Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dlaczego Rossioglossum?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Krzysztof Chojnacki
E-mail:  
Data: czwartek, 21 grudnia 2006 14:04:52
Pozwolę sobie zacytować fragment tekstu Pana Kazimierza Batko:"...Dlaczego? Bo jest to storczyk dziki, piękny i zaskakujący a kwitnie w niezwykłej porze - jesienią."
Roślinę uprawiam drugi sezon. W pierwszym roku pomimo intensywnego chłodzenia, nic - ani jednego korzonka, przyrostu nie mówiąc już o kwiatach. W tym roku w połowie maja storczyk został wystawiony na balkon, wystawa południowa, wrócił do mieszkania w końcu października. Efekt: 4 nowe przyrosty, 5 pędów kwiatowych, 22 kwiaty. Roślina uprawiana jest w substracie na bazie kory sosnowej, drenaż z keramzytu do wysokości 1/3 doniczki. Roślina na balkonie stała w dość dużym pojemniku wypełnionym keramzytem i wodą.
Pozdrowienia Świąteczne i Nowo Roczne! Krzysztof.

Autor: Patryk
E-mail: patryk.orchide@wp.pl
Data: czwartek, 21 grudnia 2006 15:22:59
Witam!

Roślina jest poprostu cudna!!! Te kolory i kształt kwiatów podziwiam tę roślinę no i marzę... może kiedyś Szczerze gratuluję i pytam nieśmiało o podział CUDO!!!

Pozdrawiam Świątecznie Patryk

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: czwartek, 21 grudnia 2006 15:24:13
Witam,
wspaniały efekt
Prawdziwa burza kwiatów, nie widziałam takiego obfitego kwitnienia Rossioglossum, a sporo przejrzałam w necie. Wielkie brawa i gratulacje!
Panie Krzysztofie , czy przy tej południowej wystawie to było jakieś cieniowanie?
Moje też było na tarasie, od wschodu, w południe cieniowane... i nic. Ale wyniosłam dopiero w połowie lipca.
Proszę coś więcej napisać.

Pozdrowienia i świąteczne życzenia dla wszystkich forumowiczów.
Radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz spełnienia wszystkich marzeń w Nowym Roku.
Anna

Autor: monika w.
E-mail:  
Data: czwartek, 21 grudnia 2006 16:14:51
Moja roślinka kwitła w tym roku po raz pierwszy. Fotografie przedstwiają ostatni pęd kwiatowy. Miał tylko trzy kwiaty, ale wyjątkowo duże. Rozpiętość płatków przewyższała wielkość rośliny. Jest rzeczywiście wyjątkowy....

Autor: Krzysztof
E-mail:  
Data: czwartek, 21 grudnia 2006 18:55:10
Pani Anno. Pomimo południowej wystawy, latem słońce nie dociera bezpośrednio do balkonu ("stoi" wysoko, promienie padają prawie prostopadle). Natomiast temperatura w upalne dni dochodziła do 40 stopni. W październiku nocą spadała poniżej 0. Jak widać, roślina wytrzymała i wysokie i niskie temperatury. I kto wie może tak duże ich różnice miały korzystny wpływ na kwitnienie? Obawiałem się robactwa np. przędziorka, ale nie wystąpił. W naczyniu w którym stała doniczka z rośliną pięknie rozrosły się glony ("kożuch" miał chyba z 5 cm grubości), i może właśnie to one odstraszały wszelkie robaki?
Zapomniałem dodać, że jest to Rossioglossum Grande.
Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam Krzysztof.

Autor: Mariola Rolczyńska
E-mail: rolnik37@op.pl
Data: czwartek, 21 grudnia 2006 19:52:58
Panie Krzysztofie, Pani Moniko,
gratuluję tygrysków .Są urocze!

Pozdrawiam serdecznie,
Mariola

Autor: Bogumila
E-mail: mzsbw@wp.pl
Data: czwartek, 21 grudnia 2006 21:45:30
Gratuluję, przepięknych tygrysików.SUPER! Rozpalają chęć rozwijania kolekcji
Pozdrawiam wszystkich storczykomaniaków oraz życzę Wesołych Świąt i Sampańskiej Zabawy Noworocznej.
Bogumila

Autor: Magda Kamińska
E-mail: elbereth7@interia.pl
Data: czwartek, 21 grudnia 2006 22:11:17
Imponujący storczyk! Aż dech zapiera

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl