jest możliwość dołączenia zdjęcia Twojej roślinki?
Pozdrawiam

Autor: Rena
E-mail:  
Data: niedziela, 30 września 2007 14:01:13
Witam! też mam problem z oncidium... niestety jakiś czas temu pierw je przesuszyłam tak ze pseudobulwy strasznie sie pomarszczyły,a potem chcąc ratować roślinkę przelałam ją jak sie domyślam:/ nadgorliwość początkującego:/ roślińce zaczęły usychać młode pseudobulwy i zrzuciła listki, teraz usycha ostatnia najstarsza pseudobulwa.... jest do połowy zielona ale listki uschły, roślinka probowała chyba się ratować wypuszczając pęd z drugiej strony pseudobulwy...
czy można ja jakoś uratować czy mogę ją już wyrzucić? dodaje zdjęcie biedaka

Autor: Joanna
E-mail:  
Data: poniedziałek, 1 października 2007 00:01:55
Witam w temacie. podzielę się spostrzeżeniami dla pocieszenia.Z moją rośliną działo się podobnie: straciła nagle kwiaty, zaczęła wysychać. Sądzę, że szok przeprowadzki to spowodował i teraz nagle wypuszcza nowe przyrosty. Pozdrawiam i życzę cierpliwości

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl