Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Nowe zdjęcia w Galerii
Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: sobota, 9 sierpnia 2003 15:40:13
Problem jest taki, że większe zdjęcia nie mieszczą się na ekranie nawet przy rozdzielczości 800x600 (standard przy monitorze 17 cali), nie mówiąc o rozdzielczości 640x480 (standard przy monitorze 15 cali). Dlatego wszystkie zdjęcia zmniejszam, stosując zasadę, że największy wymiar nie może przekraczać 500 pikseli, a jeśli mniej, to i lepiej, bo przy 500 pikselach nie widać na ekranie wiersza z informacją o autorze.

Co do tego, że kwiat wygląda na większy niż w rzeczywistości - nie mam pojęcia jak to w ogóle można ocenić bez położenia w tle linijki lub innego odnośnika i zrobienia zdjęcia razem z nim. Ja mam ekran 21 cali i u mnie kwiat jest pewnie 4 razy większy niż w rzeczywistości. Zdjęcie restrepii zrobione przez Grażynę zajmuje tyle samo miejsca na ekranie, co zdjęcie Stanhopei zrobione przez Piotra, a różnica skali między nimi wynosi pewnie 1:50. Jeśli znasz sposób na ocenę wielkości kwiatu na podstawie obrazu wyświetlonego na ekranie komputera, to nam go podaj, bo ja takiego nie znam.

A wszelkie patyki, podpórki i inne takie rzeczy wycinam bez litości na wszystkich zdjęciach

Załączam oryginalne zdjęcie, żebyś się nie denerwowała , chociaż nie do końca rozumiem powód.

Pozdrawiam,
Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl