Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nowe zdjęcia w Galerii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: czwartek, 17 lipca 2003 23:43:34
Do Galerii trafiły nowe zdjęcia Piotra Piesika.

Piotr przy tej okazji chciałby prosić o pomoc w rozpoznaniu cirrhopetalum, którego zdjęcie właśnie znalazło się w Galerii. To na pewno gatunek botaniczny. Jeśli ktoś jest w stanie zidentyfikować tę roślinę, proszony jest o zamieszczenie informacji na forum lub przesłanie jej do Piotra.

To jeszcze raz to samo zdjęcie:

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: sobota, 9 sierpnia 2003 12:31:04
W Galerii znalazły się nowe, piękne zdjęcia autorstwa Grażyny Siemińskiej, Ewy Jóźwiak i Beaty Sobieszczańskiej. Zapraszam.

Jerzy

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: sobota, 9 sierpnia 2003 12:56:12
A te od Piotra Piesika, które forwardowałam (co za słowo-dziwoląg!) na tkchopin, to nie były dość ładne???

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: sobota, 9 sierpnia 2003 13:20:56
Piotr zapomniał przesłać nazw roślin, a pliki mają krótkie nazwy i nie mogę ich samodzielnie "ponazywać". Zamieszczę je, jak Piotr wróci z wakacji i dośle mi informacje

Jerzy

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: sobota, 9 sierpnia 2003 13:40:17
Ja mam opisy tych zdjęć, to Ci prześlę!

Grażyna

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: sobota, 9 sierpnia 2003 15:19:42
Witam ,
Jerzy mam pytanie. Czy są oprócz formatu, który kiedyś podałeś, jakieś reguły, zasady - co do zdjęć umieszczanych w galerii. Ma to być tylko, jak to ktoś kiedyś nazwał "amerykański kadr" tzn obciąć górę, przyciąć dół a jak się da, to i resztę, bo i tak widać. Bardzo mnie zdenerwowało , to co zrobiłeś z moją bezimienną masdevallią. Był format 500x375 a jest 342x369 i wygląda to bardzo żle, kwiaty wyglądają na znacznie większe niż są w rzeczywistości, wepchnięte w niebieskie tło, brak przestrzeni.
Pozdrawiam
Ewka

Data: sobota, 9 sierpnia 2003 15:40:13
Problem jest taki, że większe zdjęcia nie mieszczą się na ekranie nawet przy rozdzielczości 800x600 (standard przy monitorze 17 cali), nie mówiąc o rozdzielczości 640x480 (standard przy monitorze 15 cali). Dlatego wszystkie zdjęcia zmniejszam, stosując zasadę, że największy wymiar nie może przekraczać 500 pikseli, a jeśli mniej, to i lepiej, bo przy 500 pikselach nie widać na ekranie wiersza z informacją o autorze.

Co do tego, że kwiat wygląda na większy niż w rzeczywistości - nie mam pojęcia jak to w ogóle można ocenić bez położenia w tle linijki lub innego odnośnika i zrobienia zdjęcia razem z nim. Ja mam ekran 21 cali i u mnie kwiat jest pewnie 4 razy większy niż w rzeczywistości. Zdjęcie restrepii zrobione przez Grażynę zajmuje tyle samo miejsca na ekranie, co zdjęcie Stanhopei zrobione przez Piotra, a różnica skali między nimi wynosi pewnie 1:50. Jeśli znasz sposób na ocenę wielkości kwiatu na podstawie obrazu wyświetlonego na ekranie komputera, to nam go podaj, bo ja takiego nie znam.

A wszelkie patyki, podpórki i inne takie rzeczy wycinam bez litości na wszystkich zdjęciach

Załączam oryginalne zdjęcie, żebyś się nie denerwowała , chociaż nie do końca rozumiem powód.

Pozdrawiam,
Jerzy

E-mail:  
Data: sobota, 9 sierpnia 2003 15:54:41
Witaj,
sam sobie odpowiedziałeś , właśnie ten patyk, rzecz normalna, wszyscy wiedźą jak wygląda i do czego służy, może pokazać wielkość kwiatka. Podpisałeś, że to zdjęcie ja zrobiłam , to nie do końca prawda. Doskonale znam program Jasc Paint Shop Pro 8 i gdybym chciała, sama bym to zrobiła. Uważam, że z patykiem i tłem jest lepiej. Mam propozycję, niech inni się wypowiedzą, którą wersję wolą .
Pozdrawiam
Ewka
Przepraszam, ale przez dłuższą chwilę mnie nie będzie. Wrócę do dyskusji jutro.

Data: sobota, 9 sierpnia 2003 16:08:30
Trzeba było od razu powiedzieć, że ci zależy na patyku    Jako laik nie widzę różnicy, ale życzenie autora jest dla mnie rozkazem

W związku z tym zamieniłem zdjęcia miejscami - w galerii jest z patykiem, a do forum trafiła moja przeróbka. Czy tak może być??

Jerzy

E-mail:  
Data: niedziela, 10 sierpnia 2003 20:42:54
Witaj,
tak zależy mi na tym patyku , poproszę o zamianę zdjęć.
Pozdrawiam
Ewka

Data: środa, 13 sierpnia 2003 23:37:06
Dziś do Galerii trafiły nowe zdjęcia Piotra Piesika, Piotra Bałdygi i Grażyny Siemińskiej. Zapraszam.

Jerzy

Data: środa, 3 września 2003 22:27:55
Zamieściłem dziś w Galerii nowe zdjęcia Danuty Pańczyk, Piotra Piesika i Grażyny Siemińskiej. Warto popatrzeć

Część to nowe rośliny porwane skoro świt pierwszego dnia wystawy w Rybniku

Pozdrawiam,
Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl